Op weg naar Zutphen over het Hanzestedenpad

Op weg naar Zutphen over het Hanzestedenpad

7 maart 2023 - Ernst Koningsveld

2023 is het Jaar van de Hanzesteden. In de middeleeuwen is het Hanzeverbond ontstaan, waarin kooplieden hun macht door samenwerking grootschalig wisten uit te breiden. Vijf/zes Hanzesteden kunnen de meeste mensen wel opsommen, maar dat Nederland 22 Hanzesteden kent, weten maar weinigen. In dit Hanzejaar brengen we met een stadswandeling elke maand een of twee Hanzesteden onder de aandacht.

Zutphen vanaf de overkant van de IJssel © Ernst Koningsveld.jpg

Het is een prachtige winterdag in februari. Mijn wandeldag start bij min vijf graden, oplopend naar plus vijf, strak zonnig en nauwelijks wind; wat wil de wandelaar nog meer? Halverwege de ochtend bereik ik station Brummen; van daar is het een een klein stukje naar etappe 2 van het Hanzestedenpad, een Streekpad van 120 kilometer dat de historische Hanzesteden langs de IJssel met elkaar verbindt. Het loopt in zeven etappes van Doesburg naar Kampen, en er zijn negen dagwandelingen. 

Landgoed Leusveld

De route (15,9 km) gaat langs het fraaie Kasteel Engelenburg (hotel-restaurant) en de uitgestrekte golfbaan die erachter ligt. Dan gaat de route het Leusveld in, een schitterend landgoed dat door Natuurmonumenten wordt beheerd. Wat is het hier mooi, ondanks dat het nog een paar weken duurt voor de bosanemonen hier weelderig zullen bloeien. Maar ook de winter heeft verrassingen: ik zie een stronk hout met het vrij zeldzame ijshaar. Oud rottend hout stoot water uit als het vriest en dat bevriest dan laagjesgewijs, een schitterend natuurfenomeen. Wat is dat helder wit!

IJshaar in landgoed Leusveld © Ernst Koningsveld

IJshaar in landgoed Leusveld © Ernst Koningsveld

De enige andere bezoekers die ik op deze ochtend tegenkom zijn enkele ouders die hun nog niet schoolgaande kinderen laten ervaren hoe fijn het in het bos is. Verder loop ik deze ochtend grotendeels op een verlaten landgoed.

Landgoed Voorstonden

Na een stukje asfalt kom ik in landgoed Voorstonden. Hoewel grenzend aan het Leusveld, is dit een wezenlijk ander landgoed. Het is een, in oude Engelse landschapsstijl ingericht bospark; heerlijk om te wandelen in de sfeer van weleer. Het is grotendeels in oude luister hersteld en je geniet er van doorkijkjes met vergezichten, vijvers, oude loofbomen en statige lanen. Al de hele ochtend hoor ik talloze spechten. Een oudere wandelaar met verrekijker meldt me dat hij vanochtend al drie grote bonte spechten en één zwarte specht heeft gezien. 

Landgoed Voorstonden © Ernst Koningsveld

Landgoed Voorstonden © Ernst Koningsveld

Tondensche Enk

De route vervolgt door mooi open boerenland, de Tondensche Enk, met steeds beter uitzicht op het doel van deze wandeldag: Hanzestad Zutphen. Bij de IJsseldijk zie je de stad aan de overkant van de rivier. Het laatste stuk naar de zomerdijk wordt op een bordje optimistisch aangeduid als “Avontuurlijk pad – betreden op eigen risico i.v.m. oneffenheden”. Zo eng of gevaarlijk is het niet, maar duidelijk is dat dit pad niet door wandelaars is aangelegd; er is eenvoudigweg geen paslengte die past op de tegels met diepe grasvoegen ertussen. Een tegenliggende wandelaarster vraagt me of ik er ook last van heb; ja dus!

Bekijk wandeling

Aanrader: stadswandeling Zutphen

Over de IJsselbrug maak ik de stadswandeling Hanzestad Zutphen van de VVV (ongeveer 2 uur wandelen). Wat een enorme hoeveelheid historie is hier! Toen Zutphen al een belangrijke stad was, verwoestte een grote brand in 1284 bijna alle houten huizen, waarna het gemeentebestuur subsidie gaf voor bouwen met steen. De basis van veel huizen dateert uit de 14e eeuw, maar de rijkversierde gevels zijn van later datum. Zutphen was van 1250 tot 1550 een rijke Hanzestad. Later is dat door verzanding van rivier de Berkel en de introductie van steeds grotere schepen minder geworden. Maar vandaag staat er een trotse stad met een zee aan geschiedenis.

Hanzestad Zutphen © Ernst Koningsveld

Hanzestad Zutphen © Ernst Koningsveld

Bekijk stadswandeling

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?