OV-stappers | Vervallen NS-wandelingen van station naar station

OV-stappers

Vervallen NS-wandelingen krijgen een tweede leven met de OV-stappers.

Wandel over de OV-stappers

Elk jaar vervallen er een aantal NS-wandelingen om plaats te maken voor nieuw aanbod. De NS-wandelingen die niet meer in het NS-pakket zijn opgenomen krijgen bij Wandelnet alsnog een tweede leven, we noemen ze OV-stappers. Het gaat om 56 fantastische OV-wandelingen en 15 tweedaagse OV-wandeltochten. Een OV-stapper wordt niet zo vaak bijgewerkt als een NS-wandeling, maar de wandelroutes zijn alsnog goed te lopen. Perfect voor de avontuurlijke wandelaar!

Bekijk OV-stappers

Wat is een OV-stapper?

De OV-stappers zijn vervallen NS-wandelingen en starten-en eindigen bijna altijd bij een treinstation. Een enkele route begint of eindigt bij een bushalte. De lengte varieert van 7 tot 22 km, perfect voor een dagwandeling. OV-stappers volgen een deel van een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) of Streekpad (SP).

Bekijk veelgestelde vragen

Populaire OV-stappers

Samen met de NS brengt Wandelnet jaarlijks nieuwe NS-wandelingen uit, hierdoor komen er ook een aantal komen te vervallen. De vervallen NS-wandelingen, beter bekend als OV-stappers zijn zeker de moeite waard om te lopen! Een OV-stapper is een wandelroute die loopt van station tot station, wat deze OV-wandeling perfect maakt voor een dagwandeling. Wandelnet raadt je alvast twee fantastische OV-stappers aan die je gelopen moet hebben. 

Linge

OV-stapper | Linge

Afstand & plaats
16.7 KM Leerdam - Beesd
Extra info
Wandelen over de dijk van de schilderachtige Linge. Je loopt door oude stadjes als Leerdam en Asperen en langs het befaamde fort Asperen, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met een grote bocht volg je de Molendijk en je komt door Acquoy met zijn scheve toren, Rhenoy en Rumpt.
Amelisweerd.jpg

OV-stapper | Holterberg

Afstand & plaats
13.5 KM Nijverdal - Holten
Extra info
Boswachterij Sallandse Heuvelrug ligt in een uniek heuvellandschap met schitterende panorama’s. Soms is het even flink klimmen, maar de zandpaden zijn goed begaanbaar. De wandeling doorkruist een waardevol heidegebied: de enige plek in Nederland waar korhoenders nog voorkomen.

Alle OV-stappers

Alle OV-stappers van Wandelnet vind je in onderstaand overzicht of maak gebruik van de zoekfilter om een geschikte wandelroute te vinden. Je kunt een losse dagetappe wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. Tip: met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone.

Gebruik de zoekfilter

2-daagse OV-wandelingen

Er zijn een aantal vervallen meerdaagse NS-wandelingen die zich perfect lenen voor een wandeling verspreid over meerdere dagen. Deze meerdaagse OV-stappers bieden zoveel moois langs de wandelroute dat we de wandeling in tweeën hebben opgeknipt. Perfect voor als je ergens wilt wandelen en overnachten.

Bekijk de OV-wandelingen

Maker NS-wandelingen

"Het geheim van de NS-wandelingen: de wandelingen zijn kant-en-klaar en het begin- en eindpunt zijn altijd goed bereikbaar via een station. Een NS-wandeling is perfect voor een dagwandeling." Maak kennis met Sietske de Vet, coördinator van de NS-wandelingen en OV-stappers

Lees het interview

Wandelinspiratie en nieuws over de OV-stappers:

 1. Elfstedenpad_etappe_07.jpg

  13 mei 2024 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  Wandelen in het westen van Friesland

 2. Graafschapspad onverharde laan.jpg

  25 maart 2024 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  Wandelen in de Achterhoek

 3. Maas_Niederrheinpad_etappe_17.jpg

  22 februari 2024 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  Wandelen in Midden-Limburg

 4. Station Schin op Geul © Ernst Koningsveld.jpg

  25 januari 2024 om 16:00 Ernst Koningsveld

  Hoe kom ik bij mijn wandeling en weer terug?

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?