Wandelen in en rond Hanzestad Hattem

Wandelen in en rond Hanzestad Hattem

15 augustus 2023 - Marleen Lekkerkerk

2023 is het Jaar van de Hanzesteden. In de middeleeuwen is het Hanzeverbond ontstaan, waarin kooplieden hun macht door samenwerking grootschalig wisten uit te breiden. Een paar Hanzesteden kunnen de meeste mensen wel opsommen, maar dat Nederland 22 Hanzesteden kent, weten maar weinigen. In dit Hanzejaar brengen we elke maand een Hanzestad onder de aandacht; dit keer Hattem.

Dijkpoort Hattem.JPG

De Dijkpoort vanaf de kant van de IJssel gezien © Marleen Lekkerkerk

Hanzestad Hattem

Hattem zelf is een leuk Hanzestadje aan de IJssel. Het werd in de Hanzetijd vooral bekend om zijn bakstenen, die uit de IJsselklei werden gewonnen. Dat Hattem vroeger een echte vestingstad was, is nog op veel locaties te zien. Delen van de oorspronkelijke stadsmuur zijn bewaard gebleven, net als de veertiende-eeuwse Dijkpoort. Dat is de eerste blikvanger wanneer je met de bus vanuit Zwolle bij Hattem aankomt.

Je kunt eerst onder de poort door om het stadje te verkennen, maar de Roots-wandeling Veluwse bosbeken & de IJssel (12 km) gaat eigenlijk meteen voor de poort rechtsaf door de smalle straatjes van het stadje. Daar vind je aan je linkerhand het Anton Pieck Museum, één van de drie musea van Hattem.

Anton Pieck Museum Hattem

Anton Pieck Museum en korenmolen De Fortuin © Marleen Lekkerkerk

Landgoed Molecaten

Langs de gracht van het stadje en de groene buitenwijken loop je aan de zuidkant Hattem uit naar Landgoed Molecaten, aan de noordrand van de Veluwe. Het meest opvallende aan het landgoed is het stelsel van sprengenbeken. De bron van zo'n beek is een kop van de hoger gelegen Veluwse stuwwal, waar het water vanaf stroomt. De beek is vervolgens met de hand gegraven om het water te geleiden voor het aandrijven van watermolens of voor de papierindustrie en wasserijen.

watermolen Molecaten

Watermolen Landgoed Molecaten © Marleen Lekkerkerk

Voordat je het dichte bos inloopt, kun je een blik werpen op het Landhuis Molecaten. Op het landgoed bevindt zich ook een "Spijker" (of Spieker), een hoog gebouw waar op de zolders graan werd opgeslagen. Via een beukenlaan verlaat je het landgoed. 

Apeldoorns Kanaal

Na de sportvelden en de golfbaan kom je bij het Apeldoorns Kanaal. Tip: loop heel even door naar het sluisje in het kanaal, maar zorg daarna dan wel dat je voor het kanaal blijft. Volg daarbij de wit-rode markeringen van het Maarten van Rossumpad. Het Algemene Veen is een klein natuurgebiedje van het Geldersch Landschap en Kastelen, waar je bloeiende heide tussen de jeneverbesstruiken kunt bewonderen. Je kunt hier even van de route afwijken en een klein rondje lopen door het gebiedje (ga hiervoor door het tweede klaphek). Bij een plasje waar de libellen rondvliegen kun je even een pauze houden.

Algemene Veen Hattem

Algemene Veen © Marleen Lekkerkerk

Uiterwaarden IJssel

Via het jaagpad langs de Wiesenberger Kolk en met het uitzicht over de uiterwaard waar in het voorjaar vast veel weidevogels zijn te zien, loop je weer richting Hattem. Daar kun je nog even het stadje inlopen om bijvoorbeeld de fraaie koopmanshuizen en de Grote of Andreaskerk in de oude binnenstad te bewonderen, of van de horeca gebruik te maken op de Markt. Je kunt vanuit Hattem weer met de bus terug naar Zwolle, of je kunt over etappe H van het Hanzestedenpad via de uiterwaarden van de IJssel naar Zwolle lopen. Daar is het landschap weer heel anders!

uiterwaard IJssel Zwolle

Uitzicht over de uiterwaard met in de verte de brug over de IJssel © Marleen Lekkerkerk

Terug naar Zwolle

Het pontje voor wandelaars en fietsers Het Kleine Veer brengt je dan naar de overkant van de IJssel (april - oktober, 10.00 - 18.00 uur). Via het fietspad bereik je het Engelse Werk, een park tussen de rivier en de stad. De naam komt van de voormalige vestingwerken en de toepassing van de Engelse landschapsstijl met kronkelende wandelpaden. Langs grote kantoor- en schoolgebouwen kom je vervolgens bij het station.

Bekijk Roots-wandeling

Bekijk Hanzestedenpad etappe H

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?