Elfstedenpad (SP 19) | Wandel de tocht der tochten langs 11 Friese steden

Elfstedenpad

Dit Streekpad (SP 19) staat beter bekend als de wandeltocht der wandeltochten.

Wandel over het Elfstedenpad

Met het Elfstedenpad heeft het netwerk van wandelroutes er een interessant Streekpad van 283 kilometer lang bij. Wandelaars kunnen vanaf nu niet alleen bij strenge vorst, maar op elke dag van het jaar de tocht der tochten langs de Friese Elfsteden afleggen. En met je wandelschoenen aan is dat toch een stuk prettiger dan met Friese doorlopers! Het Elfstedenpad volgt natuurlijk zoveel mogelijk het parcours van de beroemde schaatstocht. Deze wandelroute is opgedeeld in maar liefst 20 dagetappes. Schitterende dagwandelingen vol met natuur, historie en inspirerende verhalen.

Bekijk het Streekpad

Dagwandelingen

Wandelaars kunnen nu niet alleen bij strenge vorst, maar op elke dag van het jaar de wandelroute langs de Friese Elfsteden afleggen. Benieuwd naar de tocht der tochten? Trek alvast je wandelschoenen aan en ga op pad. Het Elfstedenpad (SP 19) is 283 kilometer lang en opgesplitst in 15 fantastische dagwandelingen! Deze wandelroute in beide richtingen geel-rood gemarkeerd.

Kies een dagetappe

Populaire etappes

Elfstedenpad_etappe_03.jpg

Elfstedenpad | Etappe 03

Afstand & plaats
23.4 KM Sneek - Balk
Extra info
Startpunt is Sneek, de historische stad vlak aan het Sneekermeer, een échte watersportstad. Hier wandel je in het beschermde stadsgezicht onder de machtige Waterpoort door naar het brede water van de Geeuw richting IJlst waar molen De Rat op je wacht. Geniet hier ook van de prachtige overtuinen.
Elfstedenpad_etappe_12.jpg

Elfstedenpad | Etappe 13

Afstand & plaats
16.5 KM Dokkum - Wouterswoude
Extra info
Dokkum had eeuwenlang een open verbinding met de zee en is bekend vanwege de moord op Bonifatius. Dokkum dankt er zijn status als bedevaartsoord aan. Op twee bastions prijken trotse stellingmolens. Richting Driesum voert het pad door een heel nieuw landschapstype: de Noardlike Fryske Wâlden.

Start met de proloog!

Voordat je begint met het lopen van de dagetappes is het leuk om eerst te starten met de proloog. Deze wandeltocht van 12 kilometer brengt je als wandelaar door de binnenstad van Leeuwarden. De eerste inwoners van het gebied bouwden hun terpen aan de oevers van de Middelzee, een uitloper van de Waddenzee. Een echte aanrader!

Bekijk de proloog

Bekijk Elfstedenpad

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Wandelgids Elfstedenpad

Routemakers Johan Vellinga en Broer Adema zijn er met deze wandelgids in geslaagd om de Friese steden op een voor wandelaars zo aantrekkelijk mogelijke manier aan elkaar te rijgen! Extraatje: voorin de gids vind je een stempelkaart waarmee je onderweg bij stempelposten langs het Elfstedenpad een stempel kunt laten zetten. Dat is nog eens een leuk aandenken aan jullie wandeltocht!

Tijdelijk uitverkocht

Routewijzigingen

Heb je een wandelgids gekocht? Na het ontwikkelen van een route kan er altijd iets wijzigen. De bewegwijzering van het pad is leidend, deze wordt als eerste aangepast bij een routewijziging. De wijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Elfstedenpad vind je hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl

Download routewijzigingen

Nieuws- en blogberichten Elfstedenpad

 1. Winter op het Balloërveld.jpg

  12 januari 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen in de winter

 2. Het kerkje van Bears © Ernst Koningsveld.jpg

  9 januari 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Winterwandelen: waar beter dan op het Elfstedenpad?

 3. Johan Vellinga © Wandelnet.jpg

  7 december 2022 om 07:00 Wandelnet

  Johan Vellinga is vrijwilliger van het eerste uur

 4. Berlinda met routekaart elfstedenpad.jpg

  18 oktober 2021 om 10:00 Britta Schmidt

  Berlinda's wandelgids Elfstedenpad kreeg bijzonder 'It giet oan' stempeltje

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eén keer per maand stuurt Wandelnet een nieuwsbrief. Daarin vind je wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen in Nederland. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?

Het Elfstedenpad is mede mogelijk gemaakt door:

Logo KWBN