Bos- en heidewandeling met OV-stapper Hunzedal

Bos- en heidewandeling met OV-stapper Hunzedal

23 september 2022 - Marleen Lekkerkerk

Een van de vijf minder bekende wandelingen in Drenthe is de OV-stapper Hunzedal dag 2. Deze valt samen met het Drenthepad etappe 12, een route van Nivon Natuurvrienden. In zo'n 20 kilometer wandel je over de Hondsrug van Borger naar Valthe door het bos en over de heide. Als je van stilte en rust houdt, is dit beslist een aanrader. 

Veldkeienweggetje.JPG

Foto: Veldkeienweggetje op de Hondsrug  © Marleen Lekkerkerk

Ook de liefhebbers van onverhard wandelen komen hier aan hun trekken; de route gaat grotendeels over zachte zand- en bospaden. In de zomer vind je in het bos beschutting, aan het eind van de zomer bloeit de heide en in de herfst zijn er volop herfstkleuren te vinden. De Amerikaanse eiken kleuren straks mooi rood.

Startplek Borger

Mijn wandeling begint op de P+R Borger, een goede startplek, zowel voor het OV als de auto. Ik loop door het dorp Borger heen, waar er veel aandacht is voor de hunebedden in de omgeving. Er is zelfs een speciaal Hunebedcentrum. Ik pik de routebeschrijving van de OV-stapper op bij het benzinestation en al gauw zie ik ook de geel-rode tekens van het Streekpad. Buiten Borger ligt eerst een natuurlijk ingericht park, waar enkele schapen zorgen voor de begrazing.

Gletsjerkuilen

Nadat ik om een sportcomplex heen gelopen ben, bereik ik het bos. Tussen de hoge bospercelen liggen kleine heideveldjes, wat voor een leuke afwisseling zorgt. Ik loop tegen een grote gletsjerkuil aan. In de IJstijd kwam op vele plekken het grondwater omhoog. Zodra het aan de oppervlakte kwam, bevroor het. Maar het water bleef komen en het bevroren water groeide aan tot een hoge ijsheuvel, ofwel een pingo. Toen het ijs gesmolten was, bleef een diepe krater achter die vol met water liep. Als de bodem uit grof zand bestond, zoals in dit deel van Drenthe, bleef er echter geen water in de kuil staan. Zulke droge pingoruïnes worden vaak ‘gletsjerkuilen’ genoemd. 

Gletsjerkuil

Gletsjerkuil op het Buinerveld  © Marleen Lekkerkerk

Hunebedden

Verderop loop je vaak langs bosranden, waarbij de stenen met de bosvaknummers je de weg wijzen. Aan de ene kant de beschutting van het bos, aan de andere kant zicht over de glooiende akkers. Na nog wat bospaden kom ik uit op een veldje waar een hunebed ligt.

Hunebed Exloo

Hunebed bij Exloo, een wat kleiner exemplaar  © Marleen Lekkerkerk

Heide

Even later kom ik aan in het dorp Exloo. Op ongeveer de helft van deze wandeling zijn hier welkome versnaperingen te verkrijgen.

Buiten Exloo wordt het landschap meer open van karakter. Eerst nog even door akkers, en dan kom ik op een groot heideveld, het Molenveld. De schapen hebben hier goed hun best gedaan, want er staat hier niet veel gras meer op de heide. De herderin die bij de kudde loopt, zegt ook dat de schapen niet zo veel meer te eten hebben. Door de droogte is het nogal een dorre boel geworden allemaal en de beesten willen vandaag eigenlijk te snel terug naar de schaapskooi. De border collies doen hun best om ze bij elkaar te houden.

Nog wat bospaden door beukenbossen en dan kom ik uiteindelijk op een rechte zandweg. Het dorp Valthe biedt mij de halte voor de bus die mij terug brengt naar Emmen (lijn 74), waarvandaan je ook met de bus terug kunt naar het startpunt bij Borger (Q-liner 300).

Ook deze route lopen? Download hier de route

Tweedaagse wandeling

Wil je twee dagen op pad? De OV-stapper Hunzedal is een tweedaagse wandeling die begint in het centrum van Gieten en eindigt bij de bushalte in Valthe. Bekijk hier de wandeling van Gieten naar Borger (17 km) met daarin het uitzicht over het Hunzedal.


Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?