Wandelagenda

Op zoek naar een leuke georganiseerde wandeling?

Evenement
datum, locatie

Rondje Stammenderbos, Limburg, 6,5km

Buiten een frisse neus halen en dan binnen opwarmen onder het genot van een hapje en drankje? Dan is de winterse amusetocht ‘Rondje Stammenderbos’ in Geleen, Schinnen en Sweikhuizen precies wat je zoekt.
Rondje Stammenderbos is een winterwandeling van 6,5 kilometer waarbij de wandelaar onderweg kan genieten van drie heerlijke amuses bij: De Biesenhof (Geleen), Gasterie de Bokkereyer (Sweikhuizen) en Kasteel Terborgh (Schinnen).
De wandeling brengt je door het Stammenderbos, een hellingbos dat op de noordelijke helling van het Geleenbeekdal ligt, en de zuidwestelijke helling van het Stammenderveld, het terras van Plateau van Doenrade. Onderweg wandel je onder andere langs de Sjweikeser Rengeloat, de Geleenbeek, een *groene hotspot en het voormalig retraitehuis Moorheide. De wandeling is te volgen via een wandelkaart met plattegrond waarop ook de coupons staan van de drie winterse amuses.
Je bepaalt zelf waar en in welke richting je de route start en loopt. Eenmaal aangekomen bij de drie horecagelegenheden ontvang je op vertoon van de wandelkaart een winterse amuse.
***********************************************************************

t/m 29 februari

Geleen, Schinnen, Sweikhuizen

Winterwandeling-Dal van de Mosbeek-14km

Natuurlijk, in de zomer is bijna elk natuurgebied prachtig, maar waar kun je een heerlijke natuurwandeling in de winter maken? Het bijzondere van het Dal van de Mosbeek in Twente is dat je ook ’s winters goed kunt zien waarom dit uiterste oostrandje van Nederland zo uniek is.

Begin en einde van de route: Dichtstbijzijnde adres: Bergweg, Tubbergen, Nederland

Route-informatie: Dal van de Mosbeek

***********************************************************************

dagelijks.

Tubbergen,

Twente (Ov)

Het Flevo-landschap Schokland

Vluchthavenwandeling, afstand 6 km., en bezoek aan het bezoekerscentrum.

Openingstijden bezoekerscentrum: Het hele jaar door elke zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur, van november t/m februari van 12.00 tot 16.00 uur. 

De wandeling start bij Bezoekerscentrum De Gesteentetuin Keileemweg 1, 8319 AC Schokland.

Website: Flevo-Landschap

***********************************************************************

ieder weekend. 

Schokland

(NO-polder)

Excursie park Huis te Manpad, Heemstede.

Iedere zaterdag om 10.00uur een excursie door het park o.l.v een gids. Aanmelden niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het hoofdhuis is niet te bezichtigen. 

locatie: Herenweg 7-11, Heemstede

Website: Huis te Manpad

***********************************************************************

iedere zaterdag

1 februari t/m 15 oktober

Wandelen langs de Vecht bij Slot Zuylen, 13 km.

Startpunt: TOP Slot Zuylen, Tournooiveld 1
3611 Oud-Zuilen (provincie Utrecht).

Website: Routes in Utrecht

***********************************************************************

dagelijks

Slot Zuylen (Utr.)

Gezinswandeling over Klein Stoutenburg.

Op klein Stoutenburg valt voor jong en oud van alles te beleven! Ga met je gezin op stap met onze gids en leer van alles over de natuur. Krijg antwoord op je vragen, zoals “welke bijzondere bomen en planten zie je in het bos en welke dieren wonen hier?”

Met kleine opdrachtjes voor kinderen van 6 tot 12 jaar, maar ook de allerkleinsten ook welkom!

Zondag 1 maart 2020, tussen 14.00 - 16.00 uur.

Start wandeling: Informatiecentrum Koetshuis, Stoutenburgerlaan 4, Stoutenburg (Leusden, Utr.).

Website: Stoutenburg gezinswandeling

***********************************************************************

zondag,    1 maart 2020

Stoutenburg (Leusden, Utr.)

Wandelexcursie - Natuurgebied Panbos

Bij velen is dit gebied bekend om te sporten of te wandelen. Tijdens deze wandelexcursie worden minder bekende aspecten van dit gebied belicht. Ter sprake komen de ontstaansgeschiedenis, flora en fauna, beheer door Utrechts Landschap. Ook het verhaal achter Tannenberg met zijn bijzondere dennen komt aan bod.

De wandeling begint om 14.00 uur bij de parkeerplaats gelegen aan de Jozef Israëlslaan tegenover huis nr. 7 te Bosch en Duin. De wandeling duurt anderhalf tot twee uur.

Vooraf aanmelden is nodig i.v.m. het maximum aantal deelnemers.

Website: Wandeling natuurgebied Panbos

***********************************************************************

zondag, 15 maart 2020

Bosch en Duin (Utr.)

Lammetjesdag, Loenen (Gld.)

Zo’n 180 lammetjes zijn zondag 15 maart 2020 tussen 10.30 uur en 16.00 uur te bewonderen tijdens de jaarlijkse Lammetjesdag in Loenen (Gelderland).

Hopelijk laat de lentezon zich zien en kan iedereen op de grote weide genieten van het prille voorjaar en het mooie natuurgebied de Loenermark. Behalve lammetjes en schapen kijken, kunnen kinderen en hun (groot)ouders demonstraties schapen drijven bijwonen, hutten bouwen, een ponyritje maken en mee op excursie met de boswachter.
Standhouders verkopen schaap- en streekproducten en verschillende lekkernijen.

De schapen en lammeren zullen vanaf de voergang in de schaapskooi te bewonderen zijn en vanaf het raster tussen de oude en nieuwe schaapskooi. Uit oogpunt van dierenwelzijn laten we geen bezoekers meer tussen de dieren.

Praktische informatie:

  • De entree van Lammetjesdag is gratis.
  • Fietsers kunnen tot vlakbij de kooi komen en gratis hun fiets stallen.
  • Bezoekers die met de auto komen betalen € 5,00 parkeergeld.

Tip: neem voldoende contant geld mee voor parkeren, eventuele producten en versnaperingen omdat niet overal gepind kan worden. (geen WiFi en beperkte ontvangst van 3G/4G)

Bereikbaarheid:

De schaapskooi ligt aan het einde van de Droefakkers in Loenen, tussen Arnhem en Apeldoorn. Per auto: A50 Arnhem-Zwolle, afslag Loenen. In Loenen meteen na restaurant de Loenermark rechtsaf. De Droefakkers ca. 3 km afrijden.

Website: Lammetjesdag in Loenen

***********************************************************************

zondag, 15 maart 2020

Loenen (Gld.)

Martin Luther King Vijfdaagse

Om de mars van Selma naar Montgomery te herdenken, 55 jaar geleden van 21 t/m 25 maart 1965, worden er op deze dagen in Amsterdam vanuit het Martin Luther Kingpark 5 wandelingen (16-20 km) gelopen, samen precies de afstand van de mars van Selma naar Montgomery: 87 km. De routes gaan door 15 parken en langs plekken die herinneren aan Dr. King, racisme en het slavernijverleden. Keep the dream alive!

Let op: je loopt op eigen risico, er is geen begeleiding. Elke dag is de starttijd 11 uur.

Klik op de vijf Walks voor route, printbare PDF, .gpx voor je route- of wandelapp (neem een powerbank mee), alternatieve startpunten en meer informatie over de plekken waar je langsloopt.

Het Martin Luther King-park is bereikbaar met OV bus 62, metro Europaplein / NS station RAI. Parkeren in de buurt €4,50 per uur.  

Website en routes:  Martin Luther King Vijfdaagse

***********************************************************************

21 t/m 25 maart 2020

Amsterdam

Ontdek de Alblasserwaard

Hét 4 daagse fiets- en wandelevenement in de Alblasserwaard & Vijfheerenlanden. Geschikt voor zowel de sportieve als de recreatieve fietser en wandelaar van alle leeftijden. Plezier, sportieve prestaties of gewoon het opdoen van wat extra vitamine D. Alle sportniveaus zijn welkom! De Vierdaagse Alblasserwaard vindt in 2020 plaats van woensdag 20 t/m zaterdag 23 mei.

Ook in 2020 bieden wij 6 thema-wandelroutes aan tijdens de Vierdaagse Alblasserwaard. Deze wandelroutes kennen de volgende afstanden: 5-10-15-25-30-40 km.

Locatie: Tent – Fokveedagterrein (ter hoogte van Dorpsweg 119) – Hoornaar

Website: Ontdek de Alblasserwaard

***********************************************************************

20 t/m 23 mei 2020

Hoornaar (ZH)

Wandelexcursie Bonnerklap

Op zaterdag 15 februari a.s. organiseert Het Drentse Landschap een wandelexcursie door het natuurgebied Bonnerklap (bij Gieterveen). De wandeling met gids start om 10.00 uur.

Startlocatie: het infopaneel bij de brug over de Hunze aan de Noordveensedijk (oostkant van Gieterveen). Honden zijn helaas niet toegestaan.

De ervaren gids van Het Drentse Landschap neemt u mee voor een prachtige wandeling door Bonnerklap, dat een onderdeel vormt van het Hunzedal.

In deze nog vrij nieuwe natuur gaan veiligheid, recreatie, agrarisch ondernemerschap, natuurontwikkeling en beekherstel goed samen. De gids vertelt onderweg over de hermeandering van de Hunze, de waterberging, vistrappen én de bijzondere flora en fauna die hier te zien is.

De wandeling duurt circa 2 uur. Stevige wandelschoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Vanwege het aanwezige vee mogen honden niet mee (ook niet aangelijnd).

***********************************************************************

zaterdag 15 febr. 2020

Gieterveen (Dr.)

Wandel-naar-je-werk-dag

Op donderdag 2 april is het Wandel naar je Werk-dag. Heel Nederland wordt opgeroepen om (een deel van) de afstand naar het werk te lopen. Alle stappen tellen: van bus naar burau óf de hele route. Loop jij ook mee?

Meld je nu aan!

Schrijf je gratis online in via: www.wandelnaarjewerkdag.nl

***********************************************************************

donderdag   

2 april 2020

Wandelvierdaagse Deventer in het teken van 75 jaar vrijheid. 

De 2de Wandelvierdaagse Deventer van 23 t/m 26 april 2020.

Op 9 april 1945 werd Deventer door de Canadezen bevrijd. Meerdere monumenten in de stad herinneren ons aan die afschuwelijke tijd en daar willen wij tijdens de wandelvierdaagse graag bij stilstaan. Vooral op eerste 2 wandeldagen, waarvan de laatste 4 km door de stad voeren, zal men dit merken. Op deze dagen worden de Lebuïnuskerk, het Stadhuis en het Etty Hillesum Centrum doorkruist.

De 4-daagse, georganiseerd in samenwerking met de Wandelvereniging Deventer, leidt ons door de mooie, gevarieerde omgeving van de oude stad Deventer. De dorpen Twello, Diepenveen, Schalkhaar, Colmschate en Bathmen worden hierbij aangedaan. Een mooie gelegenheid om de benen en voeten te testen voor het komende wandelseizoen en de ontluikende lente te begroeten.

Naast de beproefde 20, 30 en 40 km afstand, kan men dit jaar ook kiezen voor de 15 km. Mocht de tijd ontbreken om alle dagen te lopen, dan is het mogelijk om voor één of meerdere dagen te kiezen. Let wel, de inschrijving voor zowel de 4-daagse als de dagtochten zijn aan een maximum aantal deelnames gebonden. Het is dus zaak om er bijtijds bij te zijn.

De digitale inschrijving, die inmiddels is geopend, loopt t/m 31 maart. Hier vindt u alle nodige info, deelnameformulier en overnachtingsadressen.

Inschrijving via: http://www.w4dd.nl/

***********************************************************************

23 t/m 26 april 2020

Deventer.

Parels in het Park 2020

Rotary Zuidlaren-Anloo organiseert op zondag 19 april 2020 voor de tweede keer Parels in het park, een benefiet wandeling voor Humanitas Tynaarlo door het prachtige Nationaal Park Drentsche Aa.

De route voert je langs kronkelende beekjes, natte madelanden vol bloemen, een stuifzandvlakte en een ven met struweel. In dit typisch Drentse landschap brengen ijle vrouwenstemmen met hun liederen de omgeving tot leven. En dat is nog maar een van de (culturele) verrassingen die Rotary aan het parcours toevoegt op 19 april. ‘Parels in het Park’ voert haar gasten door een prachtig natuurgebied met een rijk verleden en steunt tegelijkertijd mensen die het moeilijk hebben.

Vertrekpunt: Het Witte Huis, Schipborgerweg 7, Zeegse

Starten kan tussen 12:00 en 13:30 uur

De kosten voor deelname aan de wandeling bedragen € 10,00 voor volwassenen en        € 2,50 voor kinderen t/m 17 jaar.
Deze bedragen komen ten goede aan het goede doel Humanitas.

Het verdient de voorkeur om vooraf in te schrijven en te betalen via iDeal, maar inschrijven kan ook nog op de dag zelf (contant of via een pinbetaling).

Meer informatie en inschrijving: https://www.parelsinhetpark.nl/

***********************************************************************

zondag, 19 april 2020

Zeegse (Dr.)

Kennedy-Mars Sittard, 80 km.

De Kennedy-Mars Sittard is een wandeltocht van 80 km. De eerste Kennedy-Mars Sittard vond plaats in 1963. De route loopt door Nederland en Belgisch Limburg. De route voert hoofdzakelijk over vlakke en geasfalteerde wegen, met uitzondering van enkele historische kernen. Onderweg doe je diverse verzorgingspunten aan waar voeding wordt verstrekt en een EHBO-team klaar staat. Op de meeste verzorgingspunten is ook een massagepost aanwezig. Wanneer je de Kennedy-Mars reglementair uitloopt en binnen de gestelde tijd ontvang je een aandenken.

De Kennedy-Mars Sittard kent twee varianten: de recreatieklasse en de wedstrijdklasse:

Recreatieklasse Wedstrijdklasse
Afstand 80 km 80 km
Wedstrijdelement (tijd) Nee Ja
Uitlooptijd Binnen 20 uur Binnen 12 uur
Minimumleeftijd Geen Leeftijd op 1 januari:
21 jaar of ouder

Website: Kennedymars, Sittard

***********************************************************************

11 april 2020

Sittard (L.)

Swentibold-Mars Sittard, 40 km.

Is 80 km voor jou te veel? Gelijktijdig met de Kennedy-Mars Sittard organiseren wij ook de Swentibold-Mars van 40 km. Een wandeltocht met minder kilometers maar dan wel met de kenmerkende sfeer van de Kennedy-Mars!

Wij organiseren de Swentibold-Mars sinds 2007. De route van de mars voert door het Land van Swentibold en sluit aan op de route van de Kennedy-Mars. De mars voert hoofdzakelijk over vlakke en geasfalteerde wegen en is recreatief van aard.

Onderweg doe je diverse verzorgingspunten aan waar voeding wordt verstrekt en een EHBO-team klaar staat. Op sommige verzorgingspunten is ook een massagepost aanwezig. Wanneer je de Swentibold-Mars reglementair uitloopt en binnen de gestelde tijd ontvang je een aandenken.

Swentibold-Mars
Afstand 40 km
Wedstrijdelement (tijd) Nee
Uitlooptijd Binnen 10 uur
Minimumleeftijd Geen

Website: Swentibold-Mars Sittard

****************************************************************

11 april 2020

Sittard (L.)

Loop in Vrijheid, Beilen

We leven al 75 jaar in vrijheid. De bevrijding in april 1945 verloopt in Drenthe veel moeizamer dan de bezetting vijf jaar eerder. De Duitsers bieden op sommige plaatsen veel verzet. De Canadese, Poolse en Belgische troepen zijn van 6 tot 14 april bezig om geheel Drenthe te bevrijden. Met de Loop in Vrijheid herdenken we deze gebeurtenissen.

12 april 2020, Beilen richting Westerbork, afstand 20 km.

Vanaf 7 uur kun je starten op station Beilen. Deze dag loop je door de prachtige natuur van Drenthe. Door de te verwachten drukte bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork eindigt de wandeltocht in Hooghalen. Vanaf daar is busvervoer geregeld terug naar het NS station Beilen. Op eigen gelegenheid kan Herinneringscentrum Kamp Westerbork bezocht worden.

inschrijven: Loop in vrijheid, Beilen

***********************************************************************

12 april 2020  

Beilen (Dr.)

Verscholen Dorp Wandeltocht

5 mei 2020 diverse wandeltochten vanuit Vierhouten (gemeente Nunspeet, Gld.)

Wandelaars kunnen zich inschrijven voor een van de vijf routes van de Verscholen Dorp Wandeltocht via de Facebookpagina ‘Verscholen Dorp Wandeltocht 2020’. In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid. Daarom is er deze editie van de Verscholen Dorp Wandeltocht een speciale route in het programma opgenomen: de 50 kilometer die vanuit Vierhouten langs Sjoel Elburg voert. In de vroege ochtend van 5 mei zal een loper van ...de Bevrijdingsvuurestafette bij het startpunt (en eindpunt) van de wandeltochten arriveren: Dorpshuis Horsterhoek in Vierhouten.

Er zijn wandeltochten van resp. 10 - 20 – 30 – 40 en 50 kilometer uitgezet. De inschrijfkosten voor de wandeltocht bedragen 4,50 euro per persoon bij voorinschrijving en 5 euro per persoon bij inschrijving op 5 mei. Onderweg is er een aantal eenvoudige cateringpunten waar wandelaars koffie, thee en limonade kunnen krijgen. De organisatie van de Verscholen Dorp Wandeltochten 2020 is in handen van een groep vrijwilligers van de Dorpsgemeenschap Vierhouten.

Inschrijving via:  inschrijving Verscholen Dorp wandeltocht

***********************************************************************

dinsdag      5 mei 2020

Vierhouten (Gld.)

Avondvierdaagse Venray, 62 ste editie

Iedereen kan deelnemen: jong en oud, alleen of in een kleine dan wel grote groep. De start en de finish van de wandelingen zijn op het Schouwburgplein, Venray.

Van donderdag 11 juni tot en met zondag 14 juni kan er 3, 5, 10 of 15 kilometer worden gewandeld. Op zondag is er ook een wandeling van 20 kilometer mogelijk. Het inschrijfgeld bedraagt € 4,- voor vier dagen. Wilt u één dag wandelen dan betaalt u € 2,-.

Website en inschrijven: Avond-4-daagse Venray

***********************************************************************

11, 12, 13 en 14 juni - 2020

Venray (L.)

Rondje Ka

Wandel mee met Rondje Ka op 5 juli 2020

Rondje Ka is een wandelevenement dat jaarlijks begin juli georganiseerd wordt door Plantaris. Je kunt wandelingen van 15, 20, 25 en 35 km lopen. Zo krijg je de mooiste plekjes rond het Braassemermeer en de Wijde Aa te zien en kom je langs verschillende dorpen in de omgeving. Onderweg kun je op diverse punten genieten van de plaatselijke lekkernijen en streekproducten.

Start en finish zijn bij het clubgebouw van De Treffers, Sportpad 2, 2371 PP in Roelofarendsveen. Tussen 07.00 en 10.00 uur kan er gestart worden. De 15 km wandeling start vanaf 8.30 uur. Finishen kan tot 17.00 uur. Parkeren: Sportpad 17, 2371 PP Roelofarendsveen: Parkeerterrein VV DOSR.

Rondje Ka kiest ieder jaar een goed doel waaraan een donatie wordt gedaan uit de opbrengst. In 2019 was ‘Zorgkwekerij De Florahoeve’ als goede doel uitgekozen. Op de Florahoeve wordt op een kleinschalige manier begeleiding  geboden aan jongeren die een ontwikkelingsachterstand of  extra begeleiding nodig hebben.

Website: Rondje Ka

***********************************************************************

5 juli 2020

Roelof-arendsveen

(ZH)

20ste Strandvijfdaagse langs de Zeeuwse stranden en Deltawerken.

De Strandvijfdaagse is een vijfdaagse wandel- en kampeervakantie langs de Zeeuwse stranden. In 5 dagen wandel je vanaf Vlissingen naar het Zuid-Hollandse Rockanje.
Tijdens heerlijk ontspannen wandelvakantie wandel je 2/3 van de tocht over het strand en 1/3 over verharde ondergrond. De Strandvijfdaagse is wandelen zonder prestatiedoel of verplicht af te leggen routes. Elke ochtend krijg je van de zogenoemde ‘KREW’ (de vrijwilligersgroep achter de Strandvijfdaagse) de af te leggen routes met de eventueel bijzondere locaties en bezienswaardigheden op de route.
Naast de routebeschrijving vind je op de achterzijde het ‘Lopend Vuurtje’. Hierin vermeld de organisatie leuke informatie over de wandel routes en de feitjes en weetjes over de wandeltocht.

Tijdens deze wandelvakantie wandel je haast 120 kilometer in vijf dagen welke als volgt is ingedeeld:

  • Maandag: Vlissingen – Domburg | 24 kilometer
  • Dinsdag: Domburg – Kamperland | 21 kilometer
  • Woensdag: Kamperland – Renesse | 29 kilometer
  • Donderdag: Renesse – Stellendam | 31 kilometer
  • Vrijdag: Stellendam – Rockanje | 10 kilometer

Website en inschrijven via: Strandvijfdaagse

***********************************************************************

ma 6 t/m vr 10 juli

Vlissingen /

Rockanje

Vierdaagse Nijmegen, 104de editie

The Walk of the World | 21-24 juli 2020
De Vierdaagse is een wandelprestatietocht. Wat deze prestatie precies inhoudt, staat omschreven in onze reglementen. Eén van de belangrijkste voorwaarden voor deelname is dat elke deelnemer vier dagen achter elkaar minstens de voor hem of haar geldende reglementaire afstand aflegt. De Vierdaagse kent drie afstanden: 30, 40 en 50 kilometer.
De inschrijving voor de 104de Vierdaagse start op maandag 3 februari. Heb je interesse om deel te nemen, lees dan de reglementen waarin de voorwaarden voor deelname aan de Vierdaagse beschreven staan. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Website en inschrijven: Inschrijving Vierdaagse Nijmegen
***********************************************************************

21-24 juli 2020

Nijmegen