Wandelen met kids in de herfstvakantie? 4x tips!

Wandelen met kids in de herfstvakantie? 4x tips!

10 oktober 2023 - Lea van Someren

Doe de Ipad weg en ga lekker naar buiten! Weer of geen weer; in de herfstvakantie gaan we er heerlijk op uit! De buitenlucht doet altijd goed. In deze blog geven we een aantal tips om met kinderen aan de wandel te gaan, beukennootjes te zoeken, kastanjes te rapen, paddestoelen te vinden, vogels te spotten of een schat te zoeken. Maar ook om kaart te leren lezen voor de oudere kinderen. Wat zijn jullie plannen voor de herfstvakantie?

Kinderen in de herfst bewerkt.jpeg

Wandelen in de herfst met kids © Juliane Lieberman 

1. Aan de wandel

Veel natuurorganisaties weten: jong geleerd is oud is gedaan! Ze hebben daarom speciaal voor kinderen leerzame wandelroutes ontwikkeld. Hieronder een vijftal tips:

Klompenpaden voor kinderen
Klompenpaden zijn onverharde paden over landgoederen en historisch boerenland. Op deze wandelroutes - van zo’n drie tot vijf kilometer - is altijd wat leuks te doen; leren over dieren in de omgeving, klimmen over boomstronken of overvaren met een pontje. Lees meer over klompenpaden voor kinderen.

OERRR herfstwandelingen voor kinderen
Tijd voor een fijne herfstwandeling in het bos! OERRR heeft de mooiste herfstroutes, geschikt om met kinderen te lopen, voor je op een rijtje gezet. Leer meer over OERRR herfstwandelingen voor kinderen.

OERRRR Wilde Buiten Dagen
Ga met je (klein)kinderen op avontuur en leer ze alle skills die nodig zijn om een echte boswachter te worden. Vergeet geen laarzen en oude kleren want de boswachters van OERRR zijn niet bang om vies te worden. Lees meer over OERRR Wilde Buiten Dagen.

Kabouterpaden
Getooid met rode puntmuts en rugzakje gaan kinderen op zoek naar kaboutersporen; leuke en leerzame speurtochten voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Lees meer over kabouterpaden.

Educatieve wandelingen
IVN organiseert educatieve wandelingen voor jong en oud waarbij leren en doen in de natuur centraal staat. Korte wandelingen waar kinderen veel van kunnen leren, vaak in de vorm van een speurtocht. Lees meer over educatieve wandelingen.

2. Ga op zoek naar een schat

Geocaching bestaat al bijna 20 jaar en is leuk voor jong en oud. Gewapend met deze app op je telefoon begint de speurtocht naar de schat. Waar je maar wil of waar je ook maar bent, er is altijd een schat bij jou in de buurt. Zet de app vooraf op je telefoon en lees op de website hoe het werkt.

3. WikiHow kaartlezen 

Leer jouw kind via wikiHow de basisregels van het kaartlezen. Want stel je voor dat de batterij van je telefoon leeg is of dat je geen bereik hebt met Google Maps? Hoe kom je dan nog thuis? Ga nooit op pad zonder een routekaart. Desnoods een geprinte versie en uiteraard geseald of verpakt in een waterdichte kaartentas.

4. Zelf ommetjes creëren 

Pas de opgedane kennis van wikiHow toe op Routeplanner. Laat de kids hun eigen ommetje creëren. En, zoals de Engelsen het zo mooi zeggen: "proof is the eating of the pudding". Print de kaart met het ommetje uit en ga met ze op pad!

Het is ongetwijfeld overbodig te melden, maar houdt altijd rekening met de leeftijd en conditie van je kind. Geniet van de wandeling en kom veilig weer thuis!

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?