5x wandelen in de lente

5x wandelen in de lente

24 maart 2023 - Marleen Lekkerkerk

Wandelen in de lente geeft een gevoel van een nieuw begin. Het weer wordt aangenamer, de bloemen en planten beginnen weer te groeien, vogels maken zich op voor het broedseizoen. Dus ga eropuit, trek je wandelschoenen aan en zoek een mooie voorjaarsroute uit. Wij geven je hier vijf tips.

1. Betuwepad etappe 1

Natuurlijk mag een wandeling in de Betuwe niet ontbreken, in deze tijd van bloeiende fruitbomen. Deze etappe van het kersverse Betuwepad combineert fruitstad Tiel, de boomgaarden en het riviertje de Linge met elkaar. Na de Linge passeer je Kasteel Soelen (met een S) bij het dorpje Zoelen (met een Z). Na vele boomgaarden kom je in het dorp Erichem met kenmerkende T-boerderijen. Het oude stadje Buren heeft nog veel historische gebouwen en je gaat er de Korne over, een zijriviertje van de Linge.

Start- en eindpunt: van Station Tiel naar bushalte Buren Plantsoen
Type wandeling: Streekpad
Markering: geel-rood van het Betuwepad
Afstand: 18,3 km

Bloesem in de Betuwe

Foto: Wandelen langs de bloesem in de Betuwe © Ad Snelderwaard

Bekijk wandeling

2. Keukenhof

Een echte voorjaarswandeling langs de bollenvelden. De route gaat buitenom het park van de Keukenhof, langs bollenvelden, trekvaarten, bedrijventerrein en spoorlijn weer terug richting Bloemenpark Keukenhof. De wandeling is zelf aan te passen door gebruik te maken van de knooppunten. Neem dan bijvoorbeeld een pad door het Keukenhofbos terug. Loop deze route echt in het voorjaar als de bollen in bloei staan.

Start- en eindpunt: parkeerplaats Keukenhof of parkeerplaats sportpark Ter Spekke (tussen knooppunten 34 en 35), maar route is ook te voet bereikbaar vanaf station Hillegom
Type wandeling: rondwandeling via knooppunten routenetwerk Zuid-Holland
Markering: knooppunten 40-42-48-49-50-65-66-67-24-26-68-45-44-31-32-23-21-22-35-36-39-41
Afstand: 19,3 km (maar door knooppunten zelf aan te passen)

bollenveld

Foto: Een bloeiend bollenveld © Ernst Koningsveld

Bekijk wandeling

3. Zuiderzeepad etappe 10

Misschien zie je in Bunschoten-Spakenburg nog wel vrouwen in klederdracht. Na het dorp loop je de oude dijk van de Zuiderzee op. Nu zie je niet de Zuiderzee, maar kijk je uit over de randmeren met Flevoland aan de overkant. Aan de binnenkant van de dijk heb je uitzicht over Polder Arkemheen, bekend als broedgebied van weidevogels zoals grutto, kievit en tureluur in deze tijd van het jaar. De schoorsteen van het voormalige stoomgemaal is prominent aanwezig in het landschap. Langs de Arkervaart, de verbinding tussen Nijkerk en de randmeren, loop je naar Nijkerk.

Start- en eindpunt: van Bunschoten-Spakenburg naar station Nijkerk
Type wandeling: Lange-Afstand-Wandelpad
Markering: wit-rood van het Zuiderzeepad
Afstand: 12,3 km

Kievit

Foto: Kievit © Gerard de Hoog

Bekijk wandeling

4. Natuurommetje Reestdal

Vroeger zag Nederland in april knalgeel van de dotterbloemen. Nu moet je daarvoor naar natuurterreinen waar nog natte en vrij schrale hooilanden zijn, zoals het Reestdal op de grens van Drenthe en Overijssel. Mooie dotterbloemhooilanden vind je achter het kerkje van Oud-Avereest (iets ten noorden van Balkbrug), het startpunt van de wandeling. Hier is ook het bezoekerscentrum van Landschap Overijssel (alleen op zondagmiddag geopend). Verderop loop je over golvende heideterreinen, die begraasd worden door koeien en schapen. Een plas in het bos heet het Spookmeer, een oude naam die de mensen uit de buurt eraan gaven om eventuele turfdieven bang te maken. Hier heb je grote kans op het waarnemen van dodaarsjes, een kleine futensoort.

Start- en eindpunt: Oud-Avereest (rondwandeling)
Type wandeling: Roots-natuurommetje
Markering: geen
Afstand: 6,9 km

Reestdal met dotters

Foto: Het riviertje de Reest met dotterbloemen langs de oever © Marleen Lekkerkerk

Bekijk wandeling

5. OV-stapper Boonervliet

Nog een wandeling met dotterbloemen, maar dan aan de andere kant van het land, aan de rand van Midden-Delfland. Vanuit Vlaardingen loop je zo de Aalkeet Buitenpolder in. Na de snelweg kun je mooi vogels kijken vanuit een vogelhut. Je loopt om het aangelegde recreatiebos in de Broekpolder heen en daarna langs de Vlietlanden met de dotterbloemen. Na de bloeitijd van de dotterbloemen verschijnen de paarse koekoeksbloemen. Achter de Vlietlanden is een grote recreatieplas gegraven. In het dorpje Maassluis kun je weer op de metro stappen.

Start- en eindpunt: van metro Vlaardingen naar metro Maassluis
Type wandeling: OV-stapper (voormalige NS-wandeling)
Markering: wit-rood met NS-logo / knooppunten / wit-rood van het Grote Rivierenpad (zie routebeschrijving)
Afstand: 16,2 km

Dotterbloemen

Foto: Dotterbloemen langs een oever © Gerard de Hoog

Bekijk wandeling

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?