Wandelnet Rondwandelingen - Bergen op Zoom, op de grens van Zeeland en Brabant

Wandelnet Rondwandelingen - Bergen op Zoom, op de grens van Zeeland en Brabant

25 januari 2021 - Lea van Someren

Rob Franssen, pad-coördinator Streekpad Brabantse Wal bij Wandelnet, heeft deze rondwandeling uitgezet. De route is 26 km lang en combineert het Streekpad Brabantse Wal met het Floris V-pad en de GR5 van het Nederlandse Kustpad. In dit westelijke deel van Noord-Brabant wandel je door oude moerasbossen en struin je soms dwars door weilanden. Als je de rust zoekt, dan is dit een uitgelezen wandeling, want veel mensen zul je hier niet tegenkomen.

Rondwandeling_Bergen_op_Zoom.JPG

Steenbergen

Rob: “Parkeer je auto op het parkeerterrein van de Lidl in Steenbergen. Dan zit je meteen op het Floris V-pad. Volg de wit-rode markeringen tot in het dorpje Welberg. Hier ga je rechtsaf en kom je na 300 meter een kapelletje tegen. Mocht je het willen dan kun je hier een kaarsje opsteken. Hier ga je linksaf en wandel je dwars door het stille gebied van het Oudland. In de Middeleeuwen werd hier de turf gestoken voor de steden Brugge en Gent, maar nu is het een uitgestrekt moerasbos. Kikkers zijn hier geen zeldzaamheid en ook reeën kunnen met een beetje geluk gespot worden.”

Struinen

Op dit deel van de route passeer je hekken, struin je diagonaal door weilanden, steek je watergangen over en met wat geluk spot je ijsvogeltjes bij het Bergsche Water. Aangekomen bij het onverharde weggetje naast een mini-camping houd je rechts aan en waar dit weggetje bij een kleine parkeerplaats van SBB komt, ga je links af en moet je weer dwars door een natuurgebied zonder paden struinen! De markeringen zijn hier niet talrijk, dus goed uitkijken.

mozesbrug.jpg

Mozesbrug

Rob: “Aangekomen bij de snelweg ga je naar links de ventweg op en steek je de snelweg over. Zo kom je bij een handwijzer die wijst naar het pas gerestaureerde 18e -eeuwse Fort de Roovere. Het fort bereik je via de inmiddels bekende Mozesbrug: je gaat ècht dwars door het water! Je loopt nu op de GR5 van het Nederlandse Kustpad. Na dit fort ga je via bos via een buitenwijk van Halsteren naar Daansbergen en zo bereik je een viaduct, waar je het Streekpad Brabantse Wal tegenkomt. Daar stap je over op de geel-rode markeringen. Via de Hemelweg en het Vagevuur bereik je het dorpje Lepelstraat. Je weet het nu zeker, je bent hier in het katholieke zuiden".

Brabantse Wallen

Via een mooie voetgangers- en fietsbrug steek je de snelweg weer over en loop je langs het landgoed Dassenberg. Niet over het landgoed, want dat is helaas niet vrij toegankelijk. De route volgt hier het Streekpad Brabantse Wal, dus je volgt de geel-rode markeringen. Langs het schouwpad van het riviertje de Ligne wandel je dan weer Steenbergen binnen.

Route

Ook zin in deze rondwandeling? De routekaart en de gpx-file vind je op Rondwandeling Bergen op Zoom.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?