5x wandelen in de herfst

5x wandelen in de herfst

25 september 2023 - Marleen Lekkerkerk

Wanneer je aan de herfst denkt, denk je al snel aan de gele, rode en oranje kleuren in het bos, maar er zijn nog veel meer plekken in het land waar je mooi kunt wandelen in deze tijd van het jaar! Wat dacht je van een wandeling langs de kust of over een landgoed? Wij delen vijf mooie herfstwandelingen die je dit seizoen niet mag missen.

GdH_Herfstsfeer.jpg

Herfstsfeer © Gerard de Hoog

1. NS-wandeling - Hemelse Berg

Het is herfst en een boswandeling mag dan niet ontbreken. Tussen Oosterbeek en Arnhem ligt een schitterend wandelgebied: de Hemelse Berg. Maar ook: Heveadorp, landgoed Duno, Westerbouwing en landgoed Mariëndaal. Wandel op en neer door de bossen, geniet van het uitzicht over de Rijn, struin door de uiterwaarden. Tijd over? Bezoek dan het centrum van Arnhem.

 • Start- en eindpunt: station Oosterbeek - station Arnhem
 • Type wandeling: NS-wandeling
 • Markering: eerst de rood-bruine klompjes van het Rosandepad, dan de wit-rode markering van het Maarten van Rossumpad (Nivon). Om beide routes te verbinden, volg je de wit-rode markering met NS-logo. Lees de routebeschrijving voor gedetailleerde route-informatie.
 • Afstand: 16,7 km

Bekijk NS-wandeling - Hemelse Berg

Ontwerp zonder titel (1)

Geel beukenbos  © Gerard de Hoog

2. Nederlands Kustpad Deel 2 - etappe 1 

De herfst is ook de tijd van de vogeltrek. Veel vogels komen uit het noorden om in zuidelijker gebieden te overwinteren. Groepen zangvogels trekken naar warmere streken omdat ze in het noorden geen insecten meer kunnen vinden. De vogels volgen daarbij vaak de kustlijn. Daarom is een wandeling langs de kust in deze tijd van het jaar een goed idee om de vogeltrek aan den lijve mee te kunnen maken. Etappe 1 van het Nederlands Kustpad deel 2 gaat over het strand en dwars door de duinen. Tip: bij Hoek van Holland maak je extra veel kans op groepen vogels, omdat ze vaak even aarzelen om de Nieuwe Waterweg over te steken!

 • Start- en eindpunt: Stationsweg Hoek van Holland, Monsterseweg Den Haag
 • Type wandeling: Lange-Afstands-Wandelpad
 • Markering: wit-rood
 • Afstand: 19,2 km

Bekijk Nederlands Kustpad deel 2 - etappe 1

Groep ganzen

Foto: Overwinterende kol- en brandganzen  © Gerard de Hoog

3. Trekvogelpad - etappe 5

Niet alleen vanwege de naam is dit een gouden tip voor de herfst, maar op deze etappe kun je ontzettend veel trekvogels zien. Veel vogels kiezen ervoor om langs het IJsselmeer naar het zuiden vliegen, en daar kom je via deze wandeling dichtbij. Bovendien kun je in de Noord-Hollandse polders ook veel groepen ganzen zien, die in ons land komen overwinteren. Trek wel goed waterdicht schoeisel aan, want als het heeft geregend kan het onderweg nat en modderig zijn.

 • Start- en eindpunt: Raadhuisstraat Landsmeer, Durgerdammerdijk Amsterdam
 • Type wandeling: Lange-Afstands-Wandelpad
 • Markering: wit-rood
 • Afstand: 24,2 km

Bekijk Trekvogelpad - etappe 5 

4. Krijtlandpad - etappe 2

Het is nu een stuk rustiger in Limburg dan in de zomer en de prachtige vergezichten hebben nu mooie herfstkleuren. Een echte aanrader! Onderweg kom je volop horeca tegen, perfect voor als het iets kouder wordt. Op deze wandelroute vind je veel mooie onverharde paden, die gelukkig wel goed begaanbaar zijn. De wandeling start met een kleine klim om vervolgens af te dalen naar Noorbeek via een smal pad langs de weilanden. Daarna is het weer klimmen om vervolgens af te dalen naar Slenaken. Mocht je energie over hebben kan je hier doorlopen richting Heyenrath (1,5 km). Zowel Mheer, Slenaken als Heyenrath zijn goed bereikbaar met bus 57 vanuit Maastricht.

 • Start- en eindpunt: Kerk Mheer, Dorpsstraat Slenaken
 • Type wandeling: Streekpad
 • Markering: geel-rood
 • Afstand: 7,5 km

Bekijk Krijtlandpad - etappe 2

5. NS-wandeling - Hart van het Groene Woud

De herfst is ook de bronsttijd van de edelherten! Deze NS-wandeling volgt de ‘Edelhertenroute’ die gebaseerd is op wandelnetwerk Het Groene Woud. Dit is het groene hart van Brabant tussen Eindhoven, Tilburg en 's Hertogenbosch. Met wat geluk kom je in natuurgebied 'De Scheeken' onderweg echt een edelhert tegen. De Scheeken is door de leemlaag in de bodem eigenlijk altijd nat en daarom nooit echt ontgonnen. Zonder ruilverkaveling is het nu nog zo mooi.

 • Start- en eindpunt: station Boxtel, station Best
 • Type wandeling: NS-wandeling
 • Markering: donkerrood-witte vierkante stickers van de Edelhertenroute
 • Afstand: 14,5 km

Bekijk NS-wandeling - Hart van het Groene Woud

Edelherten

Foto: Edelherten in bronsttijd  © Gerard de Hoog

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?