Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Maassluis

Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Maassluis

29 maart 2021 - Lea van Someren

Om maar met de deur in huis te vallen: deze onverwacht prachtige wandeling kan ik iedereen aanraden. Weggedrukt tussen de stad Rotterdam, de havens van Hoek van Holland en de Nieuwe Waterweg is deze 13 km lange rondwandeling een pareltje.

Historisch_Centrum_Maasland_1.jpg

Beginpunt is de parkeerplaats bij afslag 7 Maaslanden van de A20. De route volgt voor een deel het lange-afstandwandelpad Grote Rivierenpad en is verder gemarkeerd via de wandelknooppunten.

maassluis wandelbankje.jpg

Westland

Afwateringskanaaltjes doorkruisen het dorpje Maasland en de route loopt langs het water en dwars door het karakteristieke historische gedeelte. De zon schijnt volop en de oude witte huisjes schitteren in de zon. Het museum De Schilpen, een oud kruidenierswinkeltje, is nu natuurlijk gesloten maar zou een leuke onderbreking zijn. Eenmaal het dorp uit leidt de wandeling over een oud kerkepad dwars door de weilanden. Rechts klinkt het gegak van de ganzen en links is vaag het geruis van de snelweg te horen. Ik ben niet op zoek naar het eerste kievietsei maar de eerste kieviten heb ik al wel gezien.

De_Wippermolen.jpg

Maassluis

Na het kruisen van de snelweg loop je via de noordkant om het eigenlijke dorp heen tot je het water van de Nieuwe waterweg bereikt. Je ruikt hier het zilte water en de zee kan dus niet ver weg zijn. Aan de overkant zijn de hoogwerkers en de opslag van de Rotterdamse havens zichtbaar. Het is druk op de rivier.
Ik loop nu stroomopwaarts richting de sluis van het oude dorp Maassluis. Rechts verrijzen nieuwe huizen en flats met uitzicht op het water. De boulevard krijgt al duidelijke allure. Eenmaal bij de oude haven is de rijke historie van Maassluis wel volop zichtbaar. En als kers op de taart staat vlak voor het einde van de route nog de prachtige Wippermolen.

Met zo’n stralende zon als vandaag ziet alles er natuurlijk mooi uit, maar ik weet zeker dat zelfs in de mist of in de regen deze route een de moeite waard is.

Ook zin in deze rondwandeling? De routekaarten en de GPX-file vind je op Wandelnet Rondwandeling Maassluis.

Lees meer over