5x opvallende boom gespot

5x opvallende boom gespot

20 februari 2023 - Ernst Koningsveld

Al wandelend kom je al gauw langs heel wat bomen. Als je je ervoor open stelt, zie je soms opeens een bijzondere boom: een hele grote boom, één met een rare vorm, of een bast die je wat zegt. Hieronder een selectie van bomen die ik tegenkwam en die een verhaal vertellen.

Boom met theatraal gezicht in de Leidse Hout © Ernst Koningsveld.jpg

Boom met theatraal gezicht in de Leidse Hout © Ernst Koningsveld

1. Boom met een gezicht

Ik was er al minstens honderd keer langsgelopen, maar van de week zag ik opeens dit gezicht: een theatrale kop, in de bast van de boom. Deze kop vertelt zijn eigen verhaal. Het grappige is dat deze naast de oostelijke ingang van het openluchttheater in de Leidse Hout staat. Om hem te zien, moet je even een ommetje van honderd meter vanaf het Romeinse Limespad (LAW XVI, etappe 2) maken: het is aan de sportveldkant (oost) van het openluchttheater.

2. Boom met Canadese oorlogsinscriptie

Op landgoed Kasteel Oud-Poelgeest, waar je met het Romeinse Limespad (etappe 2) doorheen komt, vind je deze boom met inscripties van Canadese soldaten die in de late jaren van de Tweede Wereldoorlog daar gestationeerd waren. Een van hen kraste onder andere “CANADA, MAY 1945” in deze beukschors. De boom staat naast de eeuwenoude waterput; als je in de richting van het kasteel loopt, vind je hem naast het onverharde pad dat halverwege de oprijlaan naar rechts loopt.

Boom met Canadese oorlogsinscriptie © Ernst Koningsveld

Boom met Canadese oorlogsinscriptie © Ernst Koningsveld

3. Imposante beuk op begraafplaats Groenesteeg

Op begraafplaats Groenesteeg in Leiden ontmoet je kort voorbij de entree deze enorme beuk, in 1882 aangeplant. Het is een onderstam van groene beuk met daarop een bruine beuk geënt. In de 140 jaar van zijn bestaan zag deze boom vele begrafenisstoeten langskomen. En het waren niet de minsten die hier begraven werden: er liggen tientallen mensen die in de geschiedenis van wetenschap, bestuur en bedrijfsleven hun sporen hebben verdiend. Er is een bord met uitleg over deze mensen, en ook op Wikipedia vind je een lijst. De begraafplaats is aan de Groenesteeg 126, en je komt er langs als je de 6 km lange Singelpark wandeling loopt, aan de oostkant van Leidens centrum. De begraafplaats en de boom zijn ook gemakkelijk bereikbaar vanaf het Romeinse Limespad, etappe 2: 100 m vanaf de hoge Hapynionbrug bij het Utrechtse Veer (vlak voor punt 04 in de wandelgids van het Romeinse Limespad).

Beuk op begraafplaats Groenestein, Leiden © Ernst Koningsveld

Beuk op begraafplaats Groenestein, Leiden © Ernst Koningsveld

4. Beuk op Arboretum Oostereng

Bijna zeven jaar studeerde ik in Wageningen, en in die tijd was ik nog nooit in Arboretum Oostereng geweest. Achteraf niet zo gek, want het is decennialang nauwelijks onderhouden. In 2011 startten studenten en vrijwilligers met het opknappen van dit bomenarboretum. Het is een prachtig bosgebied, met veel uitleg over soorten. De charme ervan ontleent het misschien wel aan het feit dat het ook sporen draagt van de tijd dat het aan zijn lot werd overgelaten. Je komt er een geweldige beuk tegen, die de geschiedenis van het arboretum helemaal heeft meegemaakt. Er is een bomenpad van 1,5 km en een langere wandeling van 7,5 km die ook door het bos Oostereng (Staatsbosbeheer) gaat. Het start- en eindpunt van deze wandeling is Keijenbergseweg 2 in Wageningen.

Beuk op Arboretum Oostereng © Ernst Koningsveld

Beuk op Arboretum Oostereng © Ernst Koningsveld

5. Juichende boom

Ik sluit af met onderstaande olijfboom, die lijkt te juichen om zijn bestaan; of misschien wel om de prachtige ontmoetingen die je in de natuur kan hebben. De associatie met de juichende blaasfiguren bij sommige sportwedstrijden vond ik treffend. Ik kwam hem tegen op een wandeling in Andalusia, Spanje.

Juichende olijfboom © Ernst Koningsveld

Juichende olijfboom © Ernst Koningsveld

Ik wens je mooie ontmoetingen met opmerkelijke bomen op je volgende wandelingen.

Bekijk Romeins Limespad et. 2

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?