Landgoederen alom met OV-stapper Nijenhuis

Landgoederen alom met OV-stapper Nijenhuis

31 mei 2023 - Marleen Lekkerkerk

De rododendrons en meidoorns staan volop in bloei, ik zoek daarom een wandeling uit waarmee ik diverse landgoederen zal aandoen. De OV-stapper Nijenhuis (etappe G van het Hanzestedenpad SP 11), is een ontspannen wandeling door bos en grasland, die ook nog eens gemakkelijk per trein bereikbaar is. De vele imposante eiken- en beukenlanen zijn kenmerkend voor deze wandeling.

Kasteel Nijenhuis.JPG

De voorzijde van Kasteel Nijenhuis © Marleen Lekkerkerk

Indrukwekkende groene bomenlaan

Vanaf station Wijhe bereik je al snel Landgoed De Gelder met een indrukwekkende dubbele bomenlaan. Het is er donker onder de bomen, maar aan het eind van de tunnel zie ik koeien de laan oversteken. Ze mogen na het melken op de boerderij de dag doorbrengen op het weiland aan de andere kant van de laan. Als ik bij de wetering kom, opent het landschap zich weer. Vanaf de brug bekijk ik de mooi begroeide oever waar de eerste gele lissen in bloei komen. Langs het halfverharde weggetje staat hier en daar een stukje meidoornheg, waaruit het gezang van vele vogels klinkt. Ik heb de indruk dat op de percelen die bij het landgoed horen op een wat kleinschaligere manier geboerd wordt dan elders. Maar dat neemt niet weg dat er volop gras gemaaid is en wordt. Na een nat voorjaar wordt er immers voor de komende tijd droog en zonnig weer voorspeld, prima omstandigheden om het voer voor de winter binnen te halen. Twee hazen rennen achter elkaar aan en trekken zich niets van mij aan. De weggetjes worden omzoomd door bloeiend fluitenkruid en ik zie percelen met geel koolzaad en blauw-groene rogge. Daar staan aan de rand ook wat knalrode klaprozen te bloeien.

Langs een mooie sloot

Na het oversteken van een weiland wijst een klein bordje mij nog een stukje naar links en dan loop ik langs alweer een mooie slootkant met enkele knotwilgen naar het gehucht Elshof. In de sloot zie ik de bloeistengels van waterviolier en de drijvende bladeren van fonteinkruid, wat wijst op een goede waterkwaliteit.

sloot bij Elshof

Sloot met mooie waterplanten, oevers en knotwilgen bij Elshof © Marleen Lekkerkerk

De volgende bomenlaan hoort bij landgoed Hagenvoorde. Even later volgt weer een mooie dubbele eikenlaan van wel 1,5 km lang. Deze leidde vroeger naar de havezate De Velner, wat eveneens is afgebroken.

Kasteel Nijenhuis

De toegang tot het volgende landgoed wordt gemarkeerd door een hekwerk. Het draaihek is inderdaad smal, zoals in de beschrijving staat, en met een rugzak is er net doorheen te komen.

schuilhutje Nijenhuis

Het schuilhutje van waaruit je de eerste blik op Kasteel Nijenhuis kunt werpen © Marleen Lekkerkerk

Kasteel Nijenhuis is het enige landhuis op de route dat nog steeds bestaat. Je kunt het kasteel en de beeldentuin bezoeken door via de officiële ingang naar binnen te gaan en toegang te betalen.

Ecologische boerderij

Na alweer een bomenlaan breng ik even een bezoekje aan de ecologische boerderij Overesch, met boerderijwinkel, terras en bezoekersruimte. Leuk om even te bezoeken!

varkens op biologische boerderij

De varkens van boerderij Overesch mogen lekker scharrelen en een modderbad nemen © Marleen Lekkerkerk

Vlakbij de spoorlijn bevindt zich een hertenkamp met ook wat andere dieren en na de spoorwegovergang ligt het Japiks- of Jacobsgat, een voormalige zandwinplas, nu in gebruik als zwemplas met speeltuin. Ik maak de route af inclusief het rondje door Heino (met kerk, voormalige maalderij en horeca) en neem daarna de Blauwnet-trein naar Zwolle.

Bekijk de wandeling

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?