Een duik in het fotoarchief: 5x eten en drinken
Dit jaar duiken we opnieuw in het rijke fotoarchief van onze huisfotograaf Luuk Gijselhart. We hebben dit samen eerder gedaan en dat beviel uitermate goed. Zo is er een selectie van zijn mooiste foto’s, maar ook al een ode aan de veerpont en hebben we industrieel erfgoed, bomen en molens en spoorwegen in beeld gebracht. Deze keer ligt de focus op de innerlijke mens tijdens de wandeling. Een mooie combi met onverwachte ontmoetingen op ons pad.

Koffie met uitzicht © Luuk Gijselhart
1. Bijpraten
Deze twee vrienden treffen elkaar met grote regelmaat. Om bij te praten trekken ze de wandelschoenen aan, koffie mee en op pad. Ze blijven altijd in de hun vertrouwde omgeving van Culemborg. Misschien zien ze de schoonheid van hun eigen stadje niet eens meer. Ze weten wel: er is hier voldoende wandelgelegenheden en om gesprekstof zitten ze ook niet verlegen. Nu zitten ze hoog en droog bij Fort Everdingen, etappe 16 van het Waterliniepad.
2. Picknick
In de lente wandel je natuurlijk langs de bloesems in de Betuwe. De mannen zijn voetballen en een groepje vrouwen en kinderen vlijt zich tussen de appelbomen voor een zondagse picknick. Volg hun voorbeeld en strijk ergens tussen de bloesems neer voor je boterhammetje. Kies een van de vele mooie etappes van het Betuwepad.
Picknick in de lente © Luuk Gijselhart
3. Appeltje voor de dorst
Op het Streekpad Rijk van Nijmegen vind je ten westen van Sint Jansberg (Plasmolen) in het Zevendal dit plekje waar appels worden aangeboden. “Overigens komt het woord zevenen van water dat hier uit de grond sijpelt". Dus de beroemde Zevenheuvelenweg dankt zijn naam niet aan de zeven heuvels, want die zijn er niet, maar aan de watertjes. En, gaat Luuk verder, deze foto had ook goed in de serie Ontmoetingen gepast. Een fijn gesprek leidde tot een goede vriendschap.
Appeltje voor de dorst © Luuk Gijselhart
4. Genezend water
Plan je een dagwandeling, dan zit in je rugzak in elk geval voldoende eten en drinken. Vlak bij Sittard op het Pieterpad ontdekt Luuk deze geneeskrachtige watertap. Natuurlijk vul je hier jouw veldfles met water dat speciaal voor jou wordt klaargemaakt. Volg de aanwijzingen met zorg.
Genezend water © Luuk Gijselhart
5. Lokaal opkikkertje
Aan het einde van een (warme) etappe lonkt het lokale opkikkertje. In herberg De la Frontière in Slenaken langs het Krijtlandpad zit Luuk aan het Gerardus Kloosterbier. Deze herberg heeft hij speciaal uitgekozen omdat hier in de vorige eeuw schrijver Nescio op een van zijn vele tochten (vanuit Amsterdam) zijn bezoek aan Frontière optekent. De huidige eigenaren wisten het niet.
Lokaal opkikkertje © Luuk Gijselhart
Hoe ziet jouw lunch er onderweg uit? Heb je een bijzonder verhaal tijdens je wandeling? Meld het hier.