Een dagje wandelen op het Zuiderzeepad

Een dagje wandelen op het Zuiderzeepad

14 september 2022 - Ernst Koningsveld

Vandaag neem ik de trein naar de voormalige Hanzestad Harderwijk. Daar wandel ik 8,3 kilometer over het Zuiderzeepad naar Ermelo. Onderweg kom ik langs een van de Veluwerandmeren, het Wolderwijd. Een heerlijke wandeling voor de nazomer.

Vlonderbrug in Crescent Park © Ernst Koningsveld.jpg

Foto: Vlonderbrug in Crescent Park © Ernst Koningsveld

Vanaf het station bereik ik al snel het Wolderwijd. Lopend tussen het water en een woonwijk, met hier en daar een strandje, kom ik een wandelaar tegen die mijn etappe in omgekeerde richting loopt. We wisselen wat ervaringen uit, altijd leuk. Ze is, net als ik, van plan om het hele Zuiderzeepad te lopen en vertelt dat ze niet kan wachten tot de Afsluitdijk weer open is voor wandelaars. Het benadrukt hoe verschillend wandelaars zijn; mij trekt dat stuk totaal niet. Ik vertel haar dat ik al eens heen en terug over de Golden Gate brug bij San Francisco liep, twee keer vijf kilometer met voortrazend snelverkeer langs me, en dat met vast wel mooier uitzicht dan op de Afsluitdijk. Met die ervaring trekt die etappe van het Zuiderzeepad me niet.

Via de mooi vormgegeven voetgangers- en fietsersbrug kruis ik snelweg A28 en kom dan bij het Crescent Park. De wandelroute loopt om dit nieuwe park heen, maar het is zeker de moeite waard om er doorheen te wandelen, over de vlonderbrug.

De Botterbrug over de A28 bij Harderwijk © Ernst Koningsveld

Foto: Vlonderbrug in Crescent Park © Ernst Koningsveld

Landgoed ’s Heeren Loo

Niet veel later gaat de route een heel eind over woon-zorglandgoed ’s Heeren Loo. Wat is dit prach­tig, en wat een vriendelijke mensen kom je hier tegen. In De Oude School kan je genieten van koffie, thee of een hapje. Wat verderop sta ik wat vertwijfeld te puzzelen met de route. Een man op de fiets stopt naast me. “Het is wat met die markerin­gen”, begint hij. Hij vertelt dat hij de uitbreiding bedacht en ontwikkeld heeft van het Pelserpad, een Klompenpad rond ’s Heeren Loo. We praten nog wat over markeringen en hoe mooi het hier is en wensen elkaar verder een fijne dag.

Rondje Ermelo

Omdat de negen kilometer die ik in de benen heb toch wat weinig zijn tegenover mijn lange treinreis, vervolg ik mijn wandeldag met een rondje ten zuiden van Ermelo. Erg mooi, de Groevenbeekse Heide, het landgoed Oud Groeven­beek (Natuurmonumenten) met de prachtige Jugendstil villa en de eeuwoude druivenkas, die recent is gerestaureerd. Iets verder kom je op Nieuw Groevenbeek (een privé landgoed, opengesteld) met ongeveer hetzelfde landschap; maar als je goed kijkt zie je verschillen, ook in het beheer. Wat kom je toch altijd weer een bijzondere dingen tegen op een ‘gewone’ wandeldag.

Villa Oud Groevenbeek © Ernst Koningsveld

Foto: Villa Oud Groevenbeek © Ernst Koningsveld

Ook zin in deze wandeling op het Zuiderzeepad?

Bekijk wandeling

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?