Wandelen rond Hanzestad Stavoren en Hindeloopen

Wandelen rond Hanzestad Stavoren en Hindeloopen

10 juli 2023 - Lea van Someren

2023 is het Jaar van de Hanzesteden. In de middeleeuwen is het Hanzeverbond ontstaan, waarin kooplieden hun macht door samenwerking grootschalig wisten uit te breiden. Vijf/zes Hanzesteden kunnen de meeste mensen wel opsommen, maar dat Nederland 22 Hanzesteden kent, weten maar weinigen. In dit Hanzejaar brengen we met een stadswandeling elke maand een of twee Hanzesteden onder de aandacht. Weet je of Hindeloopen ook een Hanzestad is?

vrouwtje van stavoren.jpg

Vrouwtje van Stavoren © Lea van Someren

Stavoren was aangesloten bij het Hanzeverbond en staat dus te boek als Hanzestad. Maar Hindeloopen is formeel géén Hanzestad. Toch is het opgenomen in het lijstje van de 22 Nederlandse Hanzesteden omdat het stadje veel handel dreef met deze handelsorganisatie.

Stavoren

Stavoren is het begin- of eindpunt van het spoorlijntje naar Leeuwarden. Het is maar vanuit welk perspectief je het bekijkt. Met zijn haven aan de Zuiderzee kende het stadje grote welvaart in de tijd van het Hanzeverbond. Met de opkomst van Amsterdam en Antwerpen raakte Stavoren zijn positie als belangrijke handelshaven kwijt. Het Vrouwtje van Stavoren staat fier in de haven maar verhaalt over de ondergang. Van de eens zo belangrijke internationale haven rest nu alleen nog een jachthaven. De haven is wel de poort naar de Friese meren en ligt - uiteraard - op de route van de Elfstedentocht.

Vier lange-afstand-wandelpaden lopen door Stavoren. Laat me eens gek doen; ik loop ze allemaal tegelijk:

Zuiderzeepad, Elfstedenpad, Nederlands Kustpad 3 en Streekpad Groot Frieslandpad.

zicht op haven stavoren

Zicht op vuurtoren en haven Stavoren © Lea van Someren

Maar voordat ik ga lopen, trakteer ik mezelf op wat lekkers bij restaurant Vrouwe van Stavoren en geniet ik van het uitzicht, van de enkele toerist (allemaal met e-bike), van het opbouwen van de horeca (ik ben vroeg) en verbaas ik me over de grootte van het Vrouwtje van Stavoren (klein). Ik hoef me niet te haasten; Hindeloopen is slechts 10 km verwijderd.

Hindeloopen

Het pad loopt om de haven en dan onderaan langs de dijk. Ik besluit óp de dijk te gaan lopen zodat ik wat wind vang. Het is vandaag namelijk voor mij te warm om te wandelen, maar met wat wind in mijn gezicht is het goed te doen. En wat een uitzicht! Het pad kan niet missen. De dijk is verdeeld in segmenten en bij de meeste afscheidingen is een opstapje voor de wandelaar gecreëerd. Waar dat niet zo is, klim ik met mijn oude botten nog redelijk vlot over het hek. De schapen liggen lui op mijn route en staan mekkerend op als ze toch blijken te schrikken.

Als ik uit de bocht kom en Hindeloopen vóór me zie liggen, ontdek ik dat de toren van Hindeloopen net zo scheef staat als die van Pisa. Of is het gezichtsbedrog? Nee, hoe dichter ik nader, hoe duidelijker het wordt. Hij is echt scheef. De aanblik van het stadje is de moeite waard. Als ik toch kon schilderen...

Ik steek de vaart over en hoor kinderen lol hebben in het water. Een motorbootje neemt een aantal kinderen in het water op sleeptouw. Het plaatje doet me denken aan de jeugdboeken van vroeger over avonturen van De Vijf.

sluis Hindeloopen

Sluis Hindeloopen © Lea van Someren

Hindeloopen is een pitoresk dorpje dat bekend staat om bloemige schilderkunst en de klederdracht. Zwerf wat door de straatjes (veel zijn het er niet) en geniet.

In Hindeloopen loop ik naar het station voor de trein terug naar huis. Maar vlakbij het station staat me nog een verrassing te wachten. In het historische dorp is ruimte voor 'andersom denken'.

andersom omdat het kan

Andersom omdat het kan, Hindeloopen © Lea van Someren

Bekijk Elfstedenpad (etappe 6)

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?