Ga een frisse neus halen tijdens de feestdagen

Ga een frisse neus halen tijdens de feestdagen

20 december 2023 - Marleen Lekkerkerk

Tijdens de feestdagen brengen we veel tijd binnenshuis door, genietend van gezelligheid en lekker eten met familie en vrienden. Maar het is heerlijk om al dat zitten even te onderbreken en samen een mooi rondje te lopen en een frisse neus te halen. Ook dan kom je vaak tot goede gesprekken. Voor het uitstippelen van een ommetje van een paar kilometer kun je prima de website of de app van Wandelnet gebruiken. Wij leggen je uit hoe dat werkt.

Wezepsche Heide-Zwolle.JPG

Stippel een route uit met de kinderen © Roelien Appelo 

Kortere wandelingen van maximaal een kilometer of vijf zijn geschikt voor het hele gezin en voor mensen die niet zo getraind zijn om te wandelen. De website en de app van Wandelnet zijn goede hulpmiddelen om een route te vinden of zelf uit te stippelen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

Vind een wandeling die bij je past

Op de website van Wandelnet staat bij de wandelroutes een handig zoekfilter. Daar kun je de provincie selecteren waar je wilt wandelen (of meerdere als je in een grensgebied zit), maar je kunt ook de plaatsnaam intypen waar je wilt starten. Kies een type wandeling, bijvoorbeeld een rondwandeling. Wel zo gemakkelijk als je ergens de auto hebt geparkeerd en op hetzelfde punt wilt terugkomen. Tijdens de feestdagen rijdt er immers minder openbaar vervoer, dus met de bus terugkeren naar het beginpunt is misschien wat moeilijker. Typ vervolgens een maximaal aantal kilometers. Stem de lengte van de wandeling af op de mensen die mee gaan. Zijn er kinderen of ouderen bij? Houd het aantal kilometers dan bijvoorbeeld op maximaal vijf. Met deze criteria kom je vaak uit op leuke ommetjes in een natuurlijke omgeving. De natuurommetjes van Roots komen zo vaak tevoorschijn.

Zoek wandeling

Winter op het Balloërveld

Misschien tref je wel zo'n winters plaatje © Gerard de Hoog

Kies je niet voor een rondwandeling, maar voor Stad-te-Voet, dan vind je kortere routes bij Utrecht, Apeldoorn of tussen Arnhem en Nijmegen. Deze wandelingen lopen vanuit de stad naar het buitengebied en komen dus niet op hetzelfde punt terug. Een toelichting vind je op Stad te Voet, hoe werkt het? Kijk dan wel van tevoren of je met het openbaar vervoer terug kunt of laat je door iemand ophalen.

Gebruik de Routeplanner en knooppuntennetwerken

Een andere optie is het gebruik van de knooppuntennetwerken, die tegenwoordig vrijwel overal aanwezig zijn. Deze netwerken bestaan uit meerdere wandelpaden en wandelknooppunten. Een wandelknooppunt is een genummerde kruising of splitsing in een regionaal wandelnetwerk. Een wandelpad of rustige weg vormt de verbinding tussen die punten. Bij elke wegverandering staat er een bordje met de richting naar het volgende knooppunt. Hoewel de bewegwijzering per regio kan verschillen, is deze in ieder geval te herkennen aan een pijl die wijst naar het volgende knooppunt.

Wil je zelf een wandelroute plannen via knooppunten (of keuzepunten)? In de blog Zelf een wandelroute plannen? Zo doe je dat! vind je een gedetailleerde uitleg. De routeplanner van Wandelnet is te gebruiken via de website of in de app van Wandelnet. Daarnaast zijn er vaak informatieborden aanwezig bij de startpunten, veelal parkeerplaatsen. Als je dan de nummers van de knooppunten onthoudt, of de kleuren van de routes die je wilt lopen, dan kun je prima zelf een wandeling samenstellen, van de lengte die je wenst.

Naar Routeplanner

DSC00838

Een startpunt van een wandelnetwerk © Marleen Lekkerkerk

Fijne feestdagen!

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?