#ikwandelonverhard: het favoriete paadje van Ernst

#ikwandelonverhard: het favoriete paadje van Ernst

1 oktober 2022 - Ernst Koningsveld

Wandel jij ook het liefst over smalle, kronkelige en onverharde paden? Dan ben je niet de enige. In oktober brengen we een ode uit aan het onverharde pad. Ik loop graag van huis uit een rondje door prachtige parken in ons dorp, Oegstgeest. In deze blog neem ik jullie mee naar één van mijn favoriete, grotendeels onverharde paadjes.

Kasteel Oud-Poelgeest, ’s ochtends vroeg in de winter © Ernst Koningsveld.jpg

Kasteel Oud-Poelgeest, ’s ochtends vroeg in de winter © Ernst Koningsveld

De wandeling begint bij Kasteel Oud-Poelgeest. Parkeren is er gemakkelijk en gratis, en met bus 50 vanaf station Leiden ben je er ook zo. De wandeling maakt deel uit van ‘De Acht van Oegstgeest’, twee lussen van elk 8 km die elk door 8 parken gaan en samen een 8-vorm hebben. Vooral de zuidelijke variant is geschikt voor liefhebbers van onverhard wandelen.

Landgoed Oud Poelgeest en Heempark

Landgoed Oud Poelgeest heeft niet minder dan negen rijksmonumenten, waarvan de toegangspoort, het park, het kasteel en de oude boogbrug op deze wandeling het duidelijkst in beeld komen. Je loopt om het kasteel heen, door bos en gaat via een klein bruggetje langs de ijsbaan naar het Heempark. Dat is een weinig bezocht fraai stukje natuur aan de rand van Leiden. Dan moet je even en stukje verhard lopen, langs een wipwatermolen uit de achttiende eeuw, naar de Leidse Hout.

Leidse Hout en Bos van Bosman

Naast de hertenkamp met ooievaarsnest kun je in Theehuis De Leidsehout lekker even van een kop thee, koffie of een lunch genieten. Het theehuis is alle dagen van het jaar open.

Zonsopgang in de Leidsche Hout © Ernst Koningsveld

Zonsopgang in de Leidse Hout © Ernst Koningsveld

Door het stadspark, bijna 100 jaar oud, loop je langs de atletiekbaan en een kleine tennisvereniging, om daarna in het Bos van Bosman te komen. Hier kan je vanaf Leiden Station ook de wandeling insteken; van het station is het een kleine kilometer. Met een boog loop je door dit landgoed. De gemeente vraagt momenteel ideeën om het landgoed een grote opknapbeurt te geven; maar zoals het is, is het ook al prachtig.

Park Endegeest en Park Rhijngeest

Dan volgt één van de verrassingen, het Pomonapad, een smal wandelpad dat onder een verbindingsbrug tussen twee gebouwen van een school voor speciaal onderwijs door gaat. Na het oversteken van de Nachtegaallaan volgt een ander klein wandelpad dat naar het terrein van Kasteel Endegeest loopt. Je loopt over biologische kwekerij De Groene Cirkel, met natuurwinkel. Met een boog door het bos bereik je Kasteel Endegeest, waar je langs een apart gelegen ijskelder komt.

Van daar steek je over naar alweer het zesde park: Rhijngeest, waar je via de Drakenbrug langs het in Jugendstil gebouwde gemeentehuis van Oegstgeest komt. Dan volgt een verhard stuk, maar daar kom je wel langs café De Gouwe. Iets na een rotonde bereik je het Bos van Wijckerslooth, waar o.a. het oorlogsmonument te vinden is.

Drakenbrug in landgoed Rhijngeest © Ernst Koningsveld

Drakenbrug op landgoed Rhijngeest © Ernst Koningsveld

Tenslotte volgt een min of meer recht stuk over trottoirs langs de Hofdijck en het door Mien Ruys ontworpen Hofbrouckerpark tot je weer bij Kasteel Oud-Poelgeest bent. De acht kilometer loop je vlot weg, omdat het landschap zo afwisselend is en je, ondanks dorp en stad zo heerlijk buiten bent.

Bekijk wandeling

Ode aan onverhard wandelen

Onverhard wandelen staat bij Wandelnet hoog in het vaandel. In oktober roept Wandelnet wandelaars op om een 'ode aan onverhard wandelen' te brengen. Door foto's, filmpjes en verhalen te delen met #ikwandelonverhard. Ook is er een pagina waar alle favoriete onverharde paadjes van wandelaars worden verzameld. Deel ook een plaatje van je favoriete paadje op: www.wandelnet.nl/onverhard-wandelen/

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?