5x wandelen in Drenthe over minder bekende paden

5x wandelen in Drenthe over minder bekende paden

16 september 2022 - Marleen Lekkerkerk

Het Krijtlandpad, het Pieterpad, het Grenslandpad, het Marskramerpad, allemaal mooie en alom bekende Lange-Afstand-Wandelpaden. Maar waar vind je de minder bekende wandelroutes, de stille pareltjes. In deze serie zullen de komende maanden de provincies bezocht worden. Tips van de kenners van het gebied.

Bos en heide Drenthe.JPG

De provincie Drenthe is de dunst bevolkte provincie van Nederland. Rust, ruimte en natuur, dat is er nog volop aanwezig. En mooie wandelpaden door de prachtige heidevelden met schaapskudden en hunebedden. Of wil je liever in de beschutting van het bos wandelen? Er is keus genoeg.

Wandeltip 1: Rondje Vledder - Boschoord

Afstand: 17,0 km
Markering: via wandelknooppunten, gedeeltelijk wit-rood van het Friese Woudenpad

Een mooie afwisselende wandeling aan de rand van het Drents-Friese Wold. De wandeling start in Vledder, loopt via kronkelpaadjes door het bos en dan via Vledderveen en langs de plas het Blauwe Gat terug naar Vledder. Eenvoudig te volgen via de knooppunten die bij de routebeschrijving staan vermeld.

boerderij Vledder

Drentse boerderij in Vledder  © Ernst Koningsveld

Bekijk wandelingWandeltip 2: Groot-Frieslandpad etappe 16

Afstand: 19,6 km (of een paar km minder als je tot Vries loopt)
Markering: wit-rood (van het Groot Frieslandpad)

Lopen van dorp naar dorp, met daartussen het Noordscheveld, waar nog vele sporen van menselijke bewoning zichtbaar zijn. Nu is het echter het domein van zeldzame planten en dieren, zoals reptielen en vlinders. Schotse Hooglanders zorgen dat het zo blijft.

Wandelaars bij plas Tynaarlo

Foto: Wandelaars bij plas Tynaarlo © Jolanda Denekamp

Bekijk wandelingWandeltip 3: Rondje Havelte

Afstand: 17,0 km
Markering: via wandelknooppunten

Een echte Drentse wandeling door het bos en over de heide van het Holtingerveld, een natuurgebied met veel sporen uit de geschiedenis. De keiharde leemlaag dateert uit de IJstijd. Het water zakt er nauwelijks doorheen, waardoor er bijzondere planten groeien. Stuwwallen zorgen voor aardig wat hoogteverschillen. Het laatste stuk van de wandeling gaat langs het militair oefenterrein.

Hunebed Havelte

Vanaf de Havelterberg heb je zicht op een groot hunebed  © Marleen Lekkerkerk

Bekijk wandelingWandeltip 4: OV-stapper Hunzedal dag 2

Afstand: 21,1 km
Markering: grotendeels geel-rood (van het Drenthepad)

Vanuit Borger wandel je naar het Buinerveld, dat bekend staat om de zogenaamde gletsjerkuilen. Door het bos loop je naar Exloo, een oud esdorp. Daarna gaat de wandeling verder over het glooiende Molenveld, mèt schaapskudde. Ook het Odoornerzand en het Hunzebos wachten nog op je, voordat je in Valthe de bus kunt nemen naar Emmen.

Deze wandeling wordt beschreven in de blog 'Bos- en heidewandeling met OV-stapper / Drenthepad'.

Uiteraard is het ook mogelijk om dag 1 voorafgaand aan deze wandeling te lopen en in Borger te overnachten.

Buinerveld met routepaal

Met het Drenthepad op het Buinerveld  © Marleen Lekkerkerk

Bekijk wandeling

 

Wandeltip 5: Maarten van Rossumpad etappe 22

Afstand: 17,3 km
Markering: wit-rood (van het Maarten van Rossumpad)

Dit is de enige etappe van het Maarten van Rossumpad die geheel in Drenthe ligt; deze begint in De Wijk. De omgeving van De Wijk kenmerkt zich door het open weidelandschap van het Reestdal. Het ooievaarsbuitenstation De Lokkerij is er gevestigd, waar tegenwoordig ook nog veel ooievaars broeden. In de omgeving zijn ze dus ook volop te zien. Na het dorp Ruinerwold kom je in het veenontginningslandschap waar je de Oude Vaart oversteekt.

Ooievaars op nest

Ooievaars op nest  © Marleen Lekkerkerk

Bekijk wandelingBlijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?