Wandelnet Rondwandelingen - Nijmegen, voor elk wat wils

Wandelnet Rondwandelingen - Nijmegen, voor elk wat wils

6 januari 2021 - Lea van Someren

Het blijft vaak bij goede voornemens, maar dit jaar ga ik het echt volhouden. Elke dag een rondje lopen. En nu we nog steeds in een lockdown zitten is het nóg belangrijker om in beweging te blijven. Hier in het gebied van de Romeinen is het goed toeven voor de wandelaars. Keuzes te over. Wandelnet heeft er drie uitgezet. Alle drie even prachtig en even gevarieerd, het verschil zit ‘m vooral in de lengte van de routes.

Rondje_Persingen.jpg

Valkhof

Vanaf het Valkhof (museum en park) in Nijmegen is er een route van 19 km (de zuidelijke variant), één van 23,5 km (de noordelijke variant) en de langste route, de grote ronde, is 26 km. De padcoördinator van het Grote Rivierenpad, Marga te Woerd, heeft gebruik gemaakt van het Streekpad Nijmegen Nr. 3, het Grote Rivierenpad LAW 6, Romeinse Limespad LAW 16. Je loopt over stuwwallen, door bosgebied en het morenen-landschap ontstaan in de ijstijd, maar ook door het rivierengebied van de Waal.

Ik parkeer de auto onder het Valkhofplein in de parkeergarage Kelfkensbos. In het museum Valkhof tref je de restanten aan van kasteel het Valkhof waar Karel de Grote heeft gewoond. Met het verlaten van het plein loop ik langs het Museum Valkhof en steek het drukke Keizer Traianusplein over. Vandaag kies ik voor de langste route, ik heb er zin in. Het is koud maar de zon staat aan een strak blauwe lucht.

Valkhof rondje nmg.jpg

Stuwwal

Via de stuwwal die de grens van Nijmegen vormt heb ik een prachtig uitzicht over de meanderende rivier de Waal en de Ooijpolder. Na de Hunnerberg daal ik af naar de wijk Hengstdal. Zoals deze namen al doen vermoeden is het gebied in en rondom Nijmegen verre van vlak. Ik loop door het bosgebied Mariënboom om vervolgens het dorp De Heilig Land Stichting binnen te lopen. De wandeling loopt door heuvelachtig bosrijk gebied. Als je goed kijkt vang je een glimp op van het Afrika Museum dat aan de rand van dit dorp ligt. Wanneer ik de alom bekende Zevenheuvelenweg oversteek, ben ik op weg naar de Wylerberg en de Duivelsberg, een goede training voor de kuitspieren. Je loopt hier op 75 meter boven zeeniveau, voor Nederlandse begrippen een heuse berg. Dit bosgebied heeft vooral loofbomen, waarvan veel tamme kastanjes, gepland door de Romeinen. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over het vlakke Duitse gebied rond Kleef.

Bisonbaai

Met een pittige afdaling naar het dorpje Beek kom ik in het grensgebied van Nederland en Duitsland, het Wylermeer. Vanaf hier is het gebied vlak zoals het grootste deel van Nederland en loop ik door de polder, het stroomgebied van de Waal. De kronkelende rivier heeft in de loop van de eeuwen vele watertjes en meertjes achtergelaten. Met een ommetje om de Bisonbaai zou je ook nog even langs café/restaurant/hotel Oortjeshekken kunnen wandelen, een beroemd rustpunt in deze omgeving. Hier is er in coronatijd altijd een koffie-to-go te scoren.

Kleinste dorp

Kies je voor de 23,5 km-route vanaf het Valkhof zo rechtstreeks mogelijk naar de Duivelsberg dan wandel je nagenoeg over de hele stuwwal, vanwaar je het uitzicht houdt op de Ooijpolder. Ter hoogte van de Boterberg kun je hier neerkijken op het kerkje van Persingen, het kleinste dorpje van Nederland.
(Foto's: Marga te Woerd)

Ook zin in deze rondwandeling bij Nijmegen? Het routekaartjes  en de gpx-file vind je op Rondjes Nijmegen.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?