Even op adem komen bij Rustpunten

Even op adem komen bij Rustpunten

20 mei 2024 - Ernst Koningsveld

Als je enthousiast wandelaar bent, ben je er vast wel eens één tegengekomen: een Rustpunt. Dit zijn vaak boerenbedrijven die een kleine faciliteit hebben waar je zelf koffie kan tappen of thee kan zetten, iets fris kan vinden en vaak ook nog iets van koek. En: een plek om even te zitten en de benen rust te geven. En gastvrij zijn ze! Alle reden dus om ze eens in het zonnetje te zetten.

Rustpunt De Pipokeet - Veldweg Beuningen (Twente) © Ernst Koningsveld.jpg

De Pipokeet, tussen De Lutte en Beuningen, Twente © Ernst Koningsveld

Logo Rustpunt nuWaar vind je een Rustpunt? Alle Rustpunten liggen aan wandel- of fietsroutes. Er zijn ruim 650 Rustpunten, de meeste vind je in Overijssel, Gelderland, Groningen, Utrecht, Friesland, Drenthe, Laag Holland en West-Friesland (Noord-Holland). In Zuid-Holland zijn er inmiddels ook enkele te vinden. Op de website www.rustpunt.nu kan je ook vast kijken of er één is langs de door jou geplande route.

Rustpunten voor wandelaars

Elk rustpunt is uniek. Er is geen vaste formule hoe zo’n Rustpunt eruit moet zien; dat maakt ze juist zo leuk. Maar je kunt er zeker van zijn dat je er versnaperingen en warme dranken vindt, en dat je er een tijdje kan zitten, droog of juist in de zon. Vaak is er ook een toilet, en dat is ook wel eens prettig. Bij veel Rustpunten kun je bovendien je elektrische fiets opladen, bij een aantal is basaal gereedschap, bandenplakmiddelen of een EHBO-doos aanwezig. Ook de prijzen zijn gewoonlijk vriendelijk. Het is er eigenlijk altijd rustig, en je hoeft er niet te wachten tot je bediend wordt. Veel van de rustpunten zijn aangesloten bij Rustpunt.nu, maar er zijn natuurlijk ook andere plekken die de wandelaar of fietser een aangename onderbreking bieden.

Rustpunt op landgoed Twickel

Rustpunt op Landgoed Twickel © Ernst Koningsveld

Eén voorbeeld: De Spindelaar, Amersfoort

Uit de vele ervaringen die wij hebben, kozen we er één om hier te delen. Aan de oostkant van Amersfoort ligt dit Rustpunt, wat verscholen, maar aan het Marskramerpad, het Utrechtpad en NS-wandeling Heiligenbergerbeek. Hoewel bijna onder snelweg A28, merk je daar door het geluidsscherm weinig van. Een onverwacht Rustpunt, en ook nog open op deze druilerige winterdag (midden februari; veel Rustpunten zijn in de winter gesloten). Als we koffie tappen en ons afvragen hoe we zonder muntgeld kunnen betalen, komt de eigenaar ons even groeten en melden dat we ‘binnen’ welkom zijn en daar ook kunnen pinnen. Dat ‘binnen’ blijkt een kleine gezellige meubeltoonzaal. Het warme en vooral droge welkom is fijn. De eigenaar blijkt ook een enthousiast wandelaar te zijn. Hij verhaalt daarnaast graag de sage over de heilige Ursula, waarnaar de Heiligenberg vernoemd zou kunnen zijn.

R De Spindelaar 1 - Heiligenbergwerweg 154 Amersfoort

Rustpunt De Spindelaar, Amersfoort © Ernst Koningsveld

Eigen bijzondere ervaringen?

Ben je tijdens je wandelingen wel eens een erg mooi of bijzonder Rustpunt tegengekomen en heb je daar een leuk verhaal over? Stuur dan je ervaring, samen met een foto, per e-mail naar Ernst. We zijn ontzettend nieuwsgierig naar jouw belevenissen en de unieke plekken die je hebt ontdekt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je reclame voor je eigen Rustpunt gaat maken. Maar waar maken we ons druk over? Dat zou toch helemaal niet passen bij mensen die zo gastvrij wandelaars en fietsers een mooi Rustpunt bieden!

Zoek een Rustpunt

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?