Interview Sietske de Vet

Brein achter de NS-wandelingen

Een interview met Sietske de Vet van Wandelnet.

Interview met Sietkse de Vet

Wie kent ze niet: de alom bekende NS wandelingen. Ze worden al 32 jaar gemaakt door Wandelnet, in opdracht van de NS. Sietske de Vet is het brein achter de NS-wandelingen en staat in nauw contact met de vrijwilligers die de routes onderhouden. Regelmatig publiceert zijn nieuwe NS-wandelingen van station naar station. De hoogste tijd om eens wat meer van haar te horen.

Bekijk alle NS-wandelingen

Met ongeveer 850.000 downloads per jaar (vóór coronatijd) zijn de NS-wandelingen ongekend populair. Wat is het geheim volgens jou?
De wandelingen zijn kant-en-klaar. Je kunt zo op pad. Kaart, beschrijving en gps-track kun je gratis downloaden en je krijgt informatie over horeca en bezienswaardigheden onderweg. Het begin- en eindpunt is altijd goed bereikbaar; vaak is het een wandeling van station naar station, soms gaat het om een rondwandeling vanaf één station. Belangrijk is ook dat alle informatie over de route altijd actueel is. Als er een probleem wordt gemeld, dan gaat een vrijwilliger ter plekke polshoogte nemen. Verandert er iets, dan kunnen we dat direct op de website van NS en Wandelnet plaatsen.

Hoe maak je een route?
De voorbereidingen voor het ontwikkelen van een nieuwe route nemen vrij veel tijd in beslag. Soms krijg ik initiatieven aangereikt, zoals De Bretten; het idee voor deze route kwam van de Bret-bar bij station Sloterdijk en Landschap Noord-Holland. Soms lift ik mee op een nieuw project, zoals Park Lingezegen, een Stad-te-Voet project van Wandelnet. Hart van Het Groene Woud (2018) was een idee van de regio. En soms bedenk ik gewoon zelf een nieuwe route zoals: Waterlinie Culemborg en Helderse Duinen.
Elke NS-wandeling moet wel voldoen aan de eisen van de NS: bij voorkeur vanaf een station waar een NS-trein rijdt, niet langer dan 20 km en liefst met een inkortmogelijkheid. Helemaal mooi is het als we natuur en cultuur onderweg kunnen combineren.

Blijft een route altijd een NS-wandeling?
Nee, op dit moment houden we 46 NS-wandelingen actueel. Routes die vervallen verdwijnen niet helemaal, want ze blijven bij Wandelnet voortbestaan als OV-stapper. Je kunt ze nog goed lopen als je de routebeschrijving, het kaartje en de gps-track meeneemt, maar ze worden minder intensief onderhouden en gemarkeerd. Deze routes zijn dus perfect voor de avontuurlijke wandelaar.

Werk je bij Wandelnet ook aan andere projecten?
Ik ben freelancer. Wandelnet huurt me één dag per week in voor de NS-wandelingen. Maar Wandelnet is al lange tijd een belangrijke opdrachtgever voor mij. Ik heb meegeschreven aan veel LAW-wandelgidsen en ik heb een aantal LAW’s mee ontwikkeld, zoals het WaddenWandelen en het Waterliniepad. Streekpad WaddenWandelen was een mooie opdracht die ik samen met Rutger Burgers (Routewerk) uitvoerde. Informatieve teksten heb ik onder andere geschreven voor de gids van het vernieuwde Waterliniepad en het Betuwepad (2022).

En als je zelf wandelt, wat vind je dan een mooie route?
Ik houd erg van afwisseling in het landschap, zoals bos, water en weides. Het meest geniet ik van water, daar word ik blij van en het geeft me een gevoel van vrijheid. Natuurlijk loop ik graag onverhard. En om het af te maken: onderweg of aan het eind graag een leuke horecagelegenheid. Een specifiek voorkeursgebied heb ik niet, maar als ik iets moet noemen… dan toch de Gooise landgoederen waar ik als kind veel wandelde en fietste. En natuurlijk de Waddeneilanden: Terschelling, Texel, Schiermonnikoog. Heerlijk!

Blog en nieuws over NS-wandelingen en OV-stappers

 1. Curfsgroeve NS-wandeling Maastricht - Schin op Geul.jpg

  24 juni 2022 om 09:27 Britta Schmidt

  Vijf mooiste plekken op nieuwe NS-wandeling Valkenburg aan de Geul

 2. Klaprozen Zuid-Limburg header.png

  24 juni 2022 om 09:27 Wandelnet

  Gloednieuwe NS-wandeling ‘Valkenburg aan de Geul’

 3. Drentsche Aa beek.JPG

  14 juni 2022 om 16:00 Marleen Lekkerkerk

  Bloeiende hooilanden langs NS-wandeling Drentsche Aa

 4. Rotterdam Rooftop Walk artist impression MVRDV Birds eye (1).jpg

  25 mei 2022 om 11:00 Wandelnet

  Wandel op 29,5 meter hoogte boven het centrum van Rotterdam

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eén keer per maand stuurt Wandelnet een inspirerende nieuwsbrief naar alle abonnees. In de nieuwsbrief vind je leukste tips, tricks en wandelnieuwtjes over wandelen in Nederland. Schrijf je in en ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Wandelnet!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?