Wandelen in en rond Hanzestad Ommen

Wandelen in en rond Hanzestad Ommen

18 april 2023 - Marleen Lekkerkerk

2023 is het Jaar van de Hanzesteden. In de middeleeuwen is het Hanzeverbond ontstaan, waarin kooplieden hun macht door samenwerking grootschalig wisten uit te breiden. Vijf/zes Hanzesteden kunnen de meeste mensen wel opsommen, maar dat Nederland 22 Hanzesteden kent, weten maar weinigen. In dit Hanzejaar brengen we met een stadswandeling elke maand een of twee Hanzesteden onder de aandacht. Wist je dat Ommen ook een Hanzestad is?

Huize Het Laer Ommen.JPG

Huize Het Laer © Marleen Lekkerkerk

Met behulp van de routeplanner van Wandelnet heb ik een wandeling in en rond Ommen uitgestippeld. Deze maakt gebruik van het wandelnetwerk van het Vechtdal Overijssel. Vanaf station Ommen loop ik eerst richting binnenstad, dan via park en bos noordelijk om Ommen heen naar buurtschap Arriën. Daarna maak ik nog een rondje ten zuiden van de stad naar Landgoed Het Laer en de Regge. De totale wandeling is 17,2 km, maar je kunt je wandeling zoveel uitbreiden of inkorten als je wilt. 

Stadje aan de Vecht

Vanaf het station is het een kilometertje lopen naar de binnenstad. Vanaf de brug over de Vecht heb je een mooi zicht over de stad aan de rivier. Behalve een kerktoren steken een paar molens boven de horizon uit. Ommen had haar status als Hanzestad uitsluitend te danken aan haar strategische ligging aan de Vecht, indertijd een belangrijke transportweg van bijvoorbeeld Bentheimer zandsteen uit Duitsland.

Zicht op Ommen

Zicht op Ommen vanaf de brug over de Vecht © Marleen Lekkerkerk

Bij de entree van de stad is meteen al een museum gevestigd (in het oude stadhuis): Het Nationaal Tinnen Figuren Museum. In de binnenstad zijn moderne winkels gevestigd in kronkelige oude straatjes. De Brigittakerk is het oudste gebouw van Ommen en zou oorspronkelijk stammen uit omstreeks het jaar 1200.

Park en bos

Via de wat oudere buitenwijken van Ommen loop ik de stad uit. Een paartje scholeksters vliegt vanaf een plat dak naar het grasveld. Waarschijnlijk gaan ze straks op het dak broeden. In de parkachtige omgeving laten veel mensen deze ochtend hun hond uit. Bij de oever van een vijver steken de bloemen van het groot hoefblad boven het bloeiende speenkruid uit. Na het oversteken van het Ommerkanaal kom ik in een echt oud bos met een afwisseling van naald- en loofbomen.

Groot hoefblad

De bloemen van het Groot hoefblad bloeien voordat de bladeren verschijnen © Marleen Lekkerkerk

Buurtschap Arriën

Via de nieuwste uitbreiding van Ommen loop ik de stad weer uit. Hier doet het weer landelijk aan en een grotere tegenstelling is bijna niet mogelijk. In het werkkamp Arriën werden werkloze Joodse mannen ondergebracht die buitenarbeid deden. Het kamp is inmiddels gesloopt, maar een informatiebord houdt de herinnering levend. Het buurtschap Arriën bestaat uit een paar oude Overijsselse boerderijen, o.a. de Ridderinckhof met een hooiberg en schaapskooi. Een schilder legt het op doek vast. Hier pik ik de wit-rode markering van het Maarten van Rossumpad op.

Buurtschap Arrien

De Ridderinckhof met hooiberg en schaapskooi © Marleen Lekkerkerk

Landgoed Het Laer

Zo, dan ben ik de stad rond en ik ga de brug over de Vecht weer over. Ik sla rechtsaf het bos in en ik kom langs een soort kinderboerderij waar twee ooievaars op een goed zichtbaar nest staan. Ze hebben blijkbaar nog geen eieren. Ik loop recht naar de ingang van Huize Het Laer, eigendom van de gemeente Ommen en tegenwoordig een trouwlocatie en hotel-restaurant. Op deze plek heeft vroeger een kasteel gestaan, maar dit is met de grond gelijkgemaakt. Omstreeks 1740 werd het huidige huis gebouwd, later uitgebreid met een vleugel met verdieping, waardoor de asymmetrische vorm is ontstaan. Na een eikenlaan wordt het bos weer gevarieerder. In een slootje zorgen kikkers en padden voor de voortplanting. In dit bos lopen ook het Overijssels Havezatenpad (wit-rood), het Vechtdalpad en het Reggepad (beide wit-blauw).

Schouwpad opengesteld

Het schouwpad langs de Regge is opengesteld voor wandelaars © Marleen Lekkerkerk

De Regge

Na een stukje langs de Zwolseweg (die niet druk is) bereik ik de Regge, die vlakbij Ommen in de Vecht uitmondt. Het water stroomt er aardig door. In een buitenbocht is zelfs een stukje van de oever weggeslagen. Een natuurlijk proces, dat de dynamiek van de rivier alleen maar ten goede komt. Wandelaars hebben alweer een nieuw pad op de oever gemaakt. Na een nat grasland maak ik door het landgoedbos mijn rondje af. Er liggen ook nog enkele natuurlijke graslandjes, waar een ooievaar naar voedsel zoekt. Bij een plasje staan gagelstruiken met roodachtige katjes. Ik kan er niet bij, anders zou ik een blaadje kneuzen en de heerlijke geur opsnuiven. Van een informatiebord leer ik dat het landgoedterrein in natte tijden dienst kan doen als overstromingsgebied voor de Vecht en de Regge. Aan het eind van het landgoed kom ik nog langs een voormalige ijskelder, waar nu vleermuizen in wonen.

De Regge

De Regge © Marleen Lekkerkerk

Ook deze wandeling lopen? Volg dan de gekleurde pijlen van het wandelnetwerk Vechtdal langs de knooppunten M49-M50-M51-M52-M53-M54-M55-S12-S11-S09-S13-S33-S31-S39-S32-S37-S38-S41-S40-S44-S12-M55-M54-M53-M56-M57-M58-M60-M67-M59-M62-M63-M50-M49. Een kaart van het routenetwerk is daarbij wel handig (verkrijgbaar bij de boekhandel / toeristisch informatiepunt in Ommen). Maak anders een foto van het bord bij het startpunt bij het station. Starten en parkeren is ook mogelijk bij S39 aan de noordkant van de stad (Varsenerveld, ook met informatiebord).

Naar de routeplanner

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?