Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Vecht, door dal en duin

Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Vecht, door dal en duin

18 januari 2021 - Lea van Someren

Deze 18 km lange ‘waterige’ rondwandeling is door Pieter Kapteijn samengesteld uit het Overijssels Havezatenpad, westwaarts van Ommen tot de stuw bij Vlisteren, en het Maarten van Rossempad oostwaarts weer terug.

Rondje_Vecht_havezathe.JPG

Havezate Het Laer

Het beginpunt is het station Ommen, maar om het OV in deze coronatijd zo min mogelijk te belasten, neem ik de auto en parkeer bij het Station Ommen. Vanaf station/parkeerplaats loop ik naar het noorden om de wit/rood gemarkeerde route op te pikken bij de ijsbaan. Al snel is de eerste havezate van dit gebied in zicht. 'Het Laer' is een statig herenhuis, daterend van rond 1700. Wel een leuke locatie voor een bruiloft.

Ik vervolg mijn weg richting de brug over de Vecht naar het oude stadje Ommen. Na de brug is het even oppassen want er komen vijf LAW’s samen. Hier pik ik het Overijssels Havezatenpad op naar het westen. Langs de uit de 13e eeuw daterende kerk, opgetrokken uit Bentheimer zandsteen, op naar de nieuwe haven en de rivier. De route leidt me naar de uiterwaarden, hier 'marsen' geheten. Na de Ommermars steek ik het Ommerkanaal over, gegraven voor de scheepvaart, maar nu vooral voor de afwatering van het gebied rond Dedemsvaart.

pieter kapteijn rondje vecht2.JPG

Rivierduinen

Via de dijk loop ik het buurtschap Varsen in waar tijdens de aanleg van aardgasleidingen in de jaren zestig een nederzetting uit de late bronstijd is opgegraven. Buiten het buurtschap loop ik via een zandpad langs een dode arm van de Vecht om vervolgens door het bos de plek te bereiken waar de havenzate De Arendshorst heeft gestaan. Stappend door dit vlakke waterige natuurgebied, bereik ik dan het bos en de opgewaaide rivierduinen Zandbelten. Het zandpad volgend, bereik ik de twee stuwen in de Vecht. Naast de eerste stuw zijn ook een vistrap en een sluis te bewonderen. Eenmaal overgestoken heb je een prachtig uitzicht op de duinen en bossen aan de overkant. Na de tweede stuw verlaat ik het Overijssels Havezatenpad en loop verder/terug over het Maarten van Rossumpad. Links ligt een rustieke dode arm van de Vecht, waar zich het hele jaar door veel watervogels ophouden.

pieter kapteijn rondje vecht4.JPG

Ballotage

Na anderhalve kilometer kom ik aan in Vilsteren, dat een van de mooiste dorpjes van Overijssel blijkt te zijn. Een landhuis, een grote kerk, een herberg, een molen, meerdere pittoreske boerderijen. Hier blijk je door een ballotage te moeten om er te mogen wonen! Laat ik dat maar niet doen en ik ga verder door het oude beukenbos op de heuvels van de zandrug. Om de Deventerweg te kunnen kruisen, volg ik een stuk de Vilsterseweg. Maar na de Regge te zijn overgestoken, voert de route door het veelal sompige weiland. Vervolgens bereik ik weer het landgoed Het Laer. Over een oude kronkelende dijk en een oude beukenlaan bereik ik de ijsbaan, waar ik rechtsaf ga om bij het station de auto op te pikken.

Ook zijn in deze rondwandeling? De routekaarten en de GPX-file vind je op Rondje Vechtdal.

Lees meer over