Zo leer je markeren!

Zo leer je markeren!

20 oktober 2019 - Britta Schmidt

Zes nieuwe vrijwilligers volgden de cursus 'Markeren moet je leren'. Waar markeer je wel/niet, hoe vaak markeer je, wat doe je bij tijdelijke omleidingen. Astrid Mulder en Emile Verstraelen vertellen over hun start als markeerder.

Cursus_Markeren_moet_je_leren.png

Astrid op het Hanzestedenpad

Astrid Mulder gaat aan de slag op de etappe Doesburg-Zutphen en de dagwandeling Oude IJsselvallei, beide onderdeel van het Hanzestedenpad. Gevarieerde trajecten met dijkjes, open veld, wat stad en af en toe een beetje bos. ”Het hanteren van eenduidigheid was een van de belangrijkste dingen die ik op de cursus leerde; dat je ervoor moet zorgen dat de wandeling geen speurtocht wordt. Ook de wandeling ‘s middags 'in het veld' vond ik leerzaam. Dat je niet overal mag markeren, markeringen goed zichtbaar moeten zijn en dat je ook moet letten op veiligheid.“

Voordat Astrid alleen op pad gaat, wandelde ze afgelopen week eerst de beide etappes samen met haar voorgangster Ineke Dammers. ”Wij deden de route op de fiets. Ineke had twee fietstassen vol met materiaal: handboor met boortjes en schroefjes, metalen plaatjes enz. Ze wees me ook op punten in de route waar ik op moest letten; waar vaak gesnoeid moet worden en waar het lastig is om een markering aan te brengen. Heel leerzaam”.  

Emile op het Maas-Niederrheinpad

Emile Verstraelen onderhoudt de markeringen van het Limburgse Maas-Niederrheinpad tussen Sint Odilienberg en Linne. Een gebied met bos, een rivierdal en stedelijke bebouwing. Emile: “In de cursus leerde ik over de eisen waaraan de routebeschrijvingen bij de kaartjes moeten voldoen en over het streven van Wandelnet om markeringen van diverse routes en wandelnetwerken te concentreren op dezelfde paaltjes om zo wildgroei van markeringen te voorkomen”. 

Hij is inmiddels al drie keer op pad geweest. De eerste keer met een ervaren markeerder en de overige twee keer om 'zijn' trajecten te controleren en verzorgen. “Ik heb oude markeringen vernieuwd en vooral veel snoeiwerk verricht. De accuschroefmachine, snoeischaar en inklapbare zaag gebruikte ik het meest, maar in de gereedschapskoffer die ik meeneem bevindt zich meer gereedschap”.

Zonder vrijwilligers kan Wandelnet niet

Bij Wandelnet zijn meer dan 900 vrijwilligers actief: markeerders, belangenbehartigers, bestuurders en experts. Zonder vrijwilligers kan Wandelnet haar ambities niet waarmaken.

Lees meer over vrijwilligersfuncties

Lees meer over