Wandelen in Brabant op het Pelgrimspad

Wandelen in Brabant op het Pelgrimspad

19 september 2023 - Lea van Someren

Al voor het zesde jaar op rij wandelt Rien Nijsse in de zomer een lange-afstand-wandelpad. Dit keer het Pelgrimspad. Je mag met Rien meelopen voor een goed gesprek, graag zelfs, maar je moet er wel voor betalen. Hij laat zich sponsoren voor een maatschappelijk doel in zijn woonplaats Nieuwegein. Zelfs twee van zijn kleinkinderen willen meedoen aan zijn 'sponsorloop'. Goed voorbeeld doet goed volgen!

IMG_4828.jpeg

Meeuwven © Lea van Someren

Wandelmaat-van-de-dag

Rien heb ik vorig jaar leren kennen als hij zich aanmeldt als nieuw lid van mijn koor. Ik heb hem toen geïnterviewd over zijn (wandel-)zomervakantie. Dit jaar wil ik wel eens meelopen en schrijf me in voor een etappe op mijn geboortegrond Brabant. Een ware puzzel voor Rien om de logistiek van zijn drie weken durende wandeling weer rond te krijgen. Op de dag vóór mijn etappe sluit ik me in Riethoven aan bij hem en zijn wandelmaat-van-de-dag. Ze genieten van hun 'dagafsluiting’. Gedrieën zullen we de maaltijd nuttigen waarna de wandelmaat-van-de-dag huiswaarts keert en ik met Rien naar het adres van Vrienden op de Fiets. 

De eigenaars ontvangen ons hartelijk en al snel zitten we gezamenlijk aan de koffie en thee. Dan blijkt hoe klein de wereld is. De vrouw des huizes komt uit mijn geboortedorp en we wisselen historie uit. We spreken een vroeg ontbijt af en al iets voor negenen kunnen we op pad. Het heeft de afgelopen nacht ongelooflijk gehoosd. Het is zwaar bewolkt, maar droog, met voor het eerst in twee weken een prima wandeltemperatuur. Vlak achter het logeeradres begint onze etappe voor vandaag. Het Pelgrimspad deel 2 (etappe 04) en het Grenslandpad (etappe 16) kruisen elkaar hier. We lopen meteen het bos in.

Op pad met verschillende wandelapp's

Vanuit Riethoven wandelen we naar Heeze. Het is een gebied met vooral bos, maar ook heide, vennetjes en hier en daar wat landbouw. We hebben de pas erin over zachte zanderige bospaden. Rien loopt met de wandelgids in de hand en hij let goed op de markeringen. Al pratende met zijn ‘wandelmaat-van-de-dag’ liep hij toch wel een paar keer goed mis, vertelt hij.

Als wandelapp gebruikt hij Runkeeper. Omdat ik zelf minder tevreden werd over Runkeeper, ben ik een paar jaar geleden overgestapt naar Topo GPS. Het gpx-bestand van deze etappe heb ik thuis al gedownload. Onze gastheer heeft ons een tip meegegeven voor de route van vandaag: de pizzapunt in de etappe van vandaag kun je afsnijden. Deze tip wordt ook aangekondigd in de wandelgids en we besluiten de suggestie over te nemen. Gisteravond hebben we ervaringen uitgewisseld en afgesproken dat ik vandaag de wandeling opneem in Topo GPS. Hij is wat twijfelachtig over mijn bewering dat teveel kilometers door verdwalen of mislopen eigenlijk niet nodig is. 


De Tongelreep

De Tongelreep © Lea van Someren

Wandelen in Brabant

Ondanks het goede gesprek ontgaat ons niet hoe rustig en mooi het hier is. De hoosbui van vannacht heeft her en der grote plassen achtergelaten en we worden flink aangevallen door muggen. Na het bos wandelen we door de kleine gemeenschappen van Timmereind en Loon met de typische Brabantse boerderijen. 

In het eerste het beste vennetje neemt Rien een duik zoals hij dat de afgelopen hete dagen steeds heeft gedaan. Niet dat het vandaag nodig is, want we worden verrast met een heftige maar korte bui.

Na de duik kan ik (ongewild) bewijzen dat mijn wandelapp wel heel handig is en dat je niet hoeft te verdwalen. De tip van de gastheer blijkt niet helemaal te kloppen: het pad op de kaart blijkt er niet te zijn dus gaan we 'op de gps' dwars door het bos. Na dit avontuur gaat de route over op een gewoon bospad; dat blijkt toch echt wel een stuk gemakkelijker lopen! Vlak voor het Achtereind steken we het kronkelende beekje de Tongelreep over. In mijn kinderogen was dit een heuse rivier. Dan lopen we al snel tegen De Hut van Mie Pils aan, een prima gelegenheid voor een koffie met wat lekkers.

Eenmaal de snelweg A2 overgestoken is Heeze niet ver meer. Ons gesprek is inmiddels beland bij een bijzonder zwaar en persoonlijk onderwerp, maar ook dat mag er zijn.

Ik mocht met Rien meelopen in een mooie omgeving met een goed gesprek. Zoals met elke wandelaar-van-de-dag toasten we op de goede finish. Misschien heb ik hem kunnen overtuigen van het (aanvullende) nut van het gebruik van een GPS-bestand.

Naar etappe 4 van Pelgrimspad 2

Dagafsluiting

De dagafsluiting © Lea van Someren

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?