OV-stappers | Vervallen NS-wandelingen van station naar station

OV-stappers

Vervallen NS-wandelingen krijgen een tweede leven met de OV-stappers.

Wandel over de OV-stappers

Elk jaar vervallen er een aantal NS-wandelingen om plaats te maken voor nieuw aanbod. De NS-wandelingen die niet meer in het NS-pakket zijn opgenomen krijgen bij Wandelnet alsnog een tweede leven, we noemen ze OV-stappers. Het gaat om 56 fantastische OV-wandelingen en 15 tweedaagse OV-wandeltochten. Een OV-stapper wordt niet zo vaak bijgewerkt als een NS-wandeling, maar de wandelroutes zijn alsnog goed te lopen. Perfect voor de avontuurlijke wandelaar!

Bekijk OV-stappers

Wat is een OV-stapper?

De OV-stappers zijn vervallen NS-wandelingen en starten-en eindigen bijna altijd bij een treinstation. Een enkele route begint of eindigt bij een bushalte. De lengte varieert van 7 tot 22 km, perfect voor een dagwandeling. OV-stappers volgen een deel van een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) of Streekpad.

Bekijk veelgestelde vragen

Populaire OV-stappers

Samen met de NS brengt Wandelnet jaarlijks nieuwe NS-wandelingen uit, hierdoor komen er ook een aantal komen te vervallen. De vervallen NS-wandelingen, beter bekend als OV-stappers zijn zeker de moeite waard om te lopen! Een OV-stapper is een wandelroute die loopt van station tot station, wat deze OV-wandeling perfect maakt voor een dagwandeling. Wandelnet raadt je alvast twee fantastische OV-stappers aan die je gelopen moet hebben. 

Betuwe.jpg

OV-stapper | Betuwe

Afstand & plaats
17.9 KM Zetten - Rhenen
Extra info
De Neder-Betuwe is een smalle strook land tussen Nederrijn en Waal, doorsneden door de Linge. Over het karakteristieke Landgoed Hemmen en langs de fruitboomgaarden rond Opheusden ga je over de Rijnbandijk de Maneswaard in. Aan de overzijde van de rivier rijst de Grebbeberg op uit het landschap.
Amelisweerd.jpg

OV-stapper | Amelisweerd

Afstand & plaats
15.0 KM Utrecht - Bunnik
Extra info
Beleef de fascinerende overgang van stad naar platteland en wandel via de Mariaplaats naar de Vismarkt en dan over het Utrechtpad langs de werfkelders aan de Oude Gracht naar de rand van de stad. Met het jaagpad langs de Kromme Rijn als leidraad gaat de route naar het prachtige landgoed Amelisweerd.

Alle OV-stappers

Alle OV-stappers van Wandelnet vind je in onderstaand overzicht of maak gebruik van de zoekfilter om een geschikte wandelroute te vinden. Je kunt een losse dagetappe wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. Tip: met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone.

Gebruik de zoekfilter

2-daagse OV-wandelingen

Er zijn een aantal vervallen meerdaagse NS-wandelingen die zich perfect lenen voor een wandeling verspreid over meerdere dagen. Deze meerdaagse OV-stappers bieden zoveel moois langs de wandelroute dat we de wandeling in tweeën hebben opgeknipt. Perfect voor als je ergens wilt wandelen en overnachten.

Bekijk de OV-wandelingen

Maker NS-wandelingen

"Het geheim van de NS-wandelingen: de wandelingen zijn kant-en-klaar en het begin- en eindpunt zijn altijd goed bereikbaar via een station. Een NS-wandeling is perfect voor een dagwandeling." Maak kennis met Sietske de Vet, coördinator van de NS-wandelingen en OV-stappers

Lees het interview

Wandelinspiratie en nieuws over de OV-stappers:

 1. Maas_Niederrheinpad_etappe_17.jpg

  22 februari 2024 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  Wandelen in Midden-Limburg

 2. Station Schin op Geul © Ernst Koningsveld.jpg

  25 januari 2024 om 16:00 Ernst Koningsveld

  Hoe kom ik bij mijn wandeling en weer terug?

 3. Zijarm van de Vecht.JPG

  6 december 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen over OV-stappers

 4. GdH_Herfstsfeer.jpg

  25 september 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen in de herfst

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?