Graafschapspad (SP 8) | Landgoederen en Saksische boerderijen

Graafschapspad

Een afwisselend Streekpad (SP 08) van 126 kilometer door het oosten van Nederland.

Over het Graafschapspad

Het Graafschapspad is een afwisselende wandeling van 126 kilometer door een relatief onbekend stukje Nederland. Kleine bosjes, fraaie landgoederen en typische Saksische boerderijen in de Achterhoek, met in het westen de zompige uiterwaarden van de IJssel die door het landschap kronkelt. Niet alleen de natuur laat zich hier tijdens je wandeling van haar beste kant zien. Ook de kastelen en oude stadjes als Zutphen en Doesburg maken deze wandelroute de moeite waard en maakt het tot een afwisselend, boeiend en sfeervol Streekpad.  

Bekijk Streekpad

Dagwandelingen

Het Graafschapspad (SP 8) is een Streekpad met een lengte van 126 kilometer door het schitterende landschap van de Achterhoek. Deze wandelroute wordt beheerd door Wandelnet. Het Streekpad is opgeknipt in 7 verschillende dagwandelingen. Deze wandelroute is in beide richtingen geel-rood gemarkeerd.

Kies een dagwandeling

Populaire etappes

Graafschapspad_etappe_4.jpg

Graafschapspad | Etappe 04

Afstand & plaats
19.5 KM Mariënvelde - Doetinchem
Extra info
Het landschap verandert bij Halle, dat op een smalle rug is gebouwd met daaromheen landbouwgronden, de Halse Enk. Nergens in Nederland bleef een samenhangend ontwerp voor vormgeving van huis en park uit het eind van de 17e eeuw zo goed bewaard als op De Slangenburg met het prachtige kasteel.
Graafschapspad_etappe_7.jpg

Graafschapspad | Etappe 07

Afstand & plaats
11.1 KM Brummen - Zutphen
Extra info
Het gebied rond Brummen kent al ruim 2000 jaar bewoners en de naam ‘Brummen’ duikt voor het eerst op in het jaar 794. De naam ‘Brummen’ zou afstammen van het woord ‘brummel’ wat braam betekent in het streekdialect. Er groeien in de omgeving van het plaatsje inderdaad heel veel bramen, geniet er van.

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. De route van dit Streekpad kan afwijken van de routelijn in de gids, omdat er in de loop van de tijd door diverse omstandigheden wijzigingen optreden. De wijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Graafschapspad vind je hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl

Bekijk routewijzigingen

Wandelinspiratie en nieuws over het Graafschapspad:

 1. Graafschapspad onverharde laan.jpg

  25 maart 2024 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  Wandelen in de Achterhoek

 2. Waterpoort Zutphen.JPG

  6 juni 2023 om 09:05 Lea van Someren

  Heen en weer: een ode aan de veerman (deel 2)

 3. Doesburg, gezien vanaf de dijk langs het Zwarte Schaar © Ernst Koningsveld.jpg

  23 mei 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Wandelen in en rond Hanzestad Doesburg

 4. Veerpont Maasbommel-Gouden Ham.jpg

  27 januari 2023 om 09:00 Derk van der Laan

  Lobby voor Veerpontendeal begint in Gelderland

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?