Donateur in de spotlight: Margot IJssel de Schepper

Donateur in de spotlight: Margot IJssel de Schepper

18 april 2024 - Ernst Koningsveld

Soms zijn ze herkenbaar aan de wit-rode wandelpin op hun rugzak of jas. Het zijn er ruim 11.000: donateurs/ambassadeurs van Wandelnet. Wie zijn het, wat doen ze en wat zijn hun wandelmotieven? Je kunt het lezen in deze rubriek: Donateur in de spotlight. In dit artikel lees je over Margot IJssel de Schepper; zij is al meerdere jaren donateur van Wandelnet.

Margot wandelt © Margot IJssel de Schepper.jpg

© Margot IJssel de Schepper

Kun je je kort voorstellen?

Ik ben Margot, zestig jaar, en werkzaam bij een ministerie. Ik help mensen die begeleiding van een coach of begeleider overwegen om tot de juiste keuze te komen. Bijvoorbeeld of een wat meer empathische coach de beste keus is, of juist iemand die confronteert. Ik vind het dankbaar werk om mensen te kunnen bijstaan op deze belangrijke momenten in hun leven. 

Wat heb je met wandelen?

“Eigenlijk erg veel.” zegt ze zonder na te hoeven denken. “Ik vind het erg fijn om alleen te lopen; je hoeft dan geen rekening met de ander te houden, niet te vragen of te denken dat die misschien een pauze wil. Vooral op langere wandelingen, zeker op meerdaagse, wordt het leven steeds eenvoudiger, en gaat het om de dingen die echt belangrijk zijn. Ook verdiep ik me graag in de geschiedenis van een etappe, ook in de geschiedenis van het landschap. Op die manier beleef ik de wandeling intensiever. En tenslotte: het is altijd leuk om mensen te ontmoeten; soms is dat heel kort, maar een andere keer loop je zomaar een eind samen op.”

Margot bij aankomst in Rome © Margot IJssel de Schepper

Margot bij aankomst in Rome © Margot IJssel de Schepper

Margot heeft uitgebreide wandelervaring in het buitenland. Zo liep ze eens van Milaan naar Rome. In 2012 liep ze in tien weken van Le Puy-en-Velay naar Santiago de Compostella; in 2018 nog eens naar Santiago, maar toen vanuit Sevilla. “Vooral de tien dagen in Noord-Spanje, door desolaat landschap, betekenden veel voor me. Ik kwam echt toe aan verdieping van mijn leven.” Ook liep ze de West Highland Way en meerdere delen van de GR5.

Hoe kwam Wandelnet op je pad?

“Ik denk toen ik een gids zocht voor een langere wandeling in Nederland, en ik in die gids zag dat Wandelnet bestaat. Toen ik er meer over las, zag ik in dat dit een mooie organisatie is die met hulp van heel veel vrijwilligers het wandelen van tienduizenden mensen faciliteert. Zo’n club wil ik graag steunen. Vrienden op de Fiets is ook zo’n goede organisatie; op meerdaagse wandelingen logeer ik bijna altijd bij hen.”

Margot op het Marskramerpad © Margot IJssel de Schepper

Op het Marskramerpad © Margot IJssel de Schepper

Waarom steun je Wandelnet?

“Omdat het zonder financiële steun van donateurs niet mogelijk is om alles te doen wat Wandelnet doet. Toen een goede vriendin de smaak van meerdaagse wandelingen te pakken had gekregen, heb ik haar voor haar verjaardag donateur gemaakt zodat ze ook de trotse drager van het wit-rode speldje zou worden.

Heb je nog een wandeltip?

“Ik heb niet zozeer een tip voor een erg mooie en aantrekkelijke wandeling. Belangrijker is dat degene die een tip wil bij zichzelf nagaat: wat wil ik met wandelen? Wil ik ontdekken, ontspannen? Wil ik afwisseling of wil ik dat juist niet om tot mezelf te komen? Vraag je ook af hoe geoefend je bent, dat voorkomt dat je, zeker als je een nog niet zo ervaren wandelaar bent, jezelf overschat.”

Ook donateur worden?

Ben jij geïnspireerd geraakt door het verhaal van Margot en heb je ook hart voor wandelen?

Word donateur

Ben jij donateur van Wandelnet en mogen we jou benaderen voor een interview? Stuur dan een e-mail naar Ernst Koningsveld, webredactie Wandelnet.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?