Bij Wandelnet verzamelen we veel informatie over wandelaars en wandelen. Op deze pagina tref je diverse publicaties en onderzoeksgegevens.
Wandelt (thuis)werkend Nederland?
Wandelnet peilde in januari 2021 hoe en of mensen wandelen tijdens een (thuis)werkdag. Sinds vorig jaar werken veel mensen vanuit huis in verband met corona. In een factsheet presenteren we de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek. Wat blijkt? Maar liefst 96% wandelt regelmatig tot dagelijks tijdens de (thuis)werkdag. Het onderzoek is gehouden in aanloop naar de Wandel tijdens je Werk-dag op 8 april 2021, een initiatief van Stichting Wandelnet.
Download hier het infoblad Wandelt (thuis)werkend Nederland

-
Kwaliteitsmonitor provincies
Hoe staat het met wandelen in de regio's? Een analyse van de routenetwerken, het gebruik, de opbrengst, kwaliteit en waardering.
Naar de kwaliteitsmonitor -
Wandelen in coronatijd, zomerpeiling
Wandelnet deed onderzoek hoe de coronacrisis het wandelgedrag beïnvloedt. In een factsheet presenteren we de resultaten.
Factsheet Wandelen in coronatijd -
Wandeltrends
Buitenrecreatie is het nieuwe sporten. Op het gebied van wandelen zijn diverse trends te onderscheiden. Wandelnet zette ze op een rij.
Lees meer over trends
Wandelleefstijlen
Wandelnet heeft de Nederlandse wandelaar in kaart gebracht en op basis van de BSR-leefstijlen zes wandeltypes gedefinieerd.
Korte en lange afstanden
Naast de wandelleefstijlen hebben we informatie over Lange-Afstand-Wandelaars en wandelaars die kortere routes lopen.
- Infoblad Lange Afstand Wandelaars
Informatie over de groep wandelaars die wandelingen van minimaal 15 km maakt - Korte Afstand Wandelaars
Informatie over de groep wandelaars die routes van maximaal 15 kilometer afleggen.
Tools & modellen
-
Adviestool wandelen
PedBikePlanner' is een nieuwe gratis webtool voor iedereen die wel wat advies over maatregelen voor wandelen of fietsen kan gebruiken.
Naar de adviestool -
Health Economic Assessment Tool
Calculate the health benefits of walking by estimating the value of reduced mortality that results from specified amounts of walking
Naar Health Economic Assessment Tool -
Model beweegvriendelijke omgeving
Kenniscentrum Sport & Bewegen ontwikkelde het Beweeg Vriendelijke Omgeving (BVO) model met aandacht voor hardware, software en orgware.
Download het model
Goed voor onze gezondheid
Deze infographic laat zien waarom wandelen gezond is en bijdraagt aan het gevecht tegen de belangrijkste volksziekten. Wandelen maakt gezond en gelukkig.
Economisch voordeel
Wandelen is goed voor onze economie. Jaarlijks geven wandelaars circa 1,8 miljard uit. Recent onderzoek naar ruim 500 studies uit 17 landen laat zien dat wandelen en fietsen enorm bijdragen aan productievere en gezondere steden:
'Overall, the academics concluded, walking and cycling projects return an average of £13 ($20 ) in economic benefit for every £1 ($1.50) invested". Elke € 1,38 levert dus € 17,98 op.
Uit een andere kosten-baten analyses in de UK blijkt: £1 investering in wandel- & fietsroutes levert gemiddeld £5.62 aan baten op:
Claiming the health divident: A summary and discussion of value for money estimates from studies of investment in walking and cycling.
Benieuwd naar de opbrengsten voor wandelen in Nederland per provincie? Kijk dan eens naar de factsheet 'Wandelen per provincie'
Wandelvriendelijk zijn loont
-
Goed voor de buurt
De invloed van wandelpaden in je buurt op het halen van de beweegnorm is significant!
Naar activelivingresearch.org -
Voetgangersvriendelijke steden gezonder
Onderzoek van Oxford University en de University of Hong Kong heeft aangetoond dat voetgangersvriendelijke steden gezonder zijn.
Lees meer over dit onderzoek -
De waarde van wandelen
Hoe en met welke doel wandelen mensen? Wat zijn de effecten en wat is de waarde van wandelen voor individuen en maatschappij?
Lees meer