5x wandelen langs bijzondere molens

5x wandelen langs bijzondere molens

3 mei 2023 - Lea van Someren

Heb je een wandelgids van Wandelnet? Dan is de kans groot dat daar een foto in staat die gemaakt is door Luuk Gijselhart. Sinds 2015 gaat Luuk in opdracht van Wandelnet op pad en maakt onderweg foto’s van Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden. Het 'Nationale Molenweekend' in het weekend van 13 en 14 mei is een geschikt moment om samen met Luuk te duiken in zijn foto-archief voor de 5 mooiste (beeld)verhalen van molens die hij onderweg is tegengekomen.

molen polder westbroek en polder buitenweg.jpg

Foto: Molenaar Arie Harkes bij 'zijn' molen, © Luuk Gijselhart

'Een goede foto vertelt het verhaal'

Na de eerste serie over de 5 mooiste foto's van Luuk duikt hij nu in zijn archief voor de mooiste molens. Luuk bewerkt zijn foto’s nauwelijks. Daarom vraagt het maken van een goede of geschikte foto de nodige voorbereiding: wat is een geschikte dag of tijdstip, welk perspectief is het beste? Met of zonder mensen erop? Wanneer er mensen op staan, vraagt hij altijd toestemming en vertelt waarvoor de foto’s gebruikt gaan worden. Een goede foto vertelt het hele verhaal, vindt Luuk. Ook deze keer zit hij vol verhalen en is een selectie maken nog niet zo gemakkelijk. Elke foto is voorzien van zijn verhaal met een link naar de bijbehorende wandeletappe.

1. Molen van Bels

Molen van Bels 2

Molen van Bels, © Luuk Gijselhart


In Overijssel loop je op het Twentepad (etappe 2) langs Molen van Bels in Mander. Deze wordt gevoed door water van de Mosbeek (bronwater). Het is een bovenslagmolen uit 1725. Eens een papiermolen en nu maalt de molenaar er graan. Iedere tweede en vierde zondag van de maand is deze molen volop in bedrijf te bezichtigen.

Bekijk wandeling

2. Molen van Polder Westbroek en Polder Buitenweg

molen polder westbroek en polder buitenweg

Molen van polder Westbroek en molen van de polder Buitenweg, © Luuk Gijselhart


De grootste én de kleinste molens van de provincie Utrecht tref je aan in Oud-Zuilen: Molen van de Polder Westbroek en Molen van de Polder Buitenweg. De trotse eigenaar van de kleine wipwatermolen, Arie Harkes, geef op woensdag en zaterdag graag een rondleiding binnen in de molen. In maart 2016 werd de molen helaas door brand verwoest, maar inmiddels is alles gelukkig weer hersteld. Daan Ottevanger is molenaar van de grote molen. Wandel op het Utrechtpad (etappe 9) of het Waterliniepad (etappe 12) en je komt er onderweg langs.

Bekijk wandeling

3. Mondriaans 'Molen bij maanlicht'

Oostzijdse molen Delphine

Oostzijdse molen, © Luuk Gijselhart


De 'Molen bij maanlicht' van Mondriaan staat aan het riviertje de Gein bij Abcoude. Mondriaan schilderde de Oostzijdse Molen of “Delphine” zo'n 20 keer. De achtkantige bovenkruier stamt uit 1874 en is nu als vakantiewoning in gebruik. Wandel het Waterliniepad (etappe 8) en de molen valt niet te missen! 

Bekijk wandeling

4. De Oude Horn 

De Oude Horn molen

Glasblazerij in de Oude Horn, © Luuk Gijselhart


Langs het Grote Rivierenpad (etappe 9) en het Waterliniepad (etappe 16) vind je tussen Acquoy en Leerdam een voormalig poldergemaal. De Oude Horn maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het oorspronkelijk schepradgemaal werd aangedreven door een heuse stoommachine. Sinds 1977 is er in de molen een glasblazerij gevestigd, gestart door Willem Heesen en inmiddels overgenomen door zoon Bernard. Elke eerste zondagmiddag van de maand ben je welkom in de glasblazerij.

Bekijk wandeling

5. De Bovenste Plasmolen

bovenste plasmolen

De Bovenste Plasmolen, © Luuk Gijselhart

Het Streekpad Nijmegen (etappe 5) komt langs De Bovenste Plasmolen in Plasmolen zelf. In dit noordelijkste puntje van Limburg, onder de rook van Nijmegen, staat een unieke midden- én bovenslagmolen. De molen dateert van 1725 en wordt gevoed door bronnen (Molenbeek). De molenaars Karel Siebers en Peter Pouwels malen er graan. Elke tweede zondag van de maand (mei t/m oktober) kun je de molen aan het werk zien.

Bekijk wandeling


6. Toegift

Windmolens flevoland
Flevoland windmolens, © Luuk Gijselhart


Naast de historische molens, kunnen we in deze tijd niet meer om de moderne windmolens heen. Door de meeste mensen nog verfoeid, maar met een niet te onderschatte waarde voor de toekomst. In april 2022 sprak ik Anneke Luijendijk, padcoördinator van het Pionierspad en zij sprak met zoveel enthousiasme en passie over deze nieuwe molens, dat ik haar graag nog even aan het woord laat.

Lees haar verhaal

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?