Vakantie in Nederland - op pad langs het Zuiderzeepad

Vakantie in Nederland - op pad langs het Zuiderzeepad

4 juli 2022 - Lea van Someren

Rien haalt zijn loopschema uit zijn broekzak als ik hem vraag wat hij deze zomer gaat doen. ‘Ik blijf in Nederland en ga het Zuiderzeepad lopen, wandel je een dagje mee?’. In een drie weken durende vakantie wandelt hij via de wit-rode markering langs de voormalige Zuiderzee. 

Zuiderzeepad_etappe_08.jpg

Foto: Naarden Vesting, © Henrie van Zoggel

Wandelen tijdens je vakantie in Nederland

Rien Nijsse leer ik kennen wanneer hij zich (onlangs) aanmeldt als koorlid van mijn smartlappenkoor. Al snel blijkt dat we nog een hobby delen. Rien is ook een wandelaar. Hij bewandelt de Nederlandse paden pas sinds zijn sabbatical van 2017. Omdat zijn vrouw niet te porren was voor een paar maanden Australië, besluit hij Nederland lopend te doorkruisen. En hij start met de meest bekende route: het Pieterpad. Rien vraagt familie en vrienden om een dagje met hem mee te lopen. En zo ontstaat zijn formule voor een goed gesprek. Elke dag loopt er iemand anders mee en worden mooie gesprekken gevoerd, bomen doorgezaagd, politieke problemen opgelost. Hij legt zijn ervaringen in dichtvorm vast onder de naam C'est Rien.

Foto: een goed gesprek, © Rien Nijssegoed gesprek 1

Inmiddels staan naast het Pieterpad, het Trekvogelpad, het Grenslandpad en deel 1 en 2 van het Nederlands Kustpad al in zijn balboekje. Dit jaar loopt hij het Zuiderzeepad. Ook hier past hij zijn inmiddels succesvolle formule toe, maar met een sponsor-element als extra. Hij vraagt elke medewandelaar een bijdrage te doen voor de Stichting Geinoord Maatschappelijk (SGM).

Voorbereiding wandelen en overnachten

Het logistieke schema dat Rien me laat zien liegt er niet om. Zoals altijd wordt de tocht met de grootste zorgvuldigheid voorbereid. Als de wandelgids is gekocht begint de puzzel van de overnachtingen. Rien kiest altijd voor Vrienden op de Fiets. Dat betekent soms toch ook dat de route wat moet worden aangepast omdat de overnachtingsadressen niet altijd precies aan de route liggen. Dit jaar is er één uitzondering. Voor het eerst loopt zijn oudste kleinzoon een dag mee; toch gauw vier turven hoog en zeven jaar jong. Die nacht zullen ze in een safaritent slapen. Welk kind wil nou niet als grote man met zijn opa meelopen. Hier wordt de basis gelegd voor de toekomstige wandelaar.

Wanneer alle overnachtingen geregeld zijn, volgt de stap van het werven van zijn medewandelaars. Veel moeite kost hem dat inmiddels niet meer. Op het moment dat ik hem vraag voor dit interview mag ik kiezen uit wel één dag! De grootste puzzel is de ‘aan-en afvoer’ van zijn daagse gesprekspartner. Maar ook daar draait Rien zijn hand niet meer voor om. Oefening baart kunst.

Tips wandelen in eigen land

‘Heb je nog wat tips voor anderen?’ Daar is Rien heel duidelijk in: voor een goed gesprek onderweg wandel je het best met z’n tweeën. En verder, geniet vooral van de omgeving, van het moment en volg je gevoel.

Foto: Rien onderweg, © Rien Nijsserien nijsse onderweg

Wandelen in de zomervakantie

‘Volgend jaar wandel ik deel 3 van het Nederlands Kustpad. Nederland is zo ongelooflijk mooi. Australië zou vast ook heel mooi zijn geweest, maar ik heb geen moment spijt van mijn keuze, destijds, om in Nederland te gaan lopen. Voor mij geen wachtrij meer op Schiphol. Rien belooft me een blogje te leveren over de wandeldag met zijn kleinzoon.
Wandelen in ons weelderig wonderschoon land,
Afstanden stappen met LAW-gids in de hand.
Niets is mooier dan zo’n lange tocht,
Dom dat ik het in Australië zocht.
En nu ik het heb gevonden laat ik Nederland niet los,
Laat me leiden langs paden door landerijen en bos.
Natuur zo prachtig langs het wit-rode teken,
Energiek loop ik fijne dagen en mooie weken,
Tijdloos prachtig ons land…. je raakt nooit uitgekeken.

C’est Rien

‘Tot dinsdag’, zeggen we tot slot; want dan zingen we weer samen smartlappen.

Wil jij zien waar Rien dit jaar zijn vakantie (ver)loopt?

Bekijk het Zuiderzeepad

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?