Drenthepad (SP 06) | Een mooie wandeling door de provincie Drenthe

Drenthepad

Via dit Streekpad (SP 06) wandel je langs de hunebedden en door verschillende Nationale Parken.

Wandel over het Drenthepad

De rust, ruimte en harmonie van de provincie Drenthe ondervind je wandelend op het 324 kilometer lange Streekpad, het Drenthepad. In deze wandelroute is één van de mooiste stukken van het oude Domelapad opgenomen, daar wandel je als wandelaar vooral over fantastische landgoederen. De wandelroute voert je door het ‘Pompei van Drenthe’: het enige archeologische reservaat van Nederland, met grafheuvels, hunebedden en middeleeuwse karrensporen. Dit is misschien wel de mooiste provincie van ons land! Je loopt tijdens deze wandeling dan ook door maar liefst drie Nationale Parken en door de Koloniën van Weldadigheid, bekend als Unesco Werelderfgoed. 

Bekijk het Streekpad

Dagwandelingen

Het Drenthepad (SP 06) is een Streekpad dat loopt door de provincie Drenthe. Dit wandelpad was geruime tijd het langste Streekpad van Nederland, maar inmiddels niet meer. De wandeling is maar liefst 324 kilometer lang en opgeknipt in 18 verschillende dagwandelingen. Perfect voor een wandeling op één dag! Deze wandelroute is in beide richtingen geel-rood gemarkeerd

Kies een dagetappe

Populaire etappes

DSCN4864 © LHShepers.JPG

Drenthepad | Etappe 09

Afstand & plaats
15.3 KM Glimmen - Zuidlaren
Extra info
Je wandelt op deze etappe langs een aaneenschakeling van hunebedden: hunebed ’t Heiven, hunebed Noordlaren en hunebed Steenakker bij Midlaren. Over kronkelende weggetjes bereik je eindpunt Zuidlaren, bekend om zijn zeven brinken en natuurlijk het beeldje van Berend Botje (ging uit varen).
Drenthepad_etappe_02.jpg

Drenthepad | Etappe 02

Afstand & plaats
16.6 KM Ruinen - Havelterberg
Extra info
Vanaf de Brink in het middelpunt in Ruinen, wandel je naar het noorden over de Grote Esch. Via Uffelte met talrijke Saksische boerderijen maak je op de Havelterberg kennis met een gebied waar je vroeger kon verdwalen maar wat nu een paradijs voor de wandelaar is met de vogels op de achtergrond.
Bekijk Drenthepad

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Wandelgids Drenthepad

De wandelgids van het Drenthepad toon een wandeling die bestaat uit rust, ruimte en harmonie. Kenmerkend voor de provincie Drenthe. De gids voert je door maar liefst drie nationale parken: het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa. Met deze wandelgids in de hand weet je zeker dat je onderweg niets mist!

Bekijk in webshop

Routewijzigingen

Heb je een wandelgids gekocht? Na het ontwikkelen van een route kan er altijd iets wijzigen. De bewegwijzering van het pad is leidend, deze wordt namelijk als eerste aangepast bij een routewijziging. De routewijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Drenthepad vind je hier.

Bekijk routewijzigingen

Nieuws- en blogberichten Drenthepad

 1. Veldkeienweggetje.JPG

  23 september 2022 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  Bos- en heidewandeling met OV-stapper Hunzedal

 2. Onverhard Drenthepad 1.JPG

  25 juli 2022 om 08:38 Wandelnet

  Drenthepad op RTV Drenthe

 3. Hoogeveen paal Oude Diep.JPG

  11 juli 2022 om 08:00 Marleen Lekkerkerk

  Op pad met de Routeplanner van Hoogeveen naar Nieuw-Balinge

 4. dode bomen Gees

  1 februari 2022 om 10:00 Marleen Lekkerkerk

  Rond de boswachterij Gees

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eén keer per maand stuurt Wandelnet een nieuwsbrief. Daarin vind je wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen in Nederland. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?

Het Drenthepad is mede mogelijk gemaakt door:

Ontwerp zonder titel (2) (1)