Wandelagenda

Op zoek naar een leuke georganiseerde wandeling?

Evenement
datum, locatie

Rondje Stammenderbos, Limburg, 6,5km

Buiten een frisse neus halen en dan binnen opwarmen onder het genot van een hapje en drankje? Dan is de winterse amusetocht ‘Rondje Stammenderbos’ in Geleen, Schinnen en Sweikhuizen precies wat je zoekt.
Rondje Stammenderbos is een winterwandeling van 6,5 kilometer waarbij de wandelaar onderweg kan genieten van drie heerlijke amuses bij: De Biesenhof (Geleen), Gasterie de Bokkereyer (Sweikhuizen) en Kasteel Terborgh (Schinnen).
De wandeling brengt je door het Stammenderbos, een hellingbos dat op de noordelijke helling van het Geleenbeekdal ligt, en de zuidwestelijke helling van het Stammenderveld, het terras van Plateau van Doenrade. Onderweg wandel je onder andere langs de Sjweikeser Rengeloat, de Geleenbeek, een *groene hotspot en het voormalig retraitehuis Moorheide. De wandeling is te volgen via een wandelkaart met plattegrond waarop ook de coupons staan van de drie winterse amuses.
Je bepaalt zelf waar en in welke richting je de route start en loopt. Eenmaal aangekomen bij de drie horecagelegenheden ontvang je op vertoon van de wandelkaart een winterse amuse.
***********************************************************************

t/m 29 februari,

Geleen, Schinnen, Sweikhuizen

Het Flevo-landschap Schokland

Vluchthavenwandeling, afstand 6 km., en bezoek aan het bezoekerscentrum.

Openingstijden bezoekerscentrum: Het hele jaar door elke zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur, van november t/m februari van 12.00 tot 16.00 uur. 

De wandeling start bij Bezoekerscentrum De Gesteentetuin Keileemweg 1, 8319 AC Schokland.

Website: Flevo-Landschap

***********************************************************************

Ieder weekend. 

Schokland

Excursie park Huis te Manpad, Heemstede.

Iedere zaterdag om 10.00uur een excursie door het park o.l.v een gids. Aanmelden niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het hoofdhuis is niet te bezichtigen. 

locatie: Herenweg 7-11, Heemstede

Website: Huis te Manpad

***********************************************************************

iedere zaterdag,

1 februari t/m 15 oktober.

Wandelen langs de Vecht bij Slot Zuylen, 13 km.

Startpunt: TOP Slot Zuylen, Tournooiveld 1
3611 Oud-Zuilen (provincie Utrecht).

Website: Routes in Utrecht

***********************************************************************

dagelijks

Slot Zuylen (Utr.)

Gezinswandeling over Klein Stoutenburg.

Op klein Stoutenburg valt voor jong en oud van alles te beleven! Ga met je gezin op stap met onze gids en leer van alles over de natuur. Krijg antwoord op je vragen, zoals “welke bijzondere bomen en planten zie je in het bos en welke dieren wonen hier?”

Met kleine opdrachtjes voor kinderen van 6 tot 12 jaar, maar ook de allerkleinsten ook welkom!

Zondag 1 maart 2020, tussen 14.00 - 16.00 uur.

Start wandeling: Informatiecentrum Koetshuis, Stoutenburgerlaan 4, Stoutenburg (Leusden, Utr.).

Website: Stoutenburg gezinswandeling

***********************************************************************

Zondag,    1 maart 2020.

Stoutenburg (Leusden, Utr.)

Wandelexcursie - Natuurgebied Panbos

Bij velen is dit gebied bekend om te sporten of te wandelen. Tijdens deze wandelexcursie worden minder bekende aspecten van dit gebied belicht. Ter sprake komen de ontstaansgeschiedenis, flora en fauna, beheer door Utrechts Landschap. Ook het verhaal achter Tannenberg met zijn bijzondere dennen komt aan bod.

De wandeling begint om 14.00 uur bij de parkeerplaats gelegen aan de Jozef Israëlslaan tegenover huis nr. 7 te Bosch en Duin. De wandeling duurt anderhalf tot twee uur.

Vooraf aanmelden is nodig i.v.m. het maximum aantal deelnemers.

Website: Wandeling natuurgebied Panbos

***********************************************************************

Zondag, 15 maart 2020.

Bosch en Duin (Utr.)

Lammetjesdag, Loenen (Gld.)

Zo’n 180 lammetjes zijn zondag 15 maart 2020 tussen 10.30 uur en 16.00 uur te bewonderen tijdens de jaarlijkse Lammetjesdag in Loenen (Gelderland).

Hopelijk laat de lentezon zich zien en kan iedereen op de grote weide genieten van het prille voorjaar en het mooie natuurgebied de Loenermark. Behalve lammetjes en schapen kijken, kunnen kinderen en hun (groot)ouders demonstraties schapen drijven bijwonen, hutten bouwen, een ponyritje maken en mee op excursie met de boswachter.
Standhouders verkopen schaap- en streekproducten en verschillende lekkernijen.

De schapen en lammeren zullen vanaf de voergang in de schaapskooi te bewonderen zijn en vanaf het raster tussen de oude en nieuwe schaapskooi. Uit oogpunt van dierenwelzijn laten we geen bezoekers meer tussen de dieren.

Praktische informatie:

  • De entree van Lammetjesdag is gratis.
  • Fietsers kunnen tot vlakbij de kooi komen en gratis hun fiets stallen.
  • Bezoekers die met de auto komen betalen € 5,00 parkeergeld.

Tip: neem voldoende contant geld mee voor parkeren, eventuele producten en versnaperingen omdat niet overal gepind kan worden. (geen WiFi en beperkte ontvangst van 3G/4G)

Bereikbaarheid:

De schaapskooi ligt aan het einde van de Droefakkers in Loenen, tussen Arnhem en Apeldoorn. Per auto: A50 Arnhem-Zwolle, afslag Loenen. In Loenen meteen na restaurant de Loenermark rechtsaf. De Droefakkers ca. 3 km afrijden.

Website: Lammetjesdag in Loenen

***********************************************************************

Zondag, 15 maart 2020

10.30-16.00 uur.

Loenen (Gld.)

Ontdek de Alblasserwaard

Hét 4 daagse fiets- en wandelevenement in de Alblasserwaard & Vijfheerenlanden. Geschikt voor zowel de sportieve als de recreatieve fietser en wandelaar van alle leeftijden. Plezier, sportieve prestaties of gewoon het opdoen van wat extra vitamine D. Alle sportniveaus zijn welkom! De Vierdaagse Alblasserwaard vindt in 2020 plaats van woensdag 20 t/m zaterdag 23 mei.

Ook in 2020 bieden wij 6 thema-wandelroutes aan tijdens de Vierdaagse Alblasserwaard. Deze wandelroutes kennen de volgende afstanden: 5-10-15-25-30-40 km.

Locatie: Tent – Fokveedagterrein (ter hoogte van Dorpsweg 119) – Hoornaar

Website: Ontdek de Alblasserwaard

***********************************************************************

20 t/m 23 mei 2020.

Hoornaar

Wandelexcursie Bonnerklap

Op zaterdag 15 februari a.s. organiseert Het Drentse Landschap een wandelexcursie door het natuurgebied Bonnerklap (bij Gieterveen). De wandeling met gids start om 10.00 uur.

Startlocatie: het infopaneel bij de brug over de Hunze aan de Noordveensedijk (oostkant van Gieterveen). Honden zijn helaas niet toegestaan.

De ervaren gids van Het Drentse Landschap neemt u mee voor een prachtige wandeling door Bonnerklap, dat een onderdeel vormt van het Hunzedal.

In deze nog vrij nieuwe natuur gaan veiligheid, recreatie, agrarisch ondernemerschap, natuurontwikkeling en beekherstel goed samen. De gids vertelt onderweg over de hermeandering van de Hunze, de waterberging, vistrappen én de bijzondere flora en fauna die hier te zien is.

De wandeling duurt circa 2 uur. Stevige wandelschoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Vanwege het aanwezige vee mogen honden niet mee (ook niet aangelijnd).

***********************************************************************

zaterdag 15 febr. 2020.

Gieterveen (Dr.)

Wandelvierdaagse Deventer in het teken van 75 jaar vrijheid. 

De 2de Wandelvierdaagse Deventer van 23 t/m 26 april 2020.

Op 9 april 1945 werd Deventer door de Canadezen bevrijd. Meerdere monumenten in de stad herinneren ons aan die afschuwelijke tijd en daar willen wij tijdens de wandelvierdaagse graag bij stilstaan. Vooral op eerste 2 wandeldagen, waarvan de laatste 4 km door de stad voeren, zal men dit merken. Op deze dagen worden de Lebuïnuskerk, het Stadhuis en het Etty Hillesum Centrum doorkruist.

De 4-daagse, georganiseerd in samenwerking met de Wandelvereniging Deventer, leidt ons door de mooie, gevarieerde omgeving van de oude stad Deventer. De dorpen Twello, Diepenveen, Schalkhaar, Colmschate en Bathmen worden hierbij aangedaan. Een mooie gelegenheid om de benen en voeten te testen voor het komende wandelseizoen en de ontluikende lente te begroeten.

Naast de beproefde 20, 30 en 40 km afstand, kan men dit jaar ook kiezen voor de 15 km. Mocht de tijd ontbreken om alle dagen te lopen, dan is het mogelijk om voor één of meerdere dagen te kiezen. Let wel, de inschrijving voor zowel de 4-daagse als de dagtochten zijn aan een maximum aantal deelnames gebonden. Het is dus zaak om er bijtijds bij te zijn.

De digitale inschrijving, die inmiddels is geopend, loopt t/m 31 maart. Hier vindt u alle nodige info, deelnameformulier en overnachtingsadressen.

Inschrijving via: http://www.w4dd.nl/

***********************************************************************

23 t/m 26 april 2020.

Deventer.

Parels in het Park 2020

Rotary Zuidlaren-Anloo organiseert op zondag 19 april 2020 voor de tweede keer Parels in het park, een benefiet wandeling voor Humanitas Tynaarlo door het prachtige Nationaal Park Drentsche Aa.

De route voert je langs kronkelende beekjes, natte madelanden vol bloemen, een stuifzandvlakte en een ven met struweel. In dit typisch Drentse landschap brengen ijle vrouwenstemmen met hun liederen de omgeving tot leven. En dat is nog maar een van de (culturele) verrassingen die Rotary aan het parcours toevoegt op 19 april. ‘Parels in het Park’ voert haar gasten door een prachtig natuurgebied met een rijk verleden en steunt tegelijkertijd mensen die het moeilijk hebben.

Vertrekpunt: Het Witte Huis, Schipborgerweg 7, Zeegse

Starten kan tussen 12:00 en 13:30 uur

De kosten voor deelname aan de wandeling bedragen € 10,00 voor volwassenen en        € 2,50 voor kinderen t/m 17 jaar.
Deze bedragen komen ten goede aan het goede doel Humanitas.

Het verdient de voorkeur om vooraf in te schrijven en te betalen via iDeal, maar inschrijven kan ook nog op de dag zelf (contant of via een pinbetaling).

Meer informatie en inschrijving: https://www.parelsinhetpark.nl/

***********************************************************************

zondag, 19 april 2020.

Zeegse (Dr.)

Kennedy-Mars Sittard, 80 km.

De Kennedy-Mars Sittard is een wandeltocht van 80 km. De eerste Kennedy-Mars Sittard vond plaats in 1963. De route loopt door Nederland en Belgisch Limburg. De route voert hoofdzakelijk over vlakke en geasfalteerde wegen, met uitzondering van enkele historische kernen. Onderweg doe je diverse verzorgingspunten aan waar voeding wordt verstrekt en een EHBO-team klaar staat. Op de meeste verzorgingspunten is ook een massagepost aanwezig. Wanneer je de Kennedy-Mars reglementair uitloopt en binnen de gestelde tijd ontvang je een aandenken.

De Kennedy-Mars Sittard kent twee varianten: de recreatieklasse en de wedstrijdklasse:

Recreatieklasse Wedstrijdklasse
Afstand 80 km 80 km
Wedstrijdelement (tijd) Nee Ja
Uitlooptijd Binnen 20 uur Binnen 12 uur
Minimumleeftijd Geen Leeftijd op 1 januari:
21 jaar of ouder

Website: Kennedymars, Sittard

***********************************************************************

11 april 2020

Sittard (L.)

Swentibold-Mars Sittard, 40 km.

Is 80 km voor jou te veel? Gelijktijdig met de Kennedy-Mars Sittard organiseren wij ook de Swentibold-Mars van 40 km. Een wandeltocht met minder kilometers maar dan wel met de kenmerkende sfeer van de Kennedy-Mars!

Wij organiseren de Swentibold-Mars sinds 2007. De route van de mars voert door het Land van Swentibold en sluit aan op de route van de Kennedy-Mars. De mars voert hoofdzakelijk over vlakke en geasfalteerde wegen en is recreatief van aard.

Onderweg doe je diverse verzorgingspunten aan waar voeding wordt verstrekt en een EHBO-team klaar staat. Op sommige verzorgingspunten is ook een massagepost aanwezig. Wanneer je de Swentibold-Mars reglementair uitloopt en binnen de gestelde tijd ontvang je een aandenken.

Swentibold-Mars
Afstand 40 km
Wedstrijdelement (tijd) Nee
Uitlooptijd Binnen 10 uur
Minimumleeftijd Geen

Website: Swentibold-Mars Sittard

****************************************************************

11 april 2020.

Sittard (L.)

Loop in Vrijheid, Beilen

We leven al 75 jaar in vrijheid. De bevrijding in april 1945 verloopt in Drenthe veel moeizamer dan de bezetting vijf jaar eerder. De Duitsers bieden op sommige plaatsen veel verzet. De Canadese, Poolse en Belgische troepen zijn van 6 tot 14 april bezig om geheel Drenthe te bevrijden. Met de Loop in Vrijheid herdenken we deze gebeurtenissen.

12 april 2020, Beilen richting Westerbork, afstand 20 km.

Vanaf 7 uur kun je starten op station Beilen. Deze dag loop je door de prachtige natuur van Drenthe. Door de te verwachten drukte bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork eindigt de wandeltocht in Hooghalen. Vanaf daar is busvervoer geregeld terug naar het NS station Beilen. Op eigen gelegenheid kan Herinneringscentrum Kamp Westerbork bezocht worden.

inschrijven: Loop in vrijheid, Beilen

***********************************************************************

12 april 2020.  

Beilen (Dr.)