5x wandelen op de Veluwe over minder bekende paden

5x wandelen op de Veluwe over minder bekende paden

28 augustus 2023 - Lea van Someren

Het Krijtlandpad, het Pieterpad, het Grenslandpad, het Marskramerpad, allemaal mooie en alom bekende Lange-Afstand-Wandelpaden. Maar waar vind je de minder bekende wandelroutes van Nederland? In deze serie bezoeken we de provincies. Na onder andere Drenthe, Noord-Brabant, Overijssel, Flevoland en Noord- en Zuid-Holland en Friesland is deze maand Gelderland (de Veluwe) aan de beurt.

Veluwe_zwerfpad_etappe_14.jpg

Hoge Veluwe © Henrie van Zoggel

De Veluwe met de Veluwezoom beslaat een groot deel van de provincie Gelderland. Het gebied is nagenoeg verstoken van openbaar vervoer en aansluitende wegen. Wil je de Veluwe echt leren kennen? Reserveer dan een aantal dagen in je agenda om te wandelen over het Veluwe Zwerfpad. Op eenvoudige manier stel je via het 18 etappes tellende streekpad zelf je rondwandeling samen. Of kies uit één van de volgende vijf tips.

Wandeltip 1: Kroondomein (2 dagen)

Afstand: 17,2 en 16,3 km
Markering: wit-rood

Aan het begin van de route staat het fraaie kasteel Cannenburch. Even verderop brengen sprengen en beken de geschiedenis van de papierindustrie en wasserijen aan de rand van de Veluwe weer tot leven. Dan volgen de uitgestrekte bossen van de Veluwe waar je wilde zwijnen en herten kunt spotten. Allemaal bewoners van het Kroondomein. Hier vind je nog rust en stilte.

Wandelroute Kroondomein

Kroondomein (dag 2)

Kasteel Cannenburch © Wandelnet

Wandeltip 2: Landgoed Tongeren

Afstand: 13,5 km
Markering: ongemarkeerd

Wie wandelt op en rond Landgoed Tongeren bij het Gelderse Epe, loopt van berg naar dal en van droog zand naar nat grasland. De bossen en heidevelden van de Veluwe grenzen hier namelijk aan het Wisselse Veen. Op deze grensnatuur borrelt water omhoog en dat levert een verrassende wandeling op. Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Wandelroute Landgoed Tongeren

landgoed-tongeren

Landgoed Tongeren © Wandelnet

Wandeltip 3: Landgoed Staverden

Afstand: 12,1 km
Markering: ongemarkeerd

Op de Veluwe ligt Landgoed Staverden, waar je wandelt langs het kasteel (ook bekend als de 'Witte Pauwenburcht'), de tuinen en het omringende landschap van beekjes, graslanden, heideveldjes en graanakkers. Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Wandelroute Landgoed Staverden

landgoed-staverden

Landgoed Staverden © Wandelnet

Wandeltip 4: Neerlands Midden

Afstand: 11,1 km
Markering: wit-rood

Deze rondwandeling brengt je door het Lunterse Buurtbos, dan ga je naar museumtoren 'De Koepel' en daarna door de bossen naar De Lunterse Boer en het pinetum De Dennenhorst. Steek de fraai heringerichte Grote Zandgroeve over en klim naar het geografisch middelpunt van Nederland. Langs de es met een weids uitzicht loop je terug naar het station.

Wandelroute Neerlands Midden

Neerlands Midden (OV-stapper)

Middelpunt van Nederland © Wandelnet

Wandeltip 5: Speulderbos & Houtdorperveld

Afstand: 14,5 km
Markering: ongemarkeerd

Je moet er wat moeite voor doen om er te komen, maar je zult niet worden teleurgesteld. Het Speulderbos op de Veluwe wordt ook wel het bos met de dansende bomen genoemd. Een herfstwandeling is hier dan ook een feest. En de eeuwige schemering in het beukenbos zorgt voor een vleugje mystieke sfeer. Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Wandelroute Speulderbos & Houtdorperveld

speulderbos-houtdorperveld

Dansende bomen © Wandelnet

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?