Elfstedenpad (SP 19) | Wandel de tocht der tochten langs elf Friese steden

Elfstedenpad

Dit Streekpad (SP 19) staat bekend als de wandeltocht der wandeltochten.

Wandel over het Elfstedenpad

Met het Elfstedenpad heeft het netwerk van wandelroutes er een interessant Streekpad van 283 kilometer lang bij. Wandelaars kunnen vanaf nu niet alleen bij strenge vorst, maar op elke dag van het jaar de tocht der tochten langs de Friese Elfsteden afleggen. En met je wandelschoenen aan is dat toch een stuk prettiger dan met Friese doorlopers! Het Elfstedenpad volgt natuurlijk zoveel mogelijk het parcours van de beroemde schaatstocht.

Bekijk Streekpad

Dagwandelingen

Wandelaars kunnen nu niet alleen bij strenge vorst, maar op elke dag van het jaar de wandelroute langs de Friese Elfsteden afleggen. Benieuwd naar de tocht der tochten? Trek alvast je wandelschoenen aan en ga op pad. Het Elfstedenpad (SP 19) is 283 kilometer lang en opgesplitst in 15 dagetappes! Deze wandelroute is in beide richtingen geel-rood gemarkeerd.

Kies een dagwandeling

Populaire etappes

Elfstedenpad_etappe_12.jpg

Elfstedenpad | Etappe 12

Afstand & plaats
23.1 KM Halummerhoek - Dokkum
Extra info
Bij Ferwerd steekt de route de oorspronkelijke kustlijn over. Hogebeintum heeft de hoogste terp van Friesland, al is die ook deels afgegraven want terpaarde bleek uitstekende mest en leverde veel op. Niet ver van het roemruchte klooster Klaarkamp zoekt het pad het spoor van de schaatsers weer op.
Elfstedenpad etappe 13

Elfstedenpad | Etappe 13

Afstand & plaats
16.2 KM Dokkum - Wouterswoude
Extra info
Dokkum had eeuwenlang een open verbinding met de zee en is bekend vanwege de moord op Bonifatius. Dokkum dankt er zijn status als bedevaartsoord aan. Op twee bastions prijken trotse stellingmolens. Richting Driesum voert het pad door een heel nieuw landschapstype: de Noardlike Fryske Wâlden.

Wandelgids Elfstedenpad

Een bijzonder Streekpad van 300 km lang. Wandelaars kunnen vanaf nu niet alleen bij strenge vorst, maar op elke dag van het jaar de tocht der tochten langs de Friese Elfsteden afleggen. Extra: voorin de gids vind je een kaart waarmee je onderweg bij stempelposten langs het Elfstedenpad een stempel kunt laten zetten.

Bestel de gids

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Start met de proloog!

Voordat je begint met het lopen van de etappes is het leuk om eerst te starten met de proloog. Deze tocht van 12.3 kilometer brengt je als wandelaar door de binnenstad van Leeuwarden. De eerste inwoners van het gebied bouwden hun terpen aan de oevers van de Middelzee, een uitloper van de Waddenzee!

Bekijk de proloog

Vriendenpakket

Word ook vriend van het Elfstedenpad! Je ontvangt dan het complete Elfstedenpad-vriendenpakket voor € 25,00. In het pakket is de wandelgids, het stijlvolle ambassadeurs-speldje en de oorkonde opgenomen. Bovendien krijg je een eervolle vermelding in de Eregalerij van het Elfstedenpad bij de presentatie van de wandelroute op de website.

Bekijk in webshop

Routewijzigingen

Heb je een wandelgids gekocht? Na het ontwikkelen van een route kan er altijd iets wijzigen. De bewegwijzering van het pad is leidend, deze wordt als eerste aangepast bij een routewijziging. De wijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Elfstedenpad vind je hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl

Bekijk routewijzigingen

Wandelinspiratie en nieuws over het Elfstedenpad:

 1. sneeuw.jpg

  22 december 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen in de winter

 2. vrouwtje van stavoren.jpg

  10 juli 2023 om 09:00 Lea van Someren

  Wandelen rond Hanzestad Stavoren en Hindeloopen

 3. GdH_winter op het Balloerveld.jpg

  12 januari 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen in de winter

 4. Het kerkje van Bears © Ernst Koningsveld.jpg

  9 januari 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Winterwandelen: waar beter dan op het Elfstedenpad?

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?