Rotterdam geeft voetganger en fietser meer ruimte in 1,5 meter samenleving

Rotterdam geeft voetganger en fietser meer ruimte in 1,5 meter samenleving

14 mei 2020 - Wandelnet

De gemeente Rotterdam neemt maatregelen om de stad voor te bereiden op de zogenaamde ‘1,5 meter samenleving’. De gemeente vraagt haar inwoners ook om krappe plekken op straat te melden waar het lastig is afstand te bewaren.

Rotterdam_1,5_meter.jpg

Steeds meer mensen lopen, pakken de fiets of het openbaar vervoer. Daarom kijkt Rotterdam naar een nieuwe verdeling van de ruimte op straat om zo fietsers en voetgangers extra ruimte te geven. Naast deze maatregelen vraagt de gemeente om krappe plekken op straat te melden, plekken waar het lastig is om 1,5 meter afstand te bewaren.

Verkeerslichten

Er zijn een aantal maatregelen voorbereid die direct uitgevoerd kunnen worden, ook met het oog op de start van de scholen deze week. Ten eerste wordt de tijd dat verkeerslichten in Rotterdam op groen staan verlengd voor een betere doorstroming van fietsers en voetgangers. De voetganger wordt hierop geattendeerd met een speciale sticker bij de knoppen. Daarnaast komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers op straten waar de ruimte te krap is door de auto minder ruimte te geven. In straten waar smalle trottoirs zijn, worden mogelijk parkeerplekken opgeheven om ruimte te creëren voor passeerruimte of voor wachtruimte. En zal er op de trottoirs meer gestuurd worden op eenrichtingsverkeer voor voetgangers.

Prikker op de kaart

Via de Verkeersenquete van de gemeente en de Verkeersonderneming kunnen bewoners en bezoekers met een prikker op een digitale kaart aangeven waar de knelpunten liggen in de stad. Uitgangspunt is het waarborgen van 1,5 meter afstand. Bij elke locatie wordt een aantal vragen gesteld over hoe zij deze plek ervaren en wat mogelijke verbeterpunten zijn.

 

Lees meer over