Drenthepad (SP 6) | Een mooie wandeling door de provincie Drenthe

Drenthepad

Wandel langs hunebedden en door verschillende Nationale Parken (SP 06).

Wandel over het Drenthepad

De rust, ruimte en harmonie van de provincie Drenthe ondervind je wandelend op het 345 kilometer lange Streekpad, het Drenthepad. In deze wandelroute is één van de mooiste stukken van het oude Domelapad opgenomen, daar wandel je als wandelaar vooral over fantastische landgoederen. De wandelroute voert je door het ‘Pompei van Drenthe’: het enige archeologische reservaat van Nederland, met grafheuvels, hunebedden en middeleeuwse karrensporen. Dit is misschien wel de mooiste provincie van ons land! Je loopt tijdens deze wandeling dan ook door maar liefst drie Nationale Parken en door de Koloniën van Weldadigheid, bekend als Unesco Werelderfgoed. 

Bekijk Streekpad

Dagwandelingen

Het Drenthepad (SP 6) is een Streekpad van 345 kilometer dat dwars door de provincie Drenthe loopt. Deze wandelroute is opgeknipt in 18 verschillende dagwandelingen. Perfect voor een wandeling op één dag! De route is beide kanten op geel-rood gemarkeerd

Kies een dagwandeling

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. Deze kunnen afwijken van de routelijnen in de gids omdat in de loop van de tijd routewijzigingen optreden. De wijzigingen ten opzichte van de gids van het Drenthepad vind je hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl.

Bekijk routewijzigingen

Populaire etappes

DSCN4864 © LHShepers.JPG

Drenthepad | Etappe 09

Afstand & plaats
15.3 KM Glimmen - Zuidlaren
Extra info
Je wandelt op deze etappe langs een aaneenschakeling van hunebedden: hunebed ’t Heiven, hunebed Noordlaren en hunebed Steenakker bij Midlaren. Over kronkelende weggetjes bereik je eindpunt Zuidlaren, bekend om zijn zeven brinken en natuurlijk het beeldje van Berend Botje (ging uit varen).
Drenthepad_etappe_02.jpg

Drenthepad | Etappe 02

Afstand & plaats
16.6 KM Ruinen - Havelterberg
Extra info
Vanaf de Brink in het middelpunt in Ruinen, wandel je naar het noorden over de Grote Esch. Via Uffelte met talrijke Saksische boerderijen maak je op de Havelterberg kennis met een gebied waar je vroeger kon verdwalen maar wat nu een paradijs voor de wandelaar is met de vogels op de achtergrond.

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Wandelgids Drenthepad

De wandelgids van het Drenthepad toon een wandeling die bestaat uit rust, ruimte en harmonie. Kenmerkend voor de provincie Drenthe. De gids voert je door maar liefst drie nationale parken: het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa.

Bekijk in webwinkel

Wandelinspiratie en nieuws over het Drenthepad:

 1. Hanna Schipper, Het Drentse Landschap.jpg

  19 januari 2024 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  Wandelen met Het Drentse Landschap

 2. Rottemeren (uitsnede).jpg

  30 augustus 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  6x bijzondere bankjes onderweg (deel 2)

 3. IJzertijdboerderij Orvelte.JPG

  12 juli 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen tijdens je vakantie in Nederland

 4. Zicht op Grolloërveen.JPG

  21 april 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  Bos en water bij de Roots-wandeling Elperstroom

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?

Het Drenthepad is mede mogelijk gemaakt door:

Ontwerp zonder titel (2) (1)