Claudia Straatmans: “Ik werk op een inspiratieloos kantorenpark; na het werk ga ik daarom het liefst wandelen.”

Claudia Straatmans: “Ik werk op een inspiratieloos kantorenpark; na het werk ga ik daarom het liefst wandelen.”

5 maart 2024 - Wandelnet

Wandelnet en Provincie Drenthe stimuleren iedereen om meer te gaan lopen met de Wandel Tijdens Je Werkdag-campagne ‘Uit je hoofd, in de benen’. Maar waarom moet je wandelen onderdeel maken van je dagelijkse (werk)dag? De voormalig hoofdredacteur van Nouveau is er heel stellig in. “Je wordt er knetterknap van”, lacht Claudia Straatmans.

CLAUDIA STRAATMANS 09.jpg

Foto: Portretfoto Claudia Straatmans © Joost Hoving

“Dat is natuurlijk een hyperbool, maar we weten allemaal dat het goed voor je is”, legt ze zichzelf uit. Zo is wandelen het allerbeste medicijn tegen angst en depressie. Het verlaagt zelfs je angstgevoelens met maar liefst 50%. Daarnaast maakt het je creatiever. Wist je dat veel grote filosofen ook iedere dag wandelden? Friedrich Nietzsche zei dat de beste ideeën ontstaan tijdens het lopen.”

Op 5 vlakken goed voor je

In totaal ziet de wandelende hoofdredacteur 5 vlakken waarop wandelen goed voor je is:

  • “Goed voor je lichaam dus, het geef een enorme boost aan testosteron, oestrogeen en gelukshormonen;
  • Goed voor je geest;
  • Goed voor je portemonnee; zo is het veel voordeliger dan de sportschool;
  • Goed voor je seksleven;
  • Goed voor je sociale leven.”

“Wandelen maakt me vrij in mijn hoofd”

De megagrote effecten op ons brein staat voor Claudia op de eerste plaats. “1 uur in de natuur en ik kom tot rust. Op een dag doe ik zoveel indrukken op dat ik graag nog het groen intrek. Dan loop ik over de dijk, langs de Weespertrekvaart. Genoeg te zien én te bewandelen daar! Heb ik een dag niet gewandeld, dan kom ik veel moeilijker in slaap. Dus loop ik bij voorkeur iedere dag. Op vrije dagen is dat al snel tussen de 8 en 15 kilometer. Na een kantoordag 4 kilometer in ongeveer 45 minuten. Die wandeling na het werk heb ik ook wel écht nodig, want ik werk op een enorm inspiratieloos, betonnen kantorenpark.”

2022_03-24_SeizoenswandelboekCS_Duinen1_2345_lr

Foto: Claudia Straatmans tijdens een wandeling © MDK Photography & Concept

Boost je humeur

Bij wandelen maakt je lichaam het gelukshormoon dopamine aan en daarvan merkt de hoofdredacteur zeker de effecten. “Het helpt als zo’n tegengif tegen neerslachtigheid. Vandaar dat ik ook ga wandelen als het regent. Als het sneeuwt. Of als het hard waait. Kortom, onder alle weersomstandigheden stap ik in de wandelschoenen. Met het adagium: ‘Er is geen slecht weer, alleen slechte kleding.’ Voor mij is de beloning in mijn hoofd groter dan de angst om heel erg nat te worden.”

Lifestyle-wandelen

Claudia heeft inmiddels haar sporen wel verdiend in de wandel-wereld. Naast dat ze iedere dag een ommetje maakt, heeft ze ook al 3 lifestyle-wandelboeken op haar naam staan. “Een gouden greep: in die tijd was er nog niets over lopen en lifestyle, terwijl ik denk dat je met die combinatie van onderwerpen meer mensen aan de wandel kan krijgen. Zelf wandel ik altijd naar een plek waar ik iets lekkers kan eten of drinken. Dat doe ik bewust: lopen voor lekkers. Dan heb je gelijk een beloning voor je prestatie.”

Wandelen met een stimulans

Een beloning in het vooruitzicht stellen. Dat zet veel meer mensen aan om eens op te staan, daar is de hoofdredacteur van overtuigd. “Mensen willen als een katholiek een beloning na de pelgrimage. Net zoals met alles in het leven willen ze een doel om te wandelen. In het groot zie je dat bij Santiago de Compostela, in het klein zie je dat bij elk ommetje dat je maakt voor, tijdens of ná het werk. Daarbij is beleving een belangrijk aspect. Ik krijg altijd veel vragen over waar je kunt lopen om iets te beleven. Om een mooi establishment tegen te komen. Waar je iets goeds kunt eten of drinken. Kortom, waar het goed vertoeven is.”

De organisatoren van de Wandel Tijdens Je Werkdag zien hier ook een haakje voor werkgevers. “Je kunt meer werknemers warm maken om te wandelen door te werken met een beloning.

Waarom onderdeel maken van je dagelijks routine?

Claudia denkt dat het uitermate belangrijk is om wandelen echt onderdeel van je dagelijks leven te maken: dus ook tijdens je werkdag. “Alleen zo kan je jezelf ervan verzekeren dat je het GEWOON DOET. Dat is zoals met alles in je leven: tanden poetsen, haren kammen en ontbijten. Als het onderdeel is van je dagelijkse routine, ingesleten zit in je patroon, dan doe je het ook makkelijker. Al die bezwaren die je aan het begin in je hoofd hebt, leg je dan zonder nadenken terzijde.”

“Zet gewoon een stap” - Claudia Straatmans

Stap voor stap

Haar tip om de eerste stap te zetten in inbedding in je werkleven, is: “Zet gewoon een stap. Zoals Lao Tzu zo krachtig zegt: “Een reis van 1.000 mijlen begint met één enkele voetstap.’ Zoals bij alles in het leven kun je klein beginnen. Door je ene voet simpelweg voor de andere te zetten. Neem een realistisch doel in je hoofd, bijvoorbeeld: “ik wil vandaag naar een pleintje 1 kilometer verderop”. Dat is al voldoende. Ik woon zelf in een stadsbuurt met het nodige groen. Iedere keer ontdek ik weer wat nieuws tijdens mijn wandelingen: bloemetjes die opkomen, narcissen die bloeien… Een gigantische beloning. Uiteindelijk moet je het wel GEWOON DOEN.”


Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?