Interview Sietske de Vet

Wie maakt de NS-wandelingen?

Wie kent ze niet: de NS wandelingen. Ze worden bij Wandelnet gemaakt, in opdracht van de NS. Sietske de Vet is verantwoordelijk voor het onderhoud van de NS-wandelingen en het jaarlijks ontwikkelen van de nieuwe routes. De hoogste tijd om eens wat meer van haar te horen.

Vier nieuwe NS-wandelingen! Welke is favoriet bij de wandelaars?
Vooral Helderse Duinen en Blauwe Kamer Rhenen zijn in trek. In het voorjaar stromen de opmerkingen en reviews binnen. De route bij Rhenen is een rondwandeling langs de uiterwaarden van de Nederrijn en door de natuurgebieden Blauwe Kamer en Grebbeberg. Ik vind het zelf een heel mooie route en gelukkig ben ik niet de enige. De Helderse Duinen was de grootste verrassing dit jaar. Wie in de trein naar Den Helder stapt, reist niet voor niets helemaal naar de kop van Noord-Holland. Je wandelt door de duinen, over een grasdijk langs de zee en eindigt in het maritieme centrum van Den Helder, dat prachtig is gerenoveerd. Ik heb deze NS-wandeling zelf uitgezet en was blij verrast met zo'n mooie, afwisselende route. Maar ook de NS-wandeling Gein en Vecht, die een deel van het Waterliniepad volgt, en de Krickenbecker Seen die deels door Duitsland loopt, zijn de moeite waard.

Met bijna 700.000 downloads per jaar zijn de NS-wandelingen ongekend populair. Wat is het geheim volgens jou?
De wandelingen zijn kant-en-klaar. Je kunt zo op pad. Kaart, beschrijving en gps-track kun je gratis downloaden en je krijgt informatie over leuke horeca en bezienswaardigheden onderweg. Het begin- en eindpunt is altijd goed bereikbaar; vaak is het een wandeling van station naar station, soms gaat het om een rondwandeling vanaf één station. Belangrijk is ook dat alle informatie over de route altijd actueel is. Als er een probleem wordt gemeld, dan gaat er een vrijwilliger heen om polshoogte te nemen. Verandert er iets, dan kunnen we dat direct op de website van NS en Wandelnet plaatsen.

Hoe maak je een route?
De routes verschijnen rond 1 april en de voorbereidingen nemen vrij veel tijd in beslag. Na de zomer begin ik alweer met de nieuwe routes. Soms krijg ik initiatieven aangereikt, zoals De Bretten (2016); het idee voor deze route kwam van de Bret-bar bij station Sloterdijk en Landschap Noord-Holland. Soms lift ik mee op een nieuw project, zoals Park Lingezegen, een Stad-te-Voet project van Wandelnet. Hart van Het Groene Woud (2018) was een idee van de regio. En soms bedenk ik gewoon zelf een nieuwe route.
Elke NS-wandeling moet wel voldoen aan de eisen van de NS: bij voorkeur vanaf een station waar een NS-trein rijdt, niet langer dan 20 km en liefst met een inkortmogelijkheid. Helemaal mooi is het als we natuur en cultuur onderweg kunnen combineren. Na bijna 30 jaar NS-wandelingen een hele uitdaging. Toch lukt het elk jaar om vier aantrekkelijke routes te presenteren. 

Blijft een route altijd een NS-wandeling?
Nee, op dit moment houden we 48 NS-wandelingen actueel. Jaarlijks verschijnen er vier nieuwe wandelingen en vervallen er ook vier. Dat gebeurt altijd in overleg met de NS. De afvallers verdwijnen niet helemaal, want ze blijven bij Wandelnet voortbestaan als OV-stapper. Je kunt ze nog goed lopen als je de routebeschriving, het kaartje en eventueel de gps-track meeneemt, maar ze worden minder intensief onderhouden en gemarkeerd.

Werk je bij Wandelnet ook aan andere projecten?
Ik ben freelancer. Wandelnet heeft me twee dagen per week ingehuurd voor de NS-wandelingen en dat zijn best volle dagen. Maar Wandelnet is al langere tijd een belangrijke opdrachtgever voor mij. Ik heb meegeschreven aan veel LAW-wandelgidsen en ik heb een aantal LAW’s mee ontwikkeld, zoals het WaddenWandelen en het Waterliniepad. Streekpad WaddenWandelen was een mooie opdracht die ik samen met Rutger Burgers (Routewerk) uitvoerde. Ook het schrijven van de informatieve teksten in de gids van het vernieuwde Waterliniepad - uitgevoerd met Flip van Doorn - was een uitdagende klus.

En als je zelf wandelt, wat vind je dan een mooie route?
Ik houd erg van afwisseling in het landschap, zoals bos, water en weides. Water vind ik echt heerlijk, daar word ik blij van en het geeft me een gevoel van vrijheid. Natuurlijk loop ik graag onverhard. En om het af te maken: onderweg of aan het eind graag een leuke horecagelegenheid. Dat hoort er voor mij heel erg bij. Ik heb geen specifiek voorkeursgebied maar als ik iets moet noemen… dan toch de Gooise landgoederen waar ik als kind veel wandelde en fietste. En natuurlijk de Waddeneilanden: Terschelling, Texel, Schiermonnikoog. Heerlijk!