Winterwandelen: waar beter dan op het Elfstedenpad?

Winterwandelen: waar beter dan op het Elfstedenpad?

9 januari 2023 - Ernst Koningsveld

De Elfstedentocht trekt altijd. Maar, ik ben op leeftijd en als schaatser zeker te onervaren om die nog te rijden. Als er al weer eens een Tocht der Tochten komt. Daarom nam ik me dit najaar voor: “Als het nou weer eens vriest, ga ik de eerste etappe van het Elfstedenpad lopen.” Daarmee krijg ik misschien toch een beetje het gevoel. Midden december was het zover.

Het kerkje van Bears © Ernst Koningsveld.jpg

Het kerkje van Bears © Ernst Koningsveld

Op weg

In het pikkedonker verlaat ik ons huis in de randstad en stap stevig door naar de trein. Zonder overstap bereik ik daarmee Leeuwarden waar het gelukkig al licht is, en waar zelfs een winterzon de ergste kou al doet vergeten. Het is maar een kort stukje lopen naar de Vrouwenpoortsbrug waar de eerste etappe begint. Het eerste half uur gaat het door bebouwing en langs een enorme bouwplaats. Maar je komt langs het standbeeld met de Elfstedenwinnaars; da's toch wel een bijzonder moment. Kort daarna bereik ik het open land.

Goed gekleed

Het is fris, maar ondanks de min vijf graden niet koud. Er is nauwelijks wind en het stevig doorstappen verwarmt me van binnenuit. De diverse lagen kleding doen het goed. De thermische lange onderbroek onder mijn niet te nauwe spijkerbroek is prettig om de spieren warm te houden. Over een thermohemdje draag ik een gewoon T-shirt, dan een flanellen blouse, een dun fleece jack en daaroverheen een dikker fleece jack. In de rugtas zit nog een windstopper, maar die komt er vandaag niet uit. De fleece hoofdband gaat op en af; en ik wissel ook een paar keer van handschoenen: van warmere naar dunnere en weer terug.

Het Friese landschap

Onderweg gebeurt er niet veel; ik loop vooral door weilanden. De afleiding en drukte die schaatsers zullen ervaren tijdens hun Elfstedentocht is er nu volstrekt niet. Maar die eenzaamheid geeft me een weldadige rust. In Deinum eet ik op een bankje in een aangenaam zonnetje mijn boterhammen, terwijl kinderen op het aangrenzende schoolplein heerlijk spelen. Daarna volgen de dorpen Boksum, Jellum, Baers en Jorwert. Ze bieden prettige onderbrekingen van het boerenland; het volgende dorp is nog intiemer dan het vorige. In Baers kom je vlak langs de stalen silhouetten van de Unia State, een bijzondere manier om je het verleden te laten beleven.

Ontmoeting van vrouw met merrie © Ernst Koningsveld

Ontmoeting van vrouw met merrie © Ernst Koningsveld

Na twee uur alleen met het landschap zijn, ontmoet ik een vrouw die met een paard loopt; leuk, even een praatje. Ze wandelt twee keer per dag met deze twintig jaar oude merrie die drachtig is. “Als ze de hele dag op stal staat, krijgt ze dikke benen.” Verderop probeert haar zoon of het ijs al dik genoeg is om te schaatsen. Bij Jorwert loop ik een eind op met een vrouw die haar hond uitlaat. Ze woont pas anderhalf jaar in Jorwert, maar is daar enorm gelukkig. Naast deze twee ontmoetingen kwam ik eigenlijk niemand tegen op deze twintig kilometer.

De paden

De route is vrijwel helemaal verhard, maar je loopt grotendeels over, vaak zeer smalle fietspaden door de weilanden. Gelukkig zijn er in de winter geen fietsers; in de andere seizoenen zal dat wel wat aanpassen vereisen, lijkt me. Verwacht in de dorpen geen horeca of winkels. Deinum en Boksum hebben een bakker; daarmee houdt het wel ongeveer op. Het eetcafé in Jellum en het café in Jorwert zijn op de tijd dat ik er langs kom nog niet open.

Het is vier uur als ik mijn eindpunt Mantgum bereik. Nu de zon bijna onder gaat, wordt het opeens wel toch koud. Maar wat was het een prachtige tocht! Fryslân tank foar de moaie reis!  

Mantgum, eind middag © Ernst Koningsveld

Mantgum, eind middag © Ernst Koningsveld

Tweedaagse wandeling

Ben je nog niet uitgewandeld en wil je er nog een dag aan vast knopen? Het Elfstedenpad is 283 kilometer lang dus er valt nog genoeg te ontdekken. Wil je het combineren met een bezoek aan Leeuwarden? Kies dan voor de proloog.

Bekijk de wandeling  Bekijk de Proloog 


Aandenken aan je wandeling

Op zoek naar een leuk aandenken aan je wandeling? Schaf de wandelpin van het Elfstedenpad aan, een ware collectorsitem voor de echte liefhebbers. De opbrengst van de wandelpin komt volledig ten goede aan het Elfstedenpad. Je ondersteunt het onderhoud en beheer van de wandelroute en de herdruk van de nieuwe gids.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?