5x wandelen langs bunkers van de Atlantikwall

5x wandelen langs bunkers van de Atlantikwall

19 mei 2022 - Wandelnet

Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers bunkers langs de Noordzeekust om zich te verdedigen tegen de geallieerden. De bunkers maakten deel uit van de Atlantikwall, een verdedigingslinie van Noorwegen tot Spanje.

Normaal zijn veel van deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar binnenkort is het Bunkerdag. Op zaterdag 28 mei zijn verschillende Atlantikwall-bunkers van de Waddeneilanden tot Zeeland voor één dag open. Een bezoek aan een bunker is goed te combineren met een wandeling. We geven je vijf wandeltips in combinatie met een bezoek aan een van de deelnemende bunkers.

1. Bunkers in de Amelandse duinen

Bunkermuseum AmelandFoto: Bukermuseum Ameland

Ameland is met vier historische dorpen, bossen, wadden, kwelders en weilanden vol vogels landschappelijk zeer gevarieerd. In Hollum, op de plek waar nu Hostel Sier aan Zee is, heeft een groot bunkercomplex gestaan. Dit complex bestond uit verschillende manschappenbunkers, munitiebunkers en barakken. De meest bunkers op Ameland zijn verdwenen. Deels werden ze gesloopt, maar aan de westkant van het eiland zijn ze onder het zand verdwenen.

De keukenbunker is wel overgebleven en tegenwoordig ingericht als museum. Combineer etappe 1 of 2 van het Streekpad WaddenWandelen met een bezoek aan Bunkermuseum Ameland. Deze etappes begin/eindig je bij de Vuurtoren, vanaf daar is het ongeveer 10 minuten wandelen.

Bekijk etappe 1Bekijk etappe 2 

2. Helderse Duinen

Atlantikwall centrum-277-X2-1024x683Foto: Atlantikwall centrum

Ook Den Helder was onderdeel van de Duitse verdedigingslinie. Een bezoek aan het Atlantikwall Centrum is Huisduinen mag eigenlijk niet missen. Er is een expositie over de globale geschiedenis van de Atlantikwall en er zijn vitrines met beeld en geluid die de verhalen vertellen uit Den Helder in tijden van de oorlog.

Met NS-wandeling Helderse Duinen (16,1 km) kom je wanneer je over de helft bent langs Huisduinen. Hier kun je een bezoek brengen aan het Atlantikwall centrum en de ‘Kroontjesbunker’. Ook vind je op loopafstand van Station Den Helder nog een hospitaalbunker en een telefoonbunker die je kunt bezoeken.

Bekijk wandeling

3. Bunkers rond Hoek van Holland

vinetaduin-uit-de-lucht-arthur-van-beveren-Foto: Vinetaduin uit de lucht © Arthur van Beveren 

Aan de rand van ’s Gravenzande ligt het enige bos van het Westland, het Staelduinse Bos. Het loofbos maakt onderdeel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen. In dit bos wandel je tussen de manschappenverblijven van het Duitse Bunkerdorp. Inmiddels hebben de bunkers nieuwe bewoners: vleermuizen.

Het Grote Rivierenpad en het Kustpad komen door het Staelduinse Bos. Kies voor etappe 1 van het Grote Rivierenpad (23,3 km) of etappe 11 van Nederlands Kustpad deel 1 (14,9 km). Deze wandelingen eindigen in Hoek van Holland. Daar kun je het Atlantikwall-Museum bezoeken en verschillende bunkers die deelnemen aan Bunkerdag 2022. 

4. Wijk aan Zee in oorlogstijd

Type M151 Manschappenbunker Wijk aan ZeeFoto: Type 151 manschappenbunker Wijk aan Zee

In Wijk aan Zee zijn er vijf bunkers, een observatietoren en een Tetraëder strandversperring die mee doen aan Bunkerdag 2022. Een bezoek is goed te combineren met de wandeling Wijk aan Zee in oorlogstijd. Deze wandeling met audiotour voert langs 30 plekken die een rol speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De wandeling start bij het infobord Rondje Wijk aan Zee op het Julianaplein.

Bekijk wandeling 


5. Duinen van Zoutelande

Foto: Bunkermuseum Zoutelande

Bunkermuseum Zoutelande binnenIn de duinen van Zoutelande ligt een personeelsbunker en een observatiebunker. In beide bunkers is het Bunkermuseum Zoutelande gevestigd. De bunkers zijn te vinden aan de duinopgang ’t pauwtje ter hoogt van de Duinweg 40 in Zoutelande. Als je NS-wandeling Duinen van Zoutelande wandelt, kom je er langs. Je wandelt van station Vlissingen via Zoutelande naar Westkapelle. Onderweg struin je over het strand, beklim je steile duinen en raak je verwonderd van grote schepen die af en aan varen over de Westerschelde. Je kunt kiezen uit 13 (tot Zoutelande) of 19 km. Je kunt natuurlijk ook overnachten in Zoutelande en er een tweedaagse van maken.

Bekijk wandeling

Bunkerdag 2022

Bunkerdag is een initiatief van de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall om de bunkers en overblijfselen van de Atlantikwall langs de kust van Nederland in de schijnwerpers te zetten. Om de deelnemende bunkers tijdens Bunkerdag te bezoeken heb je een ticket nodig. Met een Bunkerdag ticket heb je toegang tot alle deelnemende locaties. Kaartjes kosten €7,50 (veteranen krijgen 50% korting) en een kinderticket voor kinderen van 4-12 jaar kost €4,00. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis mee. 

Tips voor een wandeling langs bunkers

  • Trek stevige schoenen aan en kleding die vies mag worden
  • Breng je zaklamp mee, niet iedere bunker heeft licht
  • Neem voor de zekerheid contant geld mee, niet overal is een pin aanwezig

Voor het gehele programma van Bunkerdag, zie www.bunkerdag.nl


Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?