5x wandelen in Limburg over minder bekende paden

5x wandelen in Limburg over minder bekende paden

8 december 2023 - Lea van Someren

Het Krijtlandpad, het Pieterpad, het Grenslandpad, het Marskramerpad, allemaal mooie en alom bekende Lange-Afstand-Wandelpaden. Maar waar vind je de minder bekende wandelroutes van Nederland? In deze serie bezoeken we de provincies. Met Limburg is de serie compleet.

het-leudal

Limburg is een langgerekte provincie, van Mook in het noorden tot Eijsden in het zuiden, met de Maas als rode draad. Met zijn heuvels is het zuiden verreweg het bekendst. Genoeg plekken om nog te ontdekken. Ook dit keer weer vijf tips voor minder belopen en bekende routes in deze gevarieerde provincie.

Wandeltip 1: Het Leudal, paradijs der beken

Afstand: 13,8 km
Markering: ongemarkeerd
Honden: aangelijnd toegestaan

Het Leudal is ook een minder bekend gebied in het midden van Limburg. De Roggelse Beek en de Tungelroyse Beek zijn tijdens deze route niet altijd even goed zichtbaar, maar de Leubeek en de Zelsterbeek springen goed in het oog en maken van het Leudal een afwisselende bosrijke stromenlandschap. 

Bekijk wandeling

Zelf ben ik eerder in dit gebied geweest. Toen plande ik de wandeling vanaf mijn logeeradres via de Routeplanner. Lees hier mijn blog.

het-leudal

De Leu watermolen © Wandelnet

Wandeltip 2: Rondje Arcen en de Ravenvennen

Afstand: 17,0 km
Markering: geel-rood van het Maas-Niederrheinpad, knooppunten en ongemarkeerd

Arcen is vooral bekend van zijn kasteel en 'de tuinen van'. Deze wandeling leidt je verder door de smalle strook tussen de Maas aan de ene kant en de Duitse grens aan de andere kant. Een zeer afwisselend natuurgebied. 

Bekijk wandeling

rondje-arcen-en-de-ravenvennen

De Ravenvennen © Wandelnet

Wandeltip 3: Veulense Waterroute

Afstand: 13,1 km
Markering: knooppunten

Bij Limburg denk je al snel aan het heuvelachtige zuiden. Maar Limburg is veel meer. Tussen Venray en Horst ligt het gehucht Veulen. De Veulense Waterenroute voert de wandelaar langs de Veulense wateren, beken, weiden en boerderijen. Het landschap is variërend van weiden tot land- en tuinbouw(gronden) en bossen.

De route start bij de Kerk van Veulen en eindigt daar ook. Onderweg zijn middels knooppuntverwijzingen mogelijkheden om de route in te korten en de route langs beken te vermijden. Tijdens natte periodes zijn de onverharde paden erg drassig en zijn laarzen of hoge (waterdichte) wandelschoenen aan te bevelen.

Bekijk wandeling

Wandelroute knopenlopen Veulense waterroute

Veulense Waterroute © Petra Lenssen

Wandeltip 4: De Maasduinen

Afstand: 10,2 km
Markering: ongemarkeerd

De naam van het nationale park De Maasduinen doet anders vermoeden. Behalve over rivierduinen wandel je namelijk ook door bos. Veel bos, met soms wat heide, en een ruïne. En vanaf de uitkijktoren vang je een glimp op van de Maas. Je moet wat moeite doen om er te komen, maar hier vind je in een verscholen hoekje een prachtig wandelgebied.

Bekijk wandeling

de-maasduinen

De Maasduinen © Wandelnet

Wandeltip 5: OV-stapper Gerendal

Afstand: 12,1 km
Markering: wit-rood van het Pelgrimspad, rode paaltjes route en stukken niet gemarkeerd

Op naar de Limburgse vlaai met deze voormalige NS-wandeling. Vanaf station Schin op Geul wandel je over de hellingen langs de bosrand het mooie natuurreservaat Gerendal in. Aan het eind van het dal klim je naar het dorpje Scheulder om dan via smalle paadjes de befaamde orchideeëntuin te bereiken. Daarna daal je af naar kasteel Schaloen en wandel je verder langs de Geul naar Valkenburg. Het station van Valkenburg is het oudste station van Nederland (1853) en zeker een bezoek waard. 

Bekijk wandeling

#rondjelopen_Zuid_Limburg_Gerendal

Gerendal © Britta Schmidt

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?