Wandelen in en rond Hanzestad Nijmegen

Wandelen in en rond Hanzestad Nijmegen

25 juli 2023 - Lea van Someren

2023 is het Jaar van de Hanzesteden. In de middeleeuwen is het Hanzeverbond ontstaan, waarin kooplieden hun macht door samenwerking grootschalig wisten uit te breiden. Vijf/zes Hanzesteden kunnen de meeste mensen wel opsommen, maar dat Nederland 22 Hanzesteden kent, weten maar weinigen. In dit Hanzejaar brengen we elke maand een of twee Hanzesteden onder de aandacht door middel van een stadswandeling. Dit keer de eer aan Hanzestad Nijmegen!

Streekpad Nijmegen Nijmegen-Deest Kronenburgerpark.JPG

Kronenburgerpark © Henrie van Zoggel


Ruim 30 jaar geleden verliet ik Nijmegen. Er is weinig hetzelfde gebleven constateer ik. Natuurlijk, Nijmegen is nog steeds een Hanzestad (sinds 1402). Haar gezicht gericht op de Waal. Ook de Stevenskerk nog fier overeind. Maar er is veel veranderd/verbeterd. De entree vanaf het station is verfraaid en verruimd. En een heuse promenade (met eronder een parkeergarage) leidt me naar het Keizer Karelplein, het draaipunt van de stad. Heb je hier auto leren rijden, dan breekt het zweet je niet snel meer uit. Zes hoofdwegen komen uit op dit plein en bijna iedereen krijgt tegelijkertijd groen licht. Geen lijnen op de weg waaraan je kan zien of je op de goede baan zit. Een uitdaging, zullen we maar zeggen.

Vandaag komt deze wandelstad op adem na de welbekende Vierdaagse met haar feesten. Waren er in mijn tijd twee tot drie straten omgetoverd tot eettent, vandaag de dag zijn er honderden eettenten en muziekpodia. Er wordt nu hard gewerkt om alles zo snel mogelijk weer af te breken. De hele binnenstad geurt naar schraal bier en vette hamburgers. Omdat ik er vele jaren heb gewoond, kan ik wel door deze jaarlijkse afbraak heen kijken. 

Filosofendal duivelsberg
Filosofendal © Lea van Someren 

De beruchte Zevenheuvelen 

Maar mijn wandeling vandaag begint in Groesbeek. Het is dag twee van de tweedaagse OV-stapper over de Mookerheide met aan het einde het historische centrum van Nijmegen. De route gaat over berg en dal, maar in Berg en Dal komen we niet. Het gebied is gevormd in de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. De bus - die ik op station Nijmegen pakte - zet me af aan de rand van Groesbeek en ik start op de Oude Zevenheuvelenweg, meteen het veld in. Op het eerste stuk zijn de glooiingen nog zacht en is het stijgen en dalen een mooie opwarmer. Ik ontdek de eerste paddenstoelen alweer en de geur van kamille verrast me. Heerlijk. Links zie ik op de heuvel het oorlogsmonument met de vlaggen van Canada en Nederland wapperend in de wind. Het pad loopt even samen met het bijzondere AirBornepad Market Garden.


Rondje_Persingen
Doorkijkje naar kerkje van Persingen © Britta Schmidt 

Kuitenbijters en fraaie uitzichten

Ik steek de Oude Kleefsebaan over en duik de bossen in op weg naar de Duivelsberg. Hier beginnen de heuse kuitenbijters. Door dit eeuwenoude bos lopen vele gemarkeerde en ongemarkeerde paden. Goed opletten, want voor je het weet zit je in het verkeerde dal. Ik gun mezelf pas een koffie bij restaurant De Duivelsberg als ik heb genoten van het uitzichtpunt op Mergelp. De wandeling gaat verder en met een fikse afdaling wandel ik het Filosofendal in. Vanaf hier blijft het stevig klimmen en dalen; hier en daar met fraaie uitzichten op de Waal en de Ooijpolder. Als ik eindelijk Nijmegen weer binnenwandel weet ik dat het klimmen en dalen nog niet is afgelopen. In deze bocht rijst het rijksmonument De Belvedère hoog boven de Waal, in het verleden een strategische positie. De ruïnes van de Barbarossakapel dateren van de 12de eeuw. Ik daal af naar de Waalkade, een heuse boulevard met restaurants en terrassen. Via de Grotestraat klimmen we weer omhoog en zigzaggen langs de nog resterende middeleeuwse gebouwen zoals de Johaniettenhof, de Stevenskerk en de Grote Markt met het prachtige oude stadhuis. Tijdens de WOII is de Benedenstad zo goed als weggevaagd, maar na de oorlog in stijl herbouwd. Via de gezellige Stikke Hezelstraat en het prachtige Kronenburgerpark met zijn Kruittoren eindigt de wandeling weer bij station Nijmegen.


Al met al een stevige wandeling van ruim 16 km, maar zeer de moeite waard!

Bekijk de wandeling Groesbeek - Nijmegen

Wandelen rond Arnhem en Nijmegen

Ben je na het lezen van deze blog op zoek naar meer inspiratie voor wandelen in de omgeving van Arnhem en Nijmegen? Bekijk dan eens de wandelgids Wandelen rond Arnhem en Nijmegen van Rob Wolfs in onze webwinkel. Deze gids bevat 20 wandelingen van maximaal 10 km met een zandpadgarantie van 75%.

Bekijk wandelgids

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?