Wandelen met Het Limburgs Landschap

Wandelen met Het Limburgs Landschap

19 maart 2024 - Lea van Someren

In elke provincie van Nederland is een provinciale Landschapsstichting actief in het beheer en de bescherming van natuurterreinen en historische gebouwen. In hun natuurgebieden bieden zij niet alleen ruimte aan de natuur, maar ook aan de wandelaar. In 2024 publiceren we elke maand een blog over één van de Landschappen, na een gesprek met een medewerk(st)er van de stichting. Zo ontdekken we op welke manier de organisaties bijdragen aan de mogelijkheden voor wandelen. Deze maand Het Limburgs Landschap.

Loek Hendrikx_HL6_6797.jpg

Loek Hendrikx, Limburgs Landschap © Harry Bussink

Om meer inzicht te krijgen in het Limburgs Landschap ga ik in gesprek met Loek Hendrikx, Hoofd Communicatie en Marketing. Hoewel ik Loek het liefst tijdens een wandeling in zijn prachtige landschap had geïnterviewd, blijkt de locatie van zijn werkplek met het openbaar vervoer niet gemakkelijk bereikbaar te zijn. Daarom hebben we besloten te videobellen, een prima oplossing.

Limburg

Hoewel Limburg geografisch gezien een kleine provincie is, beheert Het Limburgs Landschap meer dan 9000 hectare waardevolle natuur, inclusief diverse monumenten zoals kastelen, kloosters, molens en boerderijen. Het Limburgs Landschap is inmiddels uitgegroeid tot een middelgrote organisatie met in het hoogseizoen 110 mensen in dienst. Er is zelfs een apart team van ongeveer 50 mensen die werkzaam zijn voor de Kasteeltuinen Arcen, een dagrecreatie-landgoed dat jaarlijks ongeveer 180.000 bezoekers trekt. Bij de stichting werken ruim 600 vrijwilligers en ze heeft ruim 19000 beschermers/donateurs.

Met zichtbare trots vertelt Loek: "Het Limburgs Landschap heeft de meeste kilometers onderaardse groeves in beheer." Er zijn ook speciale excursies naar groeven die een rol speelden in het recente oorlogsverleden. Binnenkort wordt er zelfs een groeve waar de Duitsers vliegtuigmotoren wilden bouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog voor publiek opengesteld. Naast ondergrondse activiteiten organiseert Het Limburgs Landschap diverse andere activiteiten en excursies en heeft het zelfs een eigen tv-programma.

Wandelen

Het Limburgs Landschap zorgt voor het duurzame behoud van de karakteristieke landschappen in de provincie met de bijbehorende natuur en erfgoed. En karakteristiek is Limburg zeker te noemen. De langgerekte provincie is opgedeeld in drie delen: noord, midden en zuid, elk met hun eigen unieke kenmerken. "We beheren pakweg 80 locaties waar je kan wandelen. De routes zijn voor een groot deel uitgezet met behulp van de knooppunten, maar in sommige gebieden hebben we ook eigen paaltjes. Net als de andere provincies kennen we uitdagingen, maar de grootste uitdaging is de mens zelf. De mens, die zeker in coronatijd, de natuur ontdekt heeft en zo zijn eigen regels erop na lijkt te houden." "Na mij de zondvloed?" vraag ik. Zo stellig wil Loek het niet neerzetten. Hij wil wel benadrukken dat de recreatiedruk erg groot is geworden.

Alle wandellocaties zijn te vinden op deze startpagina. Loek wijst nog wel op de 12 jubileumwandelingen die speciaal voor hun 90-jarige bestaan in 2021 zijn gemaakt. Elke maand werd er een nieuwe wandeling gepresenteerd.

Bekijk wandellocatiesBekijk jubileumwandelingen


Wandeltip van Loek

Tot slot deelt Loek zijn favoriet. "Mijn absolute favoriet is Cottessen. Het is een prachtig deel van het Geuldal, met een eigen identiteit, vergezichten, hoogstamboomgaarden; een gebied waarin je jezelf terug in de tijd kan zetten. Hoewel…., als je toch in Zuid-Limburg bent dan weet ik ook nog wel….."

Het is gewoonweg overweldigend. Er is zoveel te ontdekken. 

 Cottessen_HarryBussink_DJI_0040

 Cottessen © H.W.G. Heiligers

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?