Zuiderzeepad

Het Zuiderzeepad (LAW) is een schitterende wandeling rond het IJsselmeer. Een 536 kilometer lange verkenningstocht langs de oude Zuiderzee, die door de eeuwen heen zijn stempel heeft gedrukt op de cultuur en economie van omringende plaatsjes. Wandel langs en bezoek bekende vissersdorpen en stadjes, zoals de hanzesteden Kampen en Elburg. Ruik de geur van gerookte paling in Volendam en bezichtig vestingen als sloten en het rijke boerendorp Blaricum, met overal doorbraakkolken en stoomgemalen die herinneren aan de strijd tegen de zee.

Naar het Route-overzicht

LET OP: essentiele (tijdelijke) routewijziging in etappes 19 en 20 heen en terug! Bekijk het document routewijzigingen en meldingen onderaan deze pagina.

Populaire etappes

 • Wijdenes-Scharwoude

 • Ermelo-Harderwijk

 • Stavoren-Ferwoude

Zuiderzeemuseum

Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum is een aanrader voordat je de route gaat lopen. Het geeft een mooi beeld voor wat je onderweg tegen komt en een bezoek na afronding van de route is een feest der herkenning.

Naar museumwebsite

Nieuws- en blogberichten Zuiderzeepad

 1. Zuiderzeepad_etappe_08.jpg

  4 juli 2022 om 08:00 Lea van Someren

  Vakantie in Nederland - op pad langs Zuiderzeepad

 2. fietsbus.png

  5 augustus 2021 om 11:00 Wandelnet

  Extra fiets- en wandelbus over Afsluitdijk

 3. nieuwe diep cafe.jpg

  18 maart 2021 om 08:00 Lucy Deutekom

  Aaf Brandt Corstius over haar favoriete rondje in de buurt

 4. Marken huisjes.JPG

  15 februari 2021 om 14:12 Lucy Deutekom

  Wandelnet Rondwandelingen: Het eilandgevoel van Marken

Bekijk alle blogs

Webwinkel

Wandelgids Zuiderzeepad

Trek uw wandelschoenen aan en luister onderweg naar de vogels, voel de wind op de Afsluitdijk, snuif de geur van vis op in de vissersdorpen, hoor het klapperen van de zeilen van de botters in de haven. Vaak dichtbij, soms iets verderaf, maar de voormalige Zuiderzee blijft uw gids op dit pad.

Prijs: € 20,45 / Donateursprijs € 18,41 / Aantal pagina's: 232

Naar de webwinkel
Cover_Zuiderzeepad_LAW8_2017.jpg

Routewijzigingen

Op onze website staan de meest actuele routelijnen. Die kunnen afwijken van de routelijn in de wandelgids omdat in de loop van de tijd door diverse omstandigheden routewijzigingen optreden. De routewijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Zuiderzeepad vindt u hier.

 1. Routewijzigingen Zuiderzeepad.pdf