Lopen in Friese steden onderzocht

Lopen in Friese steden onderzocht

5 februari 2020 - Wandelnet

Hbo-student Niels Musters onderzocht in opdracht van Wandelnet en kenniscentrum Shared Space de loopomstandigheden in acht Friese steden. Hij presenteerde de resultaten tijdens het goed bezochte Kenniscafé ‘Ruimte voor Lopen’ in Leeuwarden. Alle onderzochte steden scoorden een (krappe) voldoende, overall kwam Drachten als beste uit de bus. Duidelijk werd dat er nog veel werk aan de winkel is. Vrijwel alle onderzochte steden scoorden slecht als het gaat om voorzieningen voor visueel gehandicapten en lang niet overal kunnen voetgangers veilig oversteken.

Lopende_mensen.jpg

Twee looproutes

Niels Munster onderzocht in het kader van het Wandelnet-project ‘Voetlicht’ de loopomstandigheden in Leeuwarden, Dokkum, Franeker, Harlingen, Joure, Sneek, Heerenveen en Drachten. Per plaats werden twee routes van ongeveer 300 meter onder de loep genomen. Er werd gelet op een breed scala aspecten: de ruimte voor de voetganger, de veiligheid ten opzichte van ander verkeer, de drukte en netheid op de route, de aanwezigheid van bewegwijzering en voorzieningen voor visueel gehandicapten.

Drachten scoort goed

Drachten scoorde volgens Musters vooral goed omdat het een groot ‘kernwinkelgebied’ heeft dat vrijgemaakt is voor de voetganger. Daarnaast zijn er veel voorzieningen in de vorm van bewegwijzering en zitplaatsen, zijn de oversteekplekken vlak en de voetpaden breed en zonder obstakels. Voor visueel gehandicapten zijn er voorzieningen in looproutes aangebracht die met een taststok voelbaar zijn.

Project Voetlicht

Met het project ‘Voetlicht’ wil Wandelnet het lopen in Fryslân stimuleren; door de veiligheid voor voetgangers te verbeteren en door het onderwerp onder de aandacht van beleidsmakers te brengen. Zo wordt uitvoering gegeven aan het ‘Charter for Walking’ dat door veertien Friese gemeenten en de provincie Fryslân is onderschreven.

Wil je meer informatie over het project 'Voetlicht' of de presentatie van Niels Munster? Neem contact op met Frank Hart, coördinator belangenbehartiging bij Wandelnet.

Lees meer over