Wandelen met Het Drentse Landschap

Wandelen met Het Drentse Landschap

19 januari 2024 - Marleen Lekkerkerk

In elke provincie van Nederland is een provinciale Landschapsstichting actief in het beheer en de bescherming van natuurterreinen en historische gebouwen. In hun natuurgebieden bieden zij niet alleen ruimte aan de natuur, maar ook aan de wandelaar. In 2024 publiceren we elke maand een blog over één van de Landschappen, na een gesprek met een medewerk(st)er van de stichting. Zo ontdekken we op welke manier de organisaties bijdragen aan de mogelijkheden voor wandelen. We beginnen de reeks met Het Drentse Landschap.

Hanna Schipper, Het Drentse Landschap.jpg

Hanna Schipper in het Groote Zand © Marleen Lekkerkerk

Drenthe

Op een mooie, licht winterse dag spreek ik met Hanna Schipper, coördinator fiets- en wandelroutes bij Het Drentse Landschap. De stichting heeft de zorg over meer dan 9.000 hectare natuur, ruim 330 gebouwen, 22 hunebedden en vele archeologische objecten, zoals grafheuvels. In Drenthe valt er relatief veel cultureel erfgoed zoals oude boerderijen, schaapskooien en havezaten onder het beheer, omdat het landschap en het erfgoed nauw met elkaar verweven zijn.

Hanna is verantwoordelijk voor de juiste publicatie van de routes en onderhoudt de contacten met de boswachters in het veld en de overige belanghebbenden die met de routes te maken hebben. Zij vindt dat Drenthe rijk bedeeld is met natuur als je het vergelijkt met veel andere provincies, met name in het westen van het land. Hierdoor zijn er in Drenthe ook veel mogelijkheden om te wandelen. 

Drie soorten routes

Bij Het Drentse Landschap zijn er drie soorten wandelroutes:

  • De wat kortere rondwandelingen (2-10 km) die altijd (grotendeels) door een eigen terrein lopen, en vaak ook langs een erfgoed-object. Deze routes staan allemaal op de website: www.eindjeomindrenthe.nl, waar ook veel achtergrondinformatie is vermeld over de ontstaansgeschiedenis van het landschap, de natuur, maar ook over de bereikbaarheid en de gedragsregels. De routes zijn in het veld aangegeven met paarse paaltjes. Een aantal is speciaal ontwikkeld voor kinderen van ongeveer 6 - 12 jaar, met opdrachtjes en weetjes over de natuur. Maar deze zijn ook zeker leerzaam voor volwassenen!

Paars paaltje © Het Drentse Landschap

Een paars paaltje van een rondwandeling © Het Drentse Landschap

  • Op www.eindjeomindrenthe.nl staan ook 30 langere Knapzakroutes (15 - 20 km). Hier is Het Drentse Landschap samen met de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) eigenaar van. Deze starten en/of eindigen dan ook altijd in een Drents dorpje. Ze zijn meestal op te splitsen in kortere lussen, maar er is ook een aantal routes uitgebreid met een extra lusje.
  • Speciaal voor de wandelaar die houdt van lange afstanden zijn er nog de wandelgidsen 'De loop van .... '. Er zijn vijf routes, namelijk langs de Hunebedden, de Drentsche Aa, de Reest, het Oude Diep en de Hunze & Hondsrug. Dit zijn doorlopende wandelingen van in totaal ruim 100 tot 300 km, verdeeld in etappes. Deze gaan over onbekende, vaak verrassende paadjes, zo veel mogelijk onverhard. De gidsen zijn verkrijgbaar in de winkel van Het Drentse Landschap. De reacties zijn zeer positief!

Andere routes

Er zijn natuurterreinen van Het Drentse Landschap waar een etappe van het Drenthepad van Nivon Natuurvrienden doorheen loopt, zoals het Drouwenerzand en het Hijkerveld. Wanneer het Hanna ter ore komt dat een markering niet duidelijk is en dat mensen daardoor verkeerd lopen, neemt zij contact op met de padcoördinator, die dan welwillend is om het op te lossen.

Haar verzoek aan de routemakers is wel om voor een duidelijk alternatief te zorgen wanneer het in een gebied niet toegestaan is om de hond mee te nemen. Op een heideveld waar schapen of koeien lopen voor de begrazing, kunnen honden zorgen voor onrust onder de dieren.

Hooglander bij terreinbord © Sake Elzinga-Het Drentse Landschap

Schotse Hooglander bij een toegangshek met borden © Sake Elzinga - Het Drentse Landschap

Uitdagingen 

Het gebeurt volgens Hanna nog te vaak dat mensen honden meenemen in gebieden waar dat niet is toegestaan of dat honden loslopen waar ze aan de lijn moeten. Ze kunnen dan onbedoeld of onbewust dieren verstoren die liggen te rusten. De hoofdtaak van Het Landschap is en blijft altijd het beschermen van de natuur en wandelaars zijn te gast in de gebieden. Volgens Hanna is het altijd wel een uitdaging om een goede balans te vinden tussen recreëren en beheren. In coronatijd werd het ineens veel drukker met o.a. wandelaars in de terreinen en werd die balans eigenlijk een beetje verstoord. En nog steeds is het in de terreinen drukker dan voor corona. Positief daaraan is weer dat mensen meer waardering voor de natuur dichtbij hebben gekregen.

veenbesparelmoervlinder © Geert de Vries-Het Drentse Landschap(1)

De veenbesparelmoervlinder is een kwetsbare soort die in een paar terreintjes van Het Drentse Landschap voorkomt © Geert de Vries - Het Drentse Landschap

Een andere ontwikkeling van de laatste jaren is dat mensen meer gebruik zijn gaan maken van digitale routes en routeplanners. Handig, maar een nadeel daarvan is weer dat de achtergrondinformatie en gedragsregels moeilijker zijn mee te geven. Bij het volgen van alleen een routelijn op de gps of telefoon wordt de informatie over de natuur vaak gemist, net als de gedragsregels, zoals of de hond wel of niet mee mag. Dit staat echter altijd nog vermeld op de toegangsbordjes bij de terreinen. Maar op pad gaan met meer informatie over het gebied is toch veel leuker! Dus haar advies is om de pdf te downloaden of de route mee te nemen op papier.

Geniet van de mooie provincie Drenthe!

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?