De Brabantse Wal (SP 17) | Wandel langs de Zeeuwse kleipolders naar het Brabantse zand

De Brabantse Wal

Op dit Streekpad (SP 17) wandel je langs de steile rand die de overgang markeert van de Zeeuwse kleipolders naar het Brabantse zand.

Wandel over de Brabantse Wal

De Brabantse Wal is een 112 kilometer lange wandelroute die je als wandelaar langs onverwachte hoogteverschillen en mooie panorama’s leidt. Vanuit Bergen op Zoom slingert dit Streekpad je langs de Brabantse Wal, een steile rand of ‘zoom’ die de overgang markeert van de Zeeuwse kleipolders naar het Brabantse zand. Je wandelt door het oude vestingstadje Steenbergen, langs gezellige brabantse dorpen, fraaie boerderijen en volgt de grens met België, met prachtige panorama’s op het lagergelegen land

Bekijk het Streekpad

Dagwandelingen

De Brabantse Wal (SP 17) is een Streekpad die je als rondwandeling langs onverwachte hoogteverschillen en mooie panorama’s leidt. De Brabantse Wal, ook wel aangeduid als Zoom, is een opvallende verhoging in het landschap in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Dit Streekpad van 112 kilometer lang is opgeknipt in 6 schitterende dagwandelingen. Daarnaast is de wandelroute in beide richtingen geel-rood gemarkeerd.

Kies een dagetappe

Populaire etappes

etappe 02.jpg

Brabantse Wal | Etappe 02

Afstand & plaats
20.7 KM Halsteren - Moerstraten
Extra info
Langs het vergraven riviertje de Ligne, onderdeel van de voormalige Waterlinie, wandel je over een prachtig bebost slingerpad. Het ligt er rustig en verlaten maar ook bekoorlijk bij en eindigt in Steenbergen. Vanuit dit voormalig machtscentrum werd het woeste land in de omgeving ontgonnen.
De_Brabantse_Wal_etappe_4.jpg

Brabantse Wal | Etappe 05

Afstand & plaats
21.2 KM Putte - Hoogerheide
Extra info
Putte is startpunt van de etappe met als bijzonderheid dat het in twee landen, Nederland en België, en in drie gemeenten ligt, Woensdrecht, Stabroek en Kapellen. Na Ossendrecht wandel je van +25 meter naar -8 meter NAP over de oude Zeedijk door de polders. Geniet hier van het prachtige uitzicht.
Bekijk De Brabantse Wal

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Wandelgids Brabantse Wal

Wandelnet heeft Streekpad 17 ‘Wandelen langs de steilranden’ uitgebracht. Dit is een geel-rood gemarkeerde wandelroute van 112 km over de Brabantse Wal. Aan de hand van de wandelgids wandel je vanuit Bergen op Zoom langs de Brabantse Wal, een steile rand of 'zoom' die de overgang markeert van de Zeeuwse kleipolders naar het Brabantse Zand. Met deze wandelgids mis je onderweg niets!

Bekijk in webshop

Routewijzigingen

Een wandelgids gekocht? Na het ontwikkelen van een route kan er altijd iets wijzigen. De bewegwijzering van het pad is leidend, deze wordt namelijk als eerste aangepast bij een routewijziging. De wijzigingen ten opzichte van de wandelgids van de Brabante Wal vind je hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl

Download routewijzigingen

Nieuws- en blogberichten Brabantse Wal

 1. Brabantse Wal vanuit de Noordpolder © Ernst Koningsveld.jpg

  24 januari 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Lekker winterwandelen op de Brabantse Wal

 2. Grenslandpad_etappe_16.jpg

  7 juni 2021 om 13:24 Lea van Someren

  Wandelnet Rondwandeling - Bergen op Zoom, Brabantse bergen

 3. Rondwandeling_Bergen_op_Zoom.JPG

  25 januari 2021 om 11:00 Lea van Someren

  Wandelnet Rondwandelingen - Bergen op Zoom, op de grens van Zeeland en Brabant

 4. Vlonderpad_Molenbeek.jpg

  8 juli 2020 om 10:29 Marco Barten

  Bergen op Zoom: rondom de Schelde-stad

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eén keer per maand stuurt Wandelnet een nieuwsbrief. Daarin vind je wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen in Nederland. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?