Wandelagenda

Op zoek naar een leuke georganiseerde wandeling?

Evenement
datum, locatie

Zeeuwse studenten gaan wandelen voor een betere toekomst! 

Op 15 maart organiseren vier enthousiaste studenten van de HZ University of Applied Sciences een wandelevenement met een unieke route door Axel. Met aansluitend een loterij en de mogelijkheid om een hapje en een drankje te nuttigen. Met dit evenement willen zij geld ophalen voor Mario, een dokter uit Guatemala. Dit doen zij in samenwerking met MIVA, een goed doel die mensen als Mario helpen met vervoer en communicatie.

Daarom organiseren deze studenten een unieke wandeling om mensen zich in te laten leven in de bewoners van Guatemala. Zij moeten namelijk alles te voet doen. Hiermee hopen zij aandacht te krijgen voor het feit dat onderwijs niet voor iedereen in de wereld vanzelfsprekend is.

Mario is een dokter uit Guatemala en geeft mindervalide kinderen een kans in het onderwijs. Dit doet hij door middel van het geven van voorlichtingen aan docenten in het reguliere onderwijs. In Guatemala liggen plaatsen vaak ver uit elkaar door het bergachtige gebied, hierdoor heeft Mario een goede auto nodig.

Jorgito is een mindervalide jongetje die een kans krijgt op school door Mario. Jorgito wordt elke dag naar school gebracht door zijn moeder. Zij moet 15 kilometer heen en 15 kilometer teruglopen. Wanneer Mario een auto heeft kan hij kinderen als Jorgito ophalen en naar school brengen. 

Jij wilt toch ook dat kinderen in Guatemala een eerlijke kans krijgen in het onderwijs? Meld je dan nu snel aan en wandel mee voor Jorgito!

Aanmelden kan via: wandelenvoorjorgito@gmail.com. De inschrijfkosten bedragen €8,50 en wordt ook volledig aan MIVA gedoneerd. 

***********************************************************************

15 maart 2020

Axel (Z)

Winterwandeling-Dal van de Mosbeek-14km

Natuurlijk, in de zomer is bijna elk natuurgebied prachtig, maar waar kun je een heerlijke natuurwandeling in de winter maken? Het bijzondere van het Dal van de Mosbeek in Twente is dat je ook ’s winters goed kunt zien waarom dit uiterste oostrandje van Nederland zo uniek is.

Begin en einde van de route: Dichtstbijzijnde adres: Bergweg, Tubbergen, Nederland

Route-informatie: Dal van de Mosbeek

***********************************************************************

dagelijks.

Tubbergen,

Twente (Ov)

Het Flevo-landschap Schokland

Vluchthavenwandeling, afstand 6 km., en bezoek aan het bezoekerscentrum.

Openingstijden bezoekerscentrum: Het hele jaar door elke zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur, van november t/m februari van 12.00 tot 16.00 uur. 

De wandeling start bij Bezoekerscentrum De Gesteentetuin Keileemweg 1, 8319 AC Schokland.

Website: Flevo-Landschap

***********************************************************************

ieder weekend. 

Schokland

(NO-polder)

Excursie park Huis te Manpad, Heemstede.

Iedere zaterdag om 10.00uur een excursie door het park o.l.v een gids. Aanmelden niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het hoofdhuis is niet te bezichtigen. 

locatie: Herenweg 7-11, Heemstede

Website: Huis te Manpad

***********************************************************************

iedere zaterdag

1 februari t/m 15 oktober

Wandelen langs de Vecht bij Slot Zuylen, 13 km.

Startpunt: TOP Slot Zuylen, Tournooiveld 1
3611 Oud-Zuilen (provincie Utrecht).

Website: Routes in Utrecht

***********************************************************************

dagelijks

Slot Zuylen (Utr.)

75 jaar Vrijheid

Wandelroutes in het kader van Nederland 75 jaar bevrijd.

Vrede tussen de uiterwaarden, Wageningen, ca. 13km

Daar waar de Tweede Wereldoorlog eindigde, begint deze wandelroute. In Hotel de Wereld werd op 5 mei 1945 de vrede getekend. Een verhaal om op te knagen als je door de uiterwaarden wandelt, genietend van weidse luchten, ruig uiterwaardenlandschap, een voortsnellende rivier en schitterende uitzichten vanaf de Wageningse Berg. Met als bonus een handvol fraaie kilometers door het bos.

Start wandeling: Wageningen

Meer informatie over deze route: ANWB wandelroute Wageningen 

Rondom het Vrijheidsmuseum, Groesbeek, 6km

Het dorp Groesbeek speelde een cruciale rol in de bevrijding van Nederland tijdens Operation Market Garden in 1944. In dit laatste oorlogsjaar werd hier zwaar gevochten door de geallieerden en de bezetter. Wandel door het gebied waar vele parachutisten zijn geland. Op een aantal plekken langs de route vind je markeringen van de Liberation Route. Beluister hier de verhalen over verschillende gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Onderweg heb je bij helder weer zicht op Duitsland. Combineer je wandeling met een bezoek aan de Canadese Erebegraafplaats en het Vrijheidsmuseum.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1940-1945 , Wylerbaan 4 Groesbeek.

Meer informatie over deze route: ANWB wandelroute Groesbeek

Liberation Wandelroute Sallandse Heuvelrug, Nijverdal, ca. 22km

Beleef de bevrijding in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Op de Sallandse Heuvelrug zijn veel overblijfselen te vinden die herinneren aan de oorlog en de bevrijding.

Meer informatie over deze route: ANWB wandelroute Nijverdal

***********************************************************************

het hele jaar.

Groene Hard- en Wandelloop Zoeterwoude

In het kader van het 125-jarig jubileum IJsclub Zoeterwoude worden er allerlei activiteiten georganiseerd door het jaar heen.

De commissie van de Groene Hard- en Wandelloop doet daar op zondag 29 maart a.s. ook aan mee, want dan bestaat de Groene Hard- en Wandelloop 12,5 jaar.

Wandelaars, blok je agenda op deze zondag om mee te kunnen wandelen over wegen in en rondom Zoeterwoude. Er zullen 2 routes zijn: 12,5 km en 25 km, om in de sfeer van het jubileum te blijven. Inschrijfgeld: € 5,00 inclusief consumptiebon voor chocolade of anijsmelk.

Inschrijven 8.00 tot 11.00 uur.

Deelname voor de ijsclubleden is gratis op vertoon van de lidmaatschapskaart.

Honden zijn (ook aangelijnd) helaas niet toegestaan

Meer informatie over dit evenement: Groene Hard- en Wandelloop

***********************************************************************

zondag 29 maart 2020

Zoeterwoude (ZH)

Hoogeveense Keientocht

Zaterdag 30 mei vindt voor de derde keer de Hoogeveense Keientocht plaats. Onderweg zijn bordjes met QR codes geplaatst op de route. Op papier of eventueel via een app, krijgt men informatie over bijvoorbeeld een bezienswaardigheid waaraan men voorbij wandelt of wordt er iets verteld over de geschiedenis van de desbetreffende plaats, omgeving of persoon. De start is in het zwembad De Dolfijn, Bentincksdijk 10, 7902 NA  Hoogeveen.

Starttijden:

10 km: 9.00-11.00 uur

20, 30, 40 km: 7.00-10.00 uur

50 km: 6.30-8.00 uur

De wandeling is in en rond Hoogeveen. De route is aangegeven door middel van pijlen, ook is er een routebeschrijving. Onderweg passeert de wandelaar gezellige Drentse pauzeposten. De kosten voor volwassenen zijn € 5,00, voor kinderen t/m 12 jaar € 3,00.

Het Drentse landschap was ooit bezaaid met grotere en kleinere keien.

Bij de ontginning van hei, bos en landerijen zijn veel keien verdwenen of verplaatst. Er zijn dorpen gekomen en er is akkerbouw ontstaan. De route van de Hoogeveense Keientocht brengt u langs enkele van deze dorpen. Tijdens deze wandeling komt u langs oude monumentale panden, maar ook door de ontginningsdorpen Hollandscheveld, Nieuwlande en Noordscheschut.

Al wandelend kunt u zich laten verrassen door de prachtige, afwisselende omgeving en natuur.  U bent een kei wanneer u meewandelt met de Hoogeveense keientocht.

informatie: website Hoogeveense Keientocht 

bellen of mailen. Telefoonnummer 06-272 06 746 mailadres: hoogeveensekeientocht@ziggo.nl

***********************************************************************

zaterdag 30 mei 2020

Hoogeveen

Kennedymarsen in Nederland: een overzicht 2020

Wandelen terwijl de dag nog moet beginnen, de ontwakende natuur, vastberadenheid om die 80 kilometer te volbrengen, en tot slot de finish als beloning, of verlossing. Een Kennedymars lopen is een bijzondere ervaring.

Het principe van de Kennedymars is bedacht door toenmalig president van de Verenigde Staten John F. Kennedy. In januari 1963 vroeg Kennedy zich af of de officieren van het Amerikaanse marinekorps fit genoeg zouden zijn om 50 mijl (= 80 kilometer) binnen 20 uur af te leggen. De uitdaging om 50 mijl binnen 20 uur te lopen groeide uit tot een rage onder de Amerikaanse bevolking. Vanuit Amerika sloeg de Kennedymars in de jaren zestig van de vorige eeuw over naar Nederland. Sindsdien zijn er steeds meer Kennedymarsen op de kalender verschenen. In 2020 zijn het er 27, door heel Nederland.

Waterpoortloop, Ooltgensplaat

Vrijdag 13 maart 2020 - Waterpoort is het gebied dat op de kruising van de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland ligt. 's Avonds om 23.00 uur vertrek je voor een tocht door het waterrijke Deltagebied. Je wandelt onder meer naar Philipsdam, dat onderdeel is van de Deltawerken. In het gebied waar je doorheen loopt, komen veel watervogels voor. Zeker vroeg in de ochtend zullen deze voor een mooi schouwspel zorgen. Loop je liever nog iets verder dan 80 km., dan is er ook nog een tocht van 110 km.

Meer info over dit evenement: http://waterpoortloop.nl/

Kennedymars Klarenbeek

Vrijdag 20 maart 2020 - De Kennedymars Klarenbeek is traditiegetrouw één van de eerste Kennedymarsen van het seizoen. Voor de echte wandelfanaten is er ook een tocht van 110 kilometer uitgezet, de Long Distance Walk Klarenbeek. De Kennedymars gaat via meerdere lussen door de landelijke omgeving van Klarenbeek en omliggende dorpen zoals Voorst. Je wandelt over dijken in de buurt van de rivier de IJssel en door bos. Ook loop je op een deel van een Klompenpad.

Meer info over dit evenement: Kennedymars Klarenbeek

Nederland wandelt, Hengelo (OV)

Zondag 5 april 2020 - Zin om in het vroege voorjaar 80 kilometer te trotseren? Tijdens het wandelevenement Nederland wandelt is er ook een Kennedymars. Je start in de vroege ochtend om al wandelend de zon te zien opkomen. Je wandelt onder meer langs het Lonnekermeer en door het bosgebied van Mooi Overijssel. Uitgebreide verzorging, zoals verschillende soorten eten en drinken, langs de route is bij de inschrijfprijs inbegrepen. Je hebt zeventien uur de tijd om de 80 kilometer te volbrengen.

Meer info over dit evenement: Kennedymars Hengelo

Kennedymars Sittard

Zaterdag 11 april 2020 - De Kennedymars van Sittard is de oudste Kennedymars van Nederland. Al in 1963 vond deze mars voor de eerste keer plaats. Deze populaire Kennedymars trekt jaarlijks duizenden wandelaars naar Limburg. De tocht start in de vroege ochtend en is daarmee dus een dagmars. Met een beetje geluk zie je de zon langzaam boven het Limburgse landschap verschijnen.

Meer info over dit evenement: Kennedymars Sittard

Kennedymars Nacht van Loon op Zand

Zaterdag 18 april 2020 - De Nacht van Loon op Zand heeft behalve de afstand nog een extra uitdaging voor je in petto. Deze Kennedymars op een parcours door het dorp Loon op Zand moet je binnen 15 uur zien te volbrengen. Je moet dus in een redelijk tempo kunnen doorlopen om op tijd binnen te zijn. Dit is dan ook een echte prestatieloop.

Meer info over dit evenement: Kennedymars Nacht van Loon op Zand

Kennedymars RWV Ridderkerk – Dordrecht – Ridderkerk

Vrijdag 24 april 2020 – Wel eens ’s nachts tussen de molens gelopen? Tijdens de Kennedymars van de Rotterdamse Wandelsportvereniging kan dit. In de nacht wandel je vanuit Ridderkerk naar Dordrecht, en weer terug. Als het inmiddels weer dag is geworden, loop je onder meer langs de Oude Maas. Ook kom je door natuurgebieden, zoals De Carnisse Grienden. Hier loop je over houten bruggetjes en langs knotwilgen. In de verte kun je de skyline van Rotterdam zien, met natuurlijk de Euromast. Een verschil met de meeste Kennedymarsen (waar je 20 uur de tijd hebt) is dat je deze mars in 18 uur moet zien te volbrengen. Een extra uitdaging dus.

Meer info over dit evenement: Kennedymars Ridderkerk - Dordrecht

Kennedymars Etten-Leur

Vrijdag 1 mei 2020 – Op vrijdag 1 mei klinkt om 22.00 uur in Etten-Leur het startschot van deze Kennedymars. De route brengt je onder meer over landweggetjes, langs bossen, door polders en langs de rivier de Mark. Zowel ’s nachts aan het begin van de tocht als overdag als je richting finish gaat, wandel je door het Liesbos. Dit bos staat bekend als het grootste zomereikenbos van Nederland. Bijzonder zijn de monumentale lanen. Er leven veel vogels in dit gebied. Kijk dus goed in de bomen als je bij daglicht door dit bos loopt.

Meer info over dit evenement: Kennedymars Etten-Leur

Kennedymars Hilversum

Vrijdag 8 mei 2020 – De Kennedymars Hilversum gaat door het Gooi en de Vechtstreek. Natuurgebieden, vestingsteden, rivieren en buitenplaatsen: je komt het allemaal tegen tijdens je tocht. In de nacht wandel je onder meer langs de vesting van Naarden, het Gooimeer en over de weilanden bij het Muiderslot. Terwijl de zon langzaam opkomt, loop je door de Tienhovense plassen en over de hei weer terug naar Hilversum. Een mooiere manier om de natuur te zien (en vooral ook te horen) ontwaken is er eigenlijk niet.

Meer info over dit evenement: Kennedymars Hilversum

80 Land van Cuijk

Zaterdag 16 mei 2020 - Om 5.00 uur 's ochtends klinkt het startschot van deze Kennedymars door het Land van Cuijk. Je loopt vanuit startplaats Cuijk twee lussen. De eerste lus gaat door dorpen als Beers en Haps. De tweede lus brengt je door onder meer Gennep en Boxmeer. Je wandelt voor het grootste deel over onverharde paden. Het Land van Cuijk heeft een afwisselend landschap: groene Maasoevers, uitgestrekte weilanden, bossen en gezellige Brabantse dorpen. Ook staan er oude kloosters en kerken langs de route. Je hebt precies 20 uur de tijd voor de tocht van 80 kilometer.

Meer info over dit evenement:  de 80 van Land van Cuijk

Kennedymars Drentse Wandel4daagse Odoorn

Woensdag 20 mei 2020 – Deze Kennedymars start op de woensdagavond voor Hemelvaartsdag. Je loopt de eerste 40 kilometer ’s nachts, waarna je het tweede deel van de mars aansluit bij de Drentse Wandel 4-daagse. Je wandelt door een uniek gebied in Europa: de Hondsrug. Dit gebied is in de voorlaatste ijstijd ontstaan. Je komt door een afwisselende omgeving van bossen, heide, pittoreske dorpjes en je passeert hunebedden. Mocht je de smaak te pakken hebben gekregen, dan kun je er nog drie etappes van de vierdaagse aan vast plakken.

Meer info over dit evenement: Kennedymars Odoorn

Lauwersmeer Kennedymars

Zaterdag 30 mei 2020 – Ook in het uiterste noorden van het land kun je aan Kennedymarsen meedoen. De Lauwersmeer Kennedymars gaat rond het lauwersmeergebied, dat een Nationaal Park is. Geniet van de rust, de weidsheid van het landschap, de wind, de wolken en de flora en fauna. En hopelijk de zon. Je start in alle vroegte, dus je kunt de zon prachtig zien opkomen tijdens het wandelen. Luister hoe de natuur langzaam aan een nieuwe dag begint. Je passeert onderweg Groningse dorpjes als Leens, Oldehove en Anjum. Hier kun je de Groningse gastvrijheid ontdekken.

Meer info over dit evenement: Kennedymars Lauwersmeer

Kennedymars Hengelo (OV)

Zaterdag 6 juni 2020 – Genieten van het Twentse landschap staat centraal tijdens deze Kennedymars in het Overijsselse Hengelo. Je wandelt langs verschillende buurgemeentes en verschillende wijken van Hengelo. De afwisselende route gaat door bossen, langs weilanden en natuurgebieden. De organisatie zorgt voor voldoende rustposten met eten en drinken.

Meer info over dit evenement: Kennedymars Hengelo

Kennedymars Rijsbergen

Vrijdag 19 juni 2020 – De Kennedymars in Rijsbergen heeft dit jaar een volledig vernieuwde route. Na de start om 22.00 uur gaat de Kennedymars langs aardbeivelden, boomkwekerijen, door landgoederen en door oude buurtschappen zoals Tiggelt en Oekel. Maar ook over nieuwe fiets- en wandelpaden die de laatste jaren zijn aangelegd in Rijsbergen en de directe omgeving. Je wandelt over verharde wegen, gras- en zandpaadjes, door bossen, langs weilanden en langs beken. om de 7 kilometer zijn er rustposten, elf in totaliteit. Bij de finish word je onthaald met een medaille en oorkonde. 

Meer info over dit evenement: Kennedymars Rijsbergen

Kennedymars Liemers Posbankloop

Zaterdag 27 juni 2020 – Wandel een tocht door de Liemers en over de Veluwezoom. Je start ’s avonds laat om eerst een ronde van 30 kilometer door de Liemers te lopen. Je loopt in de buurt van de Nederrijn, bij plaatsen als Westervoort en Duiven. Terwijl de zon opkomt, wandel je naar Doesburg. Hier steek je de IJssel over, waarna de dagroute over de heuvels van de Veluwezoom loopt. Via de Posbank wandel je terug naar de finish. De organisatie zorgt voor elf verzorgingsposten langs de route.

Meer info over dit evenement: Liemers Posbankloop

Kennedymars Someren

Zaterdag 4 juli 2020 – De Kennedymars Someren staat te boek als ‘de gezelligste Kennedymars van het land’. Al in 1963 was de eerste editie van deze mars. Je komt onderweg door diverse kerkdorpen, waar de bewoners je staan aan te moedigen. Ieder jaar staan er langs de route van de tocht ongeveer twintig blaaskapellen. Behalve gezellige dorpen, is er ook natuur langs de route. Een van de hoogtepunten is de Strabrechtse Heide. Je start voor een Kennedymars relatief vroeg (om 20.00 uur), maar dit heeft als voordeel dat je nog lang in daglicht kunt lopen en dat je de volgende dagen weer bijtijds bij de finish bent. Dat is prettig als het tropisch warm mocht zijn.

Meer info over dit evenement: Kenneymars Someren

Kennedymars Fryslan, Walterswald

Vrijdag 28 augustus 2020 – De Kennedymars Fryslan brengt je door het coulisselandschap en terpengebied van Noordoost-Friesland. Je start ’s avonds in Driezum-Walterswâld, om vervolgens twee lussen van 40 kilometer te lopen. Je passeert kerkdorpen op terpen en molens, je loopt over dijken en langs vaarten en komt door natuurgebieden. Met wat geluk loop je vlak voordat een nieuwe dag begint door velden gehuld in een goudkleurig deken van nevel: de ultieme beloning na een nacht lang wandelen door de duisternis.

Meer info over dit evenement: Kennedymars Fryslan, Walterswald

Kennedymars Goeree-Overflakkee, Middelharnis

Vrijdag 28 augustus 2020 – De Kennedymars van Goeree-Overflakkee gaat over dit Zuid-Hollandse eiland. Je start in Middelharnis, de grootste woonkern van het eiland. Je wandelt over dijken met mooie vergezichten, over weilanden en natuurlijk langs water. Dit eiland is niet voor niets geliefd bij watersporters. Voor wandelaars die 80 kilometer te weinig vinden, is er gelijktijdig met de Kennedymars de 110 kilometer lange Omloop van Goeree-Overflakkee. Je hebt 24 uur de tijd om deze afstand af te leggen, 4 uur méér dan de Kennedylopers.

Meer info over dit evenement: Kennedymars Goeree-Overflakkee

Walfridus Kennedymars, Bedum

Vrijdag 4 september 2020 - De Walfridusvoettocht had vorig jaar voor het eerst ook een Kennedymars op het programma staan. Ook in 2020 is er weer een Kennedymars. Geniet 80 kilometer lang van het open landschap ten noorden van de stad Groningen. Je wandelt door polders, door pittoreske dorpjes, langs wierden en langs schilderachtige kerkjes en molens. En mocht je je afvragen waar de naam van de tocht vandaan komt: Walfridus was een boer die in de 10e eeuw in Bedum leefde. Hij liep dagelijks vanuit Bedum naar de kerk in Groningen om te bidden. Hij liep dus door hetzelfde gebied als de deelnemers aan de Kennedymars tegenwoordig.

Meer info over dit evenement: Walfridus Kennedymars

Kennedymars Vleuten-Tilburg

Zaterdag 5 september 2020 - Deze Kennedymars gaat, zoals de naam van de tocht al doet vermoeden, van Vleuten naar Tilburg. 's Avonds laat start je in Vleuten, om de volgende dag in Tilburg te finishen. Terwijl bij veel Kennedymarsen start en finish op dezelfde plaats is, loop je hier dus van A naar B. Je wandelt vooral over verharde paden. In de vroege ochtend zie je hoe de zon opkomt boven het Brabantse land.

Meer info over dit evenement: Kennedymars Vleuten - Tilburg

De 80 van de Langstraat, Waalwijk

Zaterdag 12 september 2020 – De 80 van de Langstraat is van een kleinschalige wandeltocht in 1981 uitgegroeid tot een volksfeest. Je bent per slot van rekening in Noord-Brabant. ‘Den Tachetig’, noemen ze de tocht in plaatselijk dialect. De tocht gaat vanuit Waalwijk door diverse Brabantse dorpen, zoals Sprang-Capelle, Waspik en Nieuwkuijk. Tussen de dorpen door wandel je langs weilanden en bossen. Je begeeft je in de Langstraat, de streek die eeuwenlang het centrum was van de Nederlandse schoen- en lederproductie. Ook nu nog worden er schoenen in deze streek gemaakt. Wie weet loop je dus wel op schoenen die uit de buurt komen.

Meer info over dit evenement: de 80 van de Langstraat

Van Z.. tot Z.. tocht, Zeewolde

Vrijdag 18 september 2020 - Weidse uitzichten over de polder, vogels bij het water, (hopelijk) een prachtige zonsopkomst en zelfs bossen. De Van Z.. tot Z.. tocht brengt je door de Flevolandse natuur. En die bestaat uit meer dan polders met kaarsrechte wegen, zul je ontdekken tijdens deze Kennedymars. Je start om 23.00 uur 's avonds. Mocht je zin hebben om meer dan 82,5 kilometer te lopen, dan kun je om 19.00 starten voor een tocht van maar liefst 110 kilometer.

Meer info over dit evenement: Kennedymars van Z tot Z

Int. Twentse Kennedymars, Haaksbergen

Vrijdag 18 september 2020 – Nadat het startschot heeft geklonken, loop je eerst door de sfeervol versierde en verlichte straten van Haaksbergen. Je loopt twee lussen van 40 kilometer, zodat je na de eerste lus weer bij de startlocatie uitkomt. Handig als je op de helft van de tocht schone of droge kleren wil aantrekken. Of als je het na 40 kilometer wel genoeg vindt, maar daar gaan we natuurlijk niet van uit. Terwijl de zon langzaam opkomt, loop je door weilanden en langs bossen. De absolute beloning van je urenlange wandeling vormt het Haaksbergerveen. Midden in dit natte veen- en heidegebied ligt een vlonderpad waar je overheen loopt. De finish in Haaksbergen komt dan langzaam in zicht.

Meer info over dit evenement: Kennedymars Haaksbergen

80 van de Glasstad, Leerdam

Vrijdag 25 september 2020 – Leerdam wordt vanwege een bloeiende glasindustrie vanaf de 18e eeuw de Glasstad van Nederland genoemd. Tijdens de 80 van de Glasstad heb je voldoende tijd om de omgeving van Leerdam te bekijken. Je wandelt onder meer door afwisselende natuur en uitgestrekte polders. Je loopt langs de oevers van het riviertje de Linge met rietwallen en met veel plantensoorten. In Leerdam kun je diverse historische panden zien.

Meer info over dit evenement: de 80 van Leerdam

Kennedytocht om de Noord

Vrijdag 25 september 2020 – Deze Kennedymars door de kop van de provincie Groningen vindt plaats tijdens het Wandelfestival Tocht om de Noord. Deze editie staat in het teken van 75 jaar vrijheid in Groningen. Onderweg kom je diverse verhalen over de bevrijding van Groningen tegen. De route loopt door de omgeving van Delfzijl. Vanaf 1 maart 2020 is de inschrijving van deze Kennedymars geopend.

Meer info over dit evenement: Kennedymars Tocht om de Noord

Nacht van het Westland

Vrijdag 9 oktober 2020 – De Nacht van het Westland is een nieuwe Kennedymars die in 2020 voor het eerst in de wandelagenda staat. Tijdens deze tocht kun je het Westland bij nacht beleven. De start is om 22.00 uur, als het al donker is. Je wandelt door de polders en uiteraard door het kassengebied waar deze streek bekend om staat. ’s Ochtends kun je al wandelend genieten van de zonsopkomst boven de weilanden.

Meer info over dit evenement: Kennedymars Nacht van het Westland

Twiegsnieders Kennedymars Noordwolde

Zaterdag 24 oktober 2020 – Wandel vier lussen van 20 kilometer rond het Friese dorp Noordwolde. De naam van deze Kennedymars verwijst naar de geschiedenis van de streek waar je doorheen wandelt. Twiegsnieders sneden wilgentenen. Deze werden onder meer gebruikt om heggen van te vlechten en om rieten meubels van te maken. Met grote stapels 'twiegen' op hun rug liepen de snijders terug naar het dorp. Tijdens de Kennedymars wandel je door hetzelfde gebied, maar dan (waarschijnlijk) wel met met minder bagage.

Meer info over dit evenement: Kennedymars Noordwolde

***********************************************************************

het hele jaar 2020

Avond4daagse in Nederland: een overzicht 2020

11-05-2020 t/m 14-05-2020
GRONINGEN
11-05-2020 t/m 14-05-2020
ROOSENDAAL
11-05-2020 t/m 15-05-2020
DOETINCHEM
11-05-2020 t/m 15-05-2020
STAPHORST
11-05-2020 t/m 14-05-2020
UTRECHT
11-05-2020 t/m 14-05-2020
VLISSINGEN
11-05-2020 t/m 14-05-2020
WAARDE
11-05-2020 t/m 15-05-2020
OUDERKERK AAN DEN IJSSEL
11-05-2020 t/m 14-05-2020
SCHOORL
11-05-2020 t/m 15-05-2020
KAPELLE
11-05-2020 t/m 14-05-2020
HATTEM
11-05-2020 t/m 14-05-2020
OUD-VOSSEMEER
11-05-2020 t/m 14-05-2020
OUDERKERK AAN DE AMSTEL
11-05-2020 t/m 15-05-2020
RILLAND
11-05-2020 t/m 15-05-2020
LEKKERKERK
11-05-2020 t/m 15-05-2020
WOLPHAARTSDIJK
12-05-2020 t/m 15-05-2020
ALMERE
12-05-2020 t/m 15-05-2020
ZUIDLAREN
12-05-2020 t/m 15-05-2020
ALMERE
meer datums volgen................

***********************************************************************

 

het hele jaar

Wandelexcursie - Natuurgebied Panbos

Bij velen is dit gebied bekend om te sporten of te wandelen. Tijdens deze wandelexcursie worden minder bekende aspecten van dit gebied belicht. Ter sprake komen de ontstaansgeschiedenis, flora en fauna, beheer door Utrechts Landschap. Ook het verhaal achter Tannenberg met zijn bijzondere dennen komt aan bod.

De wandeling begint om 14.00 uur bij de parkeerplaats gelegen aan de Jozef Israëlslaan tegenover huis nr. 7 te Bosch en Duin. De wandeling duurt anderhalf tot twee uur.

Vooraf aanmelden is nodig i.v.m. het maximum aantal deelnemers.

Website: Wandeling natuurgebied Panbos

***********************************************************************

zondag, 15 maart 2020

Bosch en Duin (Utr.)

Lammetjesdag, Loenen (Gld.)

Zo’n 180 lammetjes zijn zondag 15 maart 2020 tussen 10.30 uur en 16.00 uur te bewonderen tijdens de jaarlijkse Lammetjesdag in Loenen (Gelderland).

Hopelijk laat de lentezon zich zien en kan iedereen op de grote weide genieten van het prille voorjaar en het mooie natuurgebied de Loenermark. Behalve lammetjes en schapen kijken, kunnen kinderen en hun (groot)ouders demonstraties schapen drijven bijwonen, hutten bouwen, een ponyritje maken en mee op excursie met de boswachter.
Standhouders verkopen schaap- en streekproducten en verschillende lekkernijen.

De schapen en lammeren zullen vanaf de voergang in de schaapskooi te bewonderen zijn en vanaf het raster tussen de oude en nieuwe schaapskooi. Uit oogpunt van dierenwelzijn laten we geen bezoekers meer tussen de dieren.

Praktische informatie:

 • De entree van Lammetjesdag is gratis.
 • Fietsers kunnen tot vlakbij de kooi komen en gratis hun fiets stallen.
 • Bezoekers die met de auto komen betalen € 5,00 parkeergeld.

Tip: neem voldoende contant geld mee voor parkeren, eventuele producten en versnaperingen omdat niet overal gepind kan worden. (geen WiFi en beperkte ontvangst van 3G/4G)

Bereikbaarheid:

De schaapskooi ligt aan het einde van de Droefakkers in Loenen, tussen Arnhem en Apeldoorn. Per auto: A50 Arnhem-Zwolle, afslag Loenen. In Loenen meteen na restaurant de Loenermark rechtsaf. De Droefakkers ca. 3 km afrijden.

Website: Lammetjesdag in Loenen

***********************************************************************

zondag, 15 maart 2020

Loenen (Gld.)

Martin Luther King Vijfdaagse

Om de mars van Selma naar Montgomery te herdenken, 55 jaar geleden van 21 t/m 25 maart 1965, worden er op deze dagen in Amsterdam vanuit het Martin Luther Kingpark 5 wandelingen (16-20 km) gelopen, samen precies de afstand van de mars van Selma naar Montgomery: 87 km. De routes gaan door 15 parken en langs plekken die herinneren aan Dr. King, racisme en het slavernijverleden. Keep the dream alive!

Let op: je loopt op eigen risico, er is geen begeleiding. Elke dag is de starttijd 11 uur.

Klik op de vijf Walks voor route, printbare PDF, .gpx voor je route- of wandelapp (neem een powerbank mee), alternatieve startpunten en meer informatie over de plekken waar je langsloopt.

Het Martin Luther King-park is bereikbaar met OV bus 62, metro Europaplein / NS station RAI. Parkeren in de buurt €4,50 per uur.  

Website en routes:  Martin Luther King Vijfdaagse

***********************************************************************

21 t/m 25 maart 2020

Amsterdam

Pronkjewailpad

Wat leuk dat u het Pronkjewailpad gaat wandelen!!
Het Pronkjewailpad vindt zijn oorsprong in het Gronings Volkslied: 

"Ain Pronkjewail in golden raand is Grunnen, Stad en Ommelaand". 

Groninger pronkjuweeltjes en pareltjes vormen de kern van dit wandelpad. Denk aan borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen, maar ook horeca, galerieën, tuinen en musea. Om de paar kilometer komt u langs of gaat u zelfs door deze pronkjuwelen van Groningen. Het Pronkjewailpad is niet alleen een wandelpad, maar ook een evenement – het pad viert namelijk Gastvrij Groningen! Langs de routes werken vele lokale ondernemers en organisaties mee met het Pronkjewailpad door hun deuren voor u open te zetten. Zij bieden u een bijzondere ‘pronkjewail’ aan: een gebaar van gastvrijheid. Voor elk pronkjuweeltje die u bezoekt, proeft of ervaart, verdient u een stempel op deze kaart. Op deze manier ontdekt u met het Pronkjewailpad al het moois dat Groningen te bieden heeft en bent op het einde van uw wandeltocht misschien zelf een echte Grunneger geworden. Gaandeweg gaat u het Noorderland ontdekken en ga je van Groningen houden!

Openingstijden Pronkjewailpad (PW Pad):

De stempelposten op het Pronkjewailpad zijn elke week (april tot eind oktober) open vanaf donderdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur! U kunt het PW Pad ook op de andere dagen van de week lopen (maandag t/m woensdag), er zijn dan echter geen tot weinig stempels te halen!!

Praktische Informatie:

 • Periode: van de 1e donderdag in april t/m 31 oktober
 • Kosten: € 38 (Noordroute) of € 42 (Zuidroute) inclusief de huldiging (de Camino Groningen), pelgrimsmaal en voorproefje van alle pronkjuwelen 
 • Startplaats: Martinikerk stad Groningen, of ...... Je kunt de startplaats ook zelf bepalen, dit wordt dan tevens de finishplaats.
 • Route: dwars door provincie Groningen (Noordroute ca. 250 en Zuidroute ca. 350 kilometer)
 • Karakter: een langeafstandspad gecombineerd met een wandelevenement, dat loopt door de highlights van Groningen. Dit evenement(en)pad kan gedurende een half jaar gelopen worden
 • Maximum aantal deelnemers: onbeperkt 
 • Inschrijving en Informatie vanaf 21 maart 2019: www.Pronkjewailpad.nl   De inschrijfkosten bedragen voor de Noordroute € 38,00 en Zuidroute €42,00. 
 • Het Pronkjewailpad gaat over boerenerven, door stallen, door vogelbroedgebieden, over dijken met loslopende schapen en lammeren. Het is daarom (helaas) niet toegestaan om met honden (al of niet aangelijnd) het Pronkjewailpad te lopen.

Website en inschrijven: inschrijven Pronkjewailpad

***********************************************************************

april t/m oktober

Provincie Groningen

Ontdek de Alblasserwaard

Hét 4 daagse fiets- en wandelevenement in de Alblasserwaard & Vijfheerenlanden. Geschikt voor zowel de sportieve als de recreatieve fietser en wandelaar van alle leeftijden. Plezier, sportieve prestaties of gewoon het opdoen van wat extra vitamine D. Alle sportniveaus zijn welkom! De Vierdaagse Alblasserwaard vindt in 2020 plaats van woensdag 20 t/m zaterdag 23 mei.

Ook in 2020 bieden wij 6 thema-wandelroutes aan tijdens de Vierdaagse Alblasserwaard. Deze wandelroutes kennen de volgende afstanden: 5-10-15-25-30-40 km.

Locatie: Tent – Fokveedagterrein (ter hoogte van Dorpsweg 119) – Hoornaar

Website: Ontdek de Alblasserwaard

***********************************************************************

20 t/m 23 mei 2020

Hoornaar (ZH)

Wandel-naar-je-werk-dag

Op donderdag 2 april is het Wandel naar je Werk-dag. Heel Nederland wordt opgeroepen om (een deel van) de afstand naar het werk te lopen. Alle stappen tellen: van bus naar burau óf de hele route. Loop jij ook mee?

Meld je nu aan!

Schrijf je gratis online in via: www.wandelnaarjewerkdag.nl

***********************************************************************

donderdag   

2 april 2020

Wandelvierdaagse Deventer in het teken van 75 jaar vrijheid. 

De 2de Wandelvierdaagse Deventer van 23 t/m 26 april 2020.

Op 9 april 1945 werd Deventer door de Canadezen bevrijd. Meerdere monumenten in de stad herinneren ons aan die afschuwelijke tijd en daar willen wij tijdens de wandelvierdaagse graag bij stilstaan. Vooral op eerste 2 wandeldagen, waarvan de laatste 4 km door de stad voeren, zal men dit merken. Op deze dagen worden de Lebuïnuskerk, het Stadhuis en het Etty Hillesum Centrum doorkruist.

De 4-daagse, georganiseerd in samenwerking met de Wandelvereniging Deventer, leidt ons door de mooie, gevarieerde omgeving van de oude stad Deventer. De dorpen Twello, Diepenveen, Schalkhaar, Colmschate en Bathmen worden hierbij aangedaan. Een mooie gelegenheid om de benen en voeten te testen voor het komende wandelseizoen en de ontluikende lente te begroeten.

Naast de beproefde 20, 30 en 40 km afstand, kan men dit jaar ook kiezen voor de 15 km. Mocht de tijd ontbreken om alle dagen te lopen, dan is het mogelijk om voor één of meerdere dagen te kiezen. Let wel, de inschrijving voor zowel de 4-daagse als de dagtochten zijn aan een maximum aantal deelnames gebonden. Het is dus zaak om er bijtijds bij te zijn.

De digitale inschrijving, die inmiddels is geopend, loopt t/m 31 maart. Hier vindt u alle nodige info, deelnameformulier en overnachtingsadressen.

Inschrijving via: http://www.w4dd.nl/

***********************************************************************

23 t/m 26 april 2020

Deventer.

Parels in het Park 2020

Rotary Zuidlaren-Anloo organiseert op zondag 19 april 2020 voor de tweede keer Parels in het park, een benefiet wandeling voor Humanitas Tynaarlo door het prachtige Nationaal Park Drentsche Aa.

De route voert je langs kronkelende beekjes, natte madelanden vol bloemen, een stuifzandvlakte en een ven met struweel. In dit typisch Drentse landschap brengen ijle vrouwenstemmen met hun liederen de omgeving tot leven. En dat is nog maar een van de (culturele) verrassingen die Rotary aan het parcours toevoegt op 19 april. ‘Parels in het Park’ voert haar gasten door een prachtig natuurgebied met een rijk verleden en steunt tegelijkertijd mensen die het moeilijk hebben.

Vertrekpunt: Het Witte Huis, Schipborgerweg 7, Zeegse

Starten kan tussen 12:00 en 13:30 uur

De kosten voor deelname aan de wandeling bedragen € 10,00 voor volwassenen en        € 2,50 voor kinderen t/m 17 jaar.
Deze bedragen komen ten goede aan het goede doel Humanitas.

Het verdient de voorkeur om vooraf in te schrijven en te betalen via iDeal, maar inschrijven kan ook nog op de dag zelf (contant of via een pinbetaling).

Meer informatie en inschrijving: https://www.parelsinhetpark.nl/

***********************************************************************

zondag, 19 april 2020

Zeegse (Dr.)

Kennedy-Mars Sittard, 80 km.

De Kennedy-Mars Sittard is een wandeltocht van 80 km. De eerste Kennedy-Mars Sittard vond plaats in 1963. De route loopt door Nederland en Belgisch Limburg. De route voert hoofdzakelijk over vlakke en geasfalteerde wegen, met uitzondering van enkele historische kernen. Onderweg doe je diverse verzorgingspunten aan waar voeding wordt verstrekt en een EHBO-team klaar staat. Op de meeste verzorgingspunten is ook een massagepost aanwezig. Wanneer je de Kennedy-Mars reglementair uitloopt en binnen de gestelde tijd ontvang je een aandenken.

De Kennedy-Mars Sittard kent twee varianten: de recreatieklasse en de wedstrijdklasse:

Recreatieklasse Wedstrijdklasse
Afstand 80 km 80 km
Wedstrijdelement (tijd) Nee Ja
Uitlooptijd Binnen 20 uur Binnen 12 uur
Minimumleeftijd Geen Leeftijd op 1 januari:
21 jaar of ouder

Website: Kennedymars, Sittard

***********************************************************************

11 april 2020

Sittard (L.)

Swentibold-Mars Sittard, 40 km.

Is 80 km voor jou te veel? Gelijktijdig met de Kennedy-Mars Sittard organiseren wij ook de Swentibold-Mars van 40 km. Een wandeltocht met minder kilometers maar dan wel met de kenmerkende sfeer van de Kennedy-Mars!

Wij organiseren de Swentibold-Mars sinds 2007. De route van de mars voert door het Land van Swentibold en sluit aan op de route van de Kennedy-Mars. De mars voert hoofdzakelijk over vlakke en geasfalteerde wegen en is recreatief van aard.

Onderweg doe je diverse verzorgingspunten aan waar voeding wordt verstrekt en een EHBO-team klaar staat. Op sommige verzorgingspunten is ook een massagepost aanwezig. Wanneer je de Swentibold-Mars reglementair uitloopt en binnen de gestelde tijd ontvang je een aandenken.

Swentibold-Mars
Afstand 40 km
Wedstrijdelement (tijd) Nee
Uitlooptijd Binnen 10 uur
Minimumleeftijd Geen

Website: Swentibold-Mars Sittard

****************************************************************

11 april 2020

Sittard (L.)

Loop in Vrijheid, Beilen

We leven al 75 jaar in vrijheid. De bevrijding in april 1945 verloopt in Drenthe veel moeizamer dan de bezetting vijf jaar eerder. De Duitsers bieden op sommige plaatsen veel verzet. De Canadese, Poolse en Belgische troepen zijn van 6 tot 14 april bezig om geheel Drenthe te bevrijden. Met de Loop in Vrijheid herdenken we deze gebeurtenissen.

12 april 2020, Beilen richting Westerbork, afstand 20 km.

Vanaf 7 uur kun je starten op station Beilen. Deze dag loop je door de prachtige natuur van Drenthe. Door de te verwachten drukte bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork eindigt de wandeltocht in Hooghalen. Vanaf daar is busvervoer geregeld terug naar het NS station Beilen. Op eigen gelegenheid kan Herinneringscentrum Kamp Westerbork bezocht worden.

inschrijven: Loop in vrijheid, Beilen

***********************************************************************

12 april 2020  

Beilen (Dr.)

Verscholen Dorp Wandeltocht

5 mei 2020 diverse wandeltochten vanuit Vierhouten (gemeente Nunspeet, Gld.)

Wandelaars kunnen zich inschrijven voor een van de vijf routes van de Verscholen Dorp Wandeltocht via de Facebookpagina ‘Verscholen Dorp Wandeltocht 2020’. In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid. Daarom is er deze editie van de Verscholen Dorp Wandeltocht een speciale route in het programma opgenomen: de 50 kilometer die vanuit Vierhouten langs Sjoel Elburg voert. In de vroege ochtend van 5 mei zal een loper van ...de Bevrijdingsvuurestafette bij het startpunt (en eindpunt) van de wandeltochten arriveren: Dorpshuis Horsterhoek in Vierhouten.

Er zijn wandeltochten van resp. 10 - 20 – 30 – 40 en 50 kilometer uitgezet. De inschrijfkosten voor de wandeltocht bedragen 4,50 euro per persoon bij voorinschrijving en 5 euro per persoon bij inschrijving op 5 mei. Onderweg is er een aantal eenvoudige cateringpunten waar wandelaars koffie, thee en limonade kunnen krijgen. De organisatie van de Verscholen Dorp Wandeltochten 2020 is in handen van een groep vrijwilligers van de Dorpsgemeenschap Vierhouten.

Inschrijving via:  inschrijving Verscholen Dorp wandeltocht

***********************************************************************

dinsdag      5 mei 2020

Vierhouten (Gld.)

Avondvierdaagse Venray, 62 ste editie

Iedereen kan deelnemen: jong en oud, alleen of in een kleine dan wel grote groep. De start en de finish van de wandelingen zijn op het Schouwburgplein, Venray.

Van donderdag 11 juni tot en met zondag 14 juni kan er 3, 5, 10 of 15 kilometer worden gewandeld. Op zondag is er ook een wandeling van 20 kilometer mogelijk. Het inschrijfgeld bedraagt € 4,- voor vier dagen. Wilt u één dag wandelen dan betaalt u € 2,-.

Website en inschrijven: Avond-4-daagse Venray

***********************************************************************

11, 12, 13 en 14 juni - 2020

Venray (L.)

33e Veersemeertochten

Afstand: 60 – 45 en 25 km Starttijd: 08.00 precies, voor alle afstanden.    

Inschrijfgeld: € 8,00  –  € 5,50  – € 4,00  incl. verzorging op de route

Lunchpakket niet inbegrepen.

Vervoer van Kamperland naar Veere € 2,50

Wandelboekjes: kunnen ter afstempeling worden aangeboden.

Startbureau: Tennisvereniging Veere Veerseweg 24  4351 RK Veere

(Er is gratis parkeer-gelegenheid).

website: 33e Veersemeertochten

***********************************************************************

zaterdag, 20 juni 2020

Veere (Z)

Rondje Ka

Wandel mee met Rondje Ka op 5 juli 2020

Rondje Ka is een wandelevenement dat jaarlijks begin juli georganiseerd wordt door Plantaris. Je kunt wandelingen van 15, 20, 25 en 35 km lopen. Zo krijg je de mooiste plekjes rond het Braassemermeer en de Wijde Aa te zien en kom je langs verschillende dorpen in de omgeving. Onderweg kun je op diverse punten genieten van de plaatselijke lekkernijen en streekproducten.

Start en finish zijn bij het clubgebouw van De Treffers, Sportpad 2, 2371 PP in Roelofarendsveen. Tussen 07.00 en 10.00 uur kan er gestart worden. De 15 km wandeling start vanaf 8.30 uur. Finishen kan tot 17.00 uur. Parkeren: Sportpad 17, 2371 PP Roelofarendsveen: Parkeerterrein VV DOSR.

Rondje Ka kiest ieder jaar een goed doel waaraan een donatie wordt gedaan uit de opbrengst. In 2019 was ‘Zorgkwekerij De Florahoeve’ als goede doel uitgekozen. Op de Florahoeve wordt op een kleinschalige manier begeleiding  geboden aan jongeren die een ontwikkelingsachterstand of  extra begeleiding nodig hebben.

Website: Rondje Ka

***********************************************************************

5 juli 2020

Roelof-arendsveen

(ZH)

20ste Strandvijfdaagse langs de Zeeuwse stranden en Deltawerken.

De Strandvijfdaagse is een vijfdaagse wandel- en kampeervakantie langs de Zeeuwse stranden. In 5 dagen wandel je vanaf Vlissingen naar het Zuid-Hollandse Rockanje.
Tijdens heerlijk ontspannen wandelvakantie wandel je 2/3 van de tocht over het strand en 1/3 over verharde ondergrond. De Strandvijfdaagse is wandelen zonder prestatiedoel of verplicht af te leggen routes. Elke ochtend krijg je van de zogenoemde ‘KREW’ (de vrijwilligersgroep achter de Strandvijfdaagse) de af te leggen routes met de eventueel bijzondere locaties en bezienswaardigheden op de route.
Naast de routebeschrijving vind je op de achterzijde het ‘Lopend Vuurtje’. Hierin vermeld de organisatie leuke informatie over de wandel routes en de feitjes en weetjes over de wandeltocht.

Tijdens deze wandelvakantie wandel je haast 120 kilometer in vijf dagen welke als volgt is ingedeeld:

 • Maandag: Vlissingen – Domburg | 24 kilometer
 • Dinsdag: Domburg – Kamperland | 21 kilometer
 • Woensdag: Kamperland – Renesse | 29 kilometer
 • Donderdag: Renesse – Stellendam | 31 kilometer
 • Vrijdag: Stellendam – Rockanje | 10 kilometer

Website en inschrijven via: Strandvijfdaagse

***********************************************************************

ma 6 t/m vr 10 juli

Vlissingen /

Rockanje

Vierdaagse Nijmegen, 104de editie

The Walk of the World | 21-24 juli 2020
De Vierdaagse is een wandelprestatietocht. Wat deze prestatie precies inhoudt, staat omschreven in onze reglementen. Eén van de belangrijkste voorwaarden voor deelname is dat elke deelnemer vier dagen achter elkaar minstens de voor hem of haar geldende reglementaire afstand aflegt. De Vierdaagse kent drie afstanden: 30, 40 en 50 kilometer.
De inschrijving voor de 104de Vierdaagse start op maandag 3 februari. Heb je interesse om deel te nemen, lees dan de reglementen waarin de voorwaarden voor deelname aan de Vierdaagse beschreven staan. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Website en inschrijven: Inschrijving Vierdaagse Nijmegen
***********************************************************************

21-24 juli 2020

Nijmegen