Wandelnet Rondwandelingen - Loonse en Drunense Duinen, over arme zandgronden

Wandelnet Rondwandelingen - Loonse en Drunense Duinen, over arme zandgronden

14 januari 2021 - Lea van Someren

Deze 17 km lange landelijke rondwandeling gemaakt door Ton kalkers, lid van de padwerkgroep van het Hertogenpad, loopt door een bijzonder stukje Brabant. Wanneer je tot rust wil komen, en dat wil ik wel, moet je de weekenden mijden, aldus padcoördinator Jos. De route maakt gebruik van het Hertogenpad aan de noordzijde en wandelknooppunten in het zuiden.

Loonse_en_Drunense_Duinen.JPG

Giersbergen

Hoewel er vier mogelijke beginpunten zijn, start ik in de oude agrarische gemeenschap Giersbergen met de zeer typische Brabantse boerderijen. Daar is voldoende parkeergelegenheid en biedt Herberg De Drie Linden (tijdens de lockdown) een koffie-to-go. Op advies van de padcoördinator loop ik de route met de klok mee. Dus op naar het zuiden. Niet via het drukke fietspad dat begint bij de herberg, maar de route door het bos en over de woeste zandgronden. Het zand biedt in deze tijd van het jaar gelukkig een relatief stevige ondergrond. ‘s Zomers is het ploeteren door het losse zand.

Giersbergen henrie van zoggel.jpg

Arme zandgronden

De Rustende Jager laat ik links liggen en ik loop in noordwestelijke richting verder. Het pad loopt nu westelijk en bestaat op dit stuk voornamelijk uit bossen met grove dennen, zo karakteristiek voor deze arme zandgronden en heide. Ook uitspanning Bosch en Duin sla ik over. Ik kies onderweg wel voor een rustiger plek voor mijn boterhammetjes. Vlak na deze uitspanning loopt het pad weer over de zandgronden en door heide, waar na een half uur toch de bossen weer opduiken. Ik kruis een aantal keren drukke fietspaden.

Drunense Duinen henrie van zoggel.jpg

Zwoegen

Bij Roestelberg ligt een relatief nieuw stuifzandgebied. De begroeiing is er 10 jaar geleden weggehaald, want als de mens zich niet met de natuur bemoeit dan groeit het dicht. Hier heb je een wijds uitzicht en kun je bij helder weer het bekende Interpolis-gebouw van Tilburg zien. Ik ploeg door het zand en ben blij als ik weer op een ‘gewoon’ bospad kan lopen. Wanneer ik agrarisch gebied bereik, weet ik dat ik terug ben in Giersbergen. Wat een heerlijke route.

Ook zin in deze rondwandeling? De routekaart en de GPX-file vind je op Loonse en Drunense duinen

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?