Wandelgids Te voet met boswachter Ellen - de Oude Bondswandelweg Nijmegen

Wandelgids Te voet met boswachter Ellen - de Oude Bondswandelweg Nijmegen

14 juni 2020 - Britta Schmidt

Zijn Lange-Afstand-Wandelpaden iets van de laatste tijd? Helemaal niet. Begin vorige eeuw trokken wandelaars al door Nederland over de gemarkeerde Bondswandelwegen van de ANWB. Boswachter Ellen Luijks volgde één van die routes, de bijna 100 jaar oude Bondswandelweg door het Rijk van Nijmegen, en ontdekte dat die nog prima te lopen is.

Te_voet_met_boswachter_Ellen.jpg

Over de Sint Jansberg en de Mookerheide

Ellen Luijks zet met deze wandelgids de oude Bondswandelweg letterlijk weer op de kaart. Het is een rondwandeling van 53 km en daarmee heel geschikt voor een korte wandelvakantie in eigen land. Vanuit Nijmegen wandel je naar de bossen rond Beek-Ubbergen en vervolgens, met je blik op de wijngaarden, naar het Duitse Reichswald. Via de Sint-Jansberg gaat het daarna naar de beroemde Mookerheide. Door de Groesbeekse bossen wandel je weer terug naar Nijmegen. Of, als je liever wat meer vergezichten wilt, over een alternatief traject via het landgoed Mookerheide en het gelijknamige Jugendstil jachtslot met haar prachtige, gerestaureerde oude kassen.

Kaarten en eigen etappes

De wandelgids is bescheiden van omvang; je stopt hem met gemak in je rugzak. Alhoewel er twee historische kaarten en citaten uit de oude wandelgids zijn opgenomen, is het vooral bedoeld voor iedereen die de oude route ook eens wil wandelen. Het is een praktische gids; met een overzichtskaart en tien aardige deelkaarten met de bijbehorende routebeschrijving in één richting en de, elders te downloaden, gpx file. Een indeling in etappes ontbreekt, je kunt je wandeling naar eigen inzicht indelen. De vele foto’s en gekleurde infoblokjes geven je alvast een mooie blik op de natuur en cultuur die je onderweg tegenkomt. Wie op zoek is naar meer kilometers, wandelt vanaf Molenhoek een extra lus over het Streekpad Nijmegen richting Wijchen en Druten.

Over Ellen Luijks

Ellen Luijks is boswachter bij Natuurmonumenten in het Rijk van Nijmegen. Veelal is ze te voet te vinden in ‘haar’ gebieden.  De Oude Bondswandelweg is het tweede boekje in de reeks ‘Te voet met boswachter Ellen’. Eerder verscheen 'Te voet met boswachter Ellen, Oude Bondswandelweg van Amsterdam naar Arnhem'.

Meer informatie vind je op boswachter Ellen.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?