5x wandelen in Gelderland over minder bekende paden

5x wandelen in Gelderland over minder bekende paden

11 september 2023 - Lea van Someren

Het Krijtlandpad, het Pieterpad, het Grenslandpad, het Marskramerpad, allemaal mooie en alom bekende Lange-Afstand-Wandelpaden. Maar waar vind je de minder bekende wandelroutes van Nederland? In deze serie bezoeken we de provincies. Na onder andere Drenthe, Noord-Brabant, Overijssel, Flevoland en Noord- en Zuid-Holland en Friesland is deze maand Gelderland aan de beurt. 

waterpoort zutphen gesneden.jpg

Waterpoort ruïne Zutphen © Lea van Someren

Van alle provincies heeft Gelderland het grootste oppervlak. Toch is dat niet de enige reden waarom er zoveel mooie wandelpaden in en door deze provincie lopen. Het gebied is zeer divers en kent een aantal aansprekende regio’s zoals de Veluwe, de Gelderse Vallei, de Betuwe, de Bommelerwaard, de Tielerwaard, het Land van Maas en Waal, het Rijk van Nijmegen, de Liemers en de Achterhoek. Het spreekt dan ook voor zich dat we voor deze provincie niet kunnen volstaan met de gebruikelijke vijf minder bekende parels. Webredacteur Lea schreef daarom een extra blog over het centrale gebied rondom De Veluwe en de Veluwezoom.

Wandeltip 1: Rondwandeling Twellose landgoederen

Afstand: 19,9 km
Markering: geel-rood

Deze rondwandeling is één van de minder bekende vertakkingen van het Hanzestedenpad. De wandeling start bij station Deventer en toont een afwisselend en kleinschalig landschap. Je begint met een fraai uitzicht op de IJssel en de uiterwaarden, wandelt over landgoederen en langs waterlopen, en via de kern van het dorp Twello weer naar de IJssel in het schilderachtige buitengebied. De wandeling laat zich ook goed opsplitsen in 2 etappes.

Wandelroute Hanzestedenpad etappe E

landgoederen twello

Boerderijen en landgoederen Twello © Lea van Someren

Wandeltip 2: De Berkel

Afstand: 7 km
Markering: geel-rood

Vanaf station Zutphen struin je langs de Berkel, een prachtig voorbeeld van een onverhard pad, met een meanderend riviertje als rode draad. Hier loop je vrij door de weilanden, zigzaggend om koeienvlaaien te vermijden, waar hekjes staan, maar geen afrastering. Dit prachtige pad is onderdeel van een lus in het Hanzestedenpad. Lees ook de blog 'Het onverharde pad Gelders gras'.

Hanzestedenpad etappe B

berkel brug

Brug over de Berkel © Lea van Someren

Wandeltip 3: Eefsele wandeling

Afstand: 12,5 km
Markering: paarse voetstappen

De Eefsele wandeling gaat door de vestingstad Groenlo en de landelijke omgeving van het buurtschap Eefsele. Een gedeelte van de route loop je over de oude tramlijn tussen Groenlo en het kerkdorp Lievelde, die van 1883 tot 1922 in gebruik was. Na elke bocht verrast worden door een prachtig vergezicht of een karakteristieke houtwal. Je gaat van bos naar weilanden en van pittoreske dorpen naar historische stadjes. Nergens anders is de afwisseling in landschap zo groot als in de Achterhoek.

Wandelroute de Eefsele wandeling

achterhoek-winterswijk

Coulissenlandschap Achterhoek © Wandelnet

Wandeltip 4: Oosterbeek naar Heelsum

Afstand: 13,5 km
Markering: wit-rood

Etappe 09 van het Maarten van Rossumpad is misschien wel de meest onbekende wandeling van de Lange-Afstand-Wandelpaden. Het hervormde kerkje in Heelsum is in het begin van de 16e eeuw gebouwd op een terp of zoals men in Heelsum zegt op de hucht. De oude linden staan sierlijk bij de kerk vanwaar je langs de stuwwal over de Fonteinallee naar kasteel Doorwerth loopt. Bewonder vooral ook historisch Heveadorp. Op de camping in de uiterwaarden van de Nederrijn maak je pauze voor de koffie met zelfgebakken gebak. Het pad loopt hier over deze camping. Lees ook de blog 'In de voetsporen van soldaten'.

Maarten van Rossumpad etappe 9

heveadorp2

Heveadorp © Lea van Someren

Wandeltip 5: Rondwandeling De Linge

Afstand: 15,8 km
Markering: ongemarkeerd

Rondwandeling De Linge is eenvoudig te starten vanuit Geldersmalsen of Tricht. Kilometers wandel je over dijken langs de slingerende Linge. Afhankelijk van het seizoen tussen zachtroze bloesem of rijpende appels. Maar ook in de late herfst en zelfs in de winter is deze wandeling een aanrader. Een gebied met oeroude knotwilgen met vergezichten vanaf de dijk.

Wandelroute De Linge

bloesem

Bloesems © Lea van Someren

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?