Graafschapspad (SP 08) | Landgoederen en Saksische boerderijen

Graafschapspad

Een afwisselend Streekpad (SP 08) van 126 kilometer door het oosten van Nederland.

Over het Graafschapspad

Het Graafschapspad is een afwisselende wandeling van 126 kilometer door een relatief onbekend stukje Nederland. Kleine bosjes, fraaie landgoederen en typische Saksische boerderijen in de Achterhoek, met in het westen de zompige uiterwaarden van de IJssel die door het landschap kronkelt. Niet alleen de natuur laat zich hier tijdens je wandeling van haar beste kant zien. Ook de kastelen en oude stadjes als Zutphen en Doesburg maken deze wandelroute de moeite waard en maakt het tot een afwisselend, boeiend en sfeervol Streekpad.  

Bekijk het Streekpad

Dagwandelingen

Het Graafschapspad (SP 08) is een Streekpad met een lengte van 126 kilometer door het schitterende landschap van de Achterhoek. Deze wandelroute wordt beheerd door Wandelnet. Het Streekpad is opgeknipt in 7 verschillende dagwandelingen. Deze wandelroute is in beide richtingen geel-rood gemarkeerd.

Kies een dagetappe

Populaire etappes

Graafschapspad_etappe_4.jpg

Graafschapspad | Etappe 04

Afstand & plaats
19.5 KM Mariënvelde - Doetinchem
Extra info
Het landschap verandert bij Halle, dat op een smalle rug is gebouwd met daaromheen landbouwgronden, de Halse Enk. Nergens in Nederland bleef een samenhangend ontwerp voor vormgeving van huis en park uit het eind van de 17e eeuw zo goed bewaard als op De Slangenburg met het prachtige kasteel.
Graafschapspad_etappe_7.jpg

Graafschapspad | Etappe 07

Afstand & plaats
11.1 KM Brummen - Zutphen
Extra info
Het gebied rond Brummen kent al ruim 2000 jaar bewoners en de naam ‘Brummen’ duikt voor het eerst op in het jaar 794. De naam ‘Brummen’ zou afstammen van het woord ‘brummel’ wat braam betekent in het streekdialect. Er groeien in de omgeving van het plaatsje inderdaad heel veel bramen, geniet er van.
Bekijk Graafschapspad

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Wandelgids Graafschapspad

Een wandeling over het Graafschapspad brengt je als wandelaar door de IJsselvallei met fraaie Hanzestadjes. De Achterhoek met bossen en coulisselandschappen is een schitterend gebied. Daarnaast toont de wandelgids ook het verleden dat in het landschap talloze getuigenissen heeft achtergelaten, van havezate tot landgoed en van stadswallen tot de watermolens.

Bekijk in webshop

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. De route van dit Streekpad kan afwijken van de routelijn in de wandelgids, omdat er in de loop van de tijd door diverse omstandigheden routewijzigingen optreden. De wijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Graafschapspad vind je hier.

Download routewijzigingen

Nieuws- en blogberichten Graafschapspad

 1. Veerpont Maasbommel-Gouden Ham.jpg

  27 januari 2023 om 09:00 Derk van der Laan

  Lobby voor Veerpontendeal begint in Gelderland

 2. schapen Berkel.jpeg

  18 oktober 2021 om 08:21 Lea van Someren

  Het onverharde pad, Gelders gras

 3. Graafschapspad onverharde laan.jpg

  6 april 2021 om 10:00 Wandelnet

  Graafschapspad nu nog mooier!

 4. Hoogwater

  5 februari 2021 om 13:00 Wandelnet

  Omleidingen voor wandelaars door hoogwater

 5. Graafschapspad_2.jpg

  23 september 2020 om 14:22 Antonette Spaan

  Wandelen over het Graafschapspad: een ontdekkingstocht door de Achterhoek

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eén keer per maand stuurt Wandelnet een nieuwsbrief. Daarin vind je wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen in Nederland. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?