De eerste kilometers van Dwars door de Lage Landen op het Friese Woudenpad

De eerste kilometers van Dwars door de Lage Landen op het Friese Woudenpad

22 april 2024 - Tari Simonis

Keek je afgelopen zondag ook mee naar Dwars door de Lage Landen? Het avontuur van Arnout Hauben en zijn cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens ging van start, en het belooft een onvergetelijke reis te worden. Ze zijn terug, na een jaar pauze, en beginnen waar ze gebleven waren: in het uiterste noorden van Nederland bij Lauwersoog. Vanuit daar trekken ze dwars door Nederland naar de Panne in België, een tocht van zo’n 1.000 kilometer.  

VPRO_Dwars-door-de-Lage-Landen_still-9-c-De-chinezen (1).jpg

Foto: Still uit Dwars door de Lage Landen © De chinezen

In de eerste aflevering van dit seizoen zetten ze hun eerste stappen op het Friese Woudenpad, deel 1 van het Diagonaalpad. Ze wandelen in zes etappes van het Friese Woudenpad van Lauwersoog naar Ureterp. Ze verkennen de uitgestrekte Friese polders en ontmoeten meer vogels dan mensen. Helaas niet met de zwarte ibis die in het gebied is gesignaleerd, maar wel met de kemphanen.

Ontmoetingen

Ook nu weer spreekt Arnout op geheel eigen wijze met mensen die hij onderweg tegenkomt en gaat hij op zoek naar de verhalen die onze streken kleur hebben gegeven.
Na tien kilometer wandelen, hebben de mannen nog niemand ontmoet en hopen ze bij een boerderij op een ontmoeting met de allereerste Fries op hun tocht. In de buurt van Alddyk ‘de Oude Dijk’, een oorspronkelijke zeewering gaan ze bij een boerderij op zoek naar een picknickplek. Die ontmoeting loopt toch wat anders dan verwacht.

In Dokkum gaan ze op zoek naar de heilige Bonifatius. Daar hebben ze een ontmoeting met de pastoor. Bonifatius kwam naar Dokkum om inwoners te bekeren, maar in plaats van een warm ontvangst werd hij door heidense Friezen vermoord. Een stukje van zijn ingeslagen schedel is te zien in de kerk.

Boerenleven

Arnout, Philippe en Rubben genieten van de rust, ruime en het boerenleven. In het Friese dorpje Ginnum zijn de mannen welkom bij Wieke Marije op de melkveeboerderij. Daar ontmoeten ze de pasgeboren kalfjes en maken ze kennis met het boerenleven. Ze mogen overnachten in een kleine hut op de boerderij. De mannen staan voor dag en dauw op om weidevogels te redden. De nesten zijn vrijwel onzichtbaar, maar niet voor de dronepiloot die ze helpt. Met een drone met warmtecamera zoeken ze in de velden naar de nesten zodat ze deze kunnen markeren met paaltjes en hier niet wordt gemaaid. Het is prachtig om te zien hoe ze het ene na het andere nest vinden en op deze manier de weidevogels beschermen. Het levert bijzondere ontmoetingen op met hele jonge tureluurs, grutto’s en ze vinden wel 24 nesten.

Als de mannen ruim 70 kilometer onderweg zijn, komen ze in Skoallewyk langst een camping en worstmakerij. Daar mogen ze achter de schermen kijken en deze ontmoeting levert de mannen een BBQ-pakket op. Die komt goed van pas op hun overnachtingsplek in Ureterp.

Arnout, Philippe en Ruben hebben genoten van Friesland. Arnout over hun tocht tot nu toe: ‘Bij het eerste contact zijn de Friesen misschien wat stug en gereserveerd, maar achter het hek wacht een warm welkom.’ De mannen zijn nu bijna 80 kilometer onderweg. Volgende week is te zien hoe ze koers zetten richting Drenthe en Overijssel.

Kijk je mee naar Dwars door de Lage Landen?

Afgelopen zondag was de eerste aflevering van Dwars door de Lage Landen te zien op NPO2. Dwars door de Lage Landen bestaat uit acht afleveringen en is een co-productie van de VPRO en het Vlaamse productiehuis De chinezen. In de eerste vijf afleveringen loopt Arnout over het Diagonaalpad. Kijk je iedere zondag mee om 20.15 uur op NPO 2? Heb je de eerste aflevering gemist? Via NPO Start kun je de eerste aflevering terugkijken.

Treed in Arnouts voetsporen Eerste aflevering terugkijken 


Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?