Omleidingen op Zuiderzeepad

Omleidingen op Zuiderzeepad

6 januari 2021 - Wandelnet

Na jaren van voorbereidingen is gestart met de versterking van de Markermeerdijk. Voor het Zuiderzeepad betekenen de werkzaamheden een aantal omleidingen op de etappe tussen Hoorn en Amsterdam. 

Uitdammerdijk_1.jpg

Werkzaamheden binnendijks 

Vorig jaar werd er buitendijks al flink gewerkt. Bij Hoorn kwamen eilandjes vóór de dijk boven water. Tot aan deze zomer konden wandelaars kijken naar de werkzaamheden op en in het water. Nadat de plannen onherroepelijk werden, wordt er nu ook binnendijks gewerkt en zijn delen van de route van het Zuiderzeepad afgesloten en een tijd niet te lopen. Wandelaars worden omgeleid en lopen nu meer landinwaarts. 

Langs het spoor 

De padwerkgroep van het Zuiderzeepad heeft regelmatig contact met de Alliantie die de werkzaamheden uitvoert. Toch wordt ook zij soms nog verrast. Na meldingen van wandelaars werd geconstateerd dat de route tussen Scharwoude en Edam alleen via een omleiding nog gelopen kon worden. Over een fietspad langs het spoor en een paar lange, rechte wegen. Niet alle wandelaars zijn daar blij mee. Begrijpelijk als je je verheugd had op een tocht over een grasdijk met uitzicht over het water. 

Over het Trekvogelpad  

Ook in het Waterland ten noorden van Amsterdam zijn er niet veel alternatieven en tussen Monnickendam en Durgerdam – onder andere bij het Kinselmeer – zijn de werkzaamheden zo ingrijpend dat tijdelijke voorzieningen niet mogelijk zijn. Op dit deel van de etappe zullen wandelaars ruim twee jaar geen gebruik kunnen maken van de route. Maar de padwerkgroep heeft gezorgd voor een alternatief. Tot april 2023 worden wandelaars omgeleid over het meer landinwaarts gelegen Trekvogelpad 

Situatie voor de werkzaamhedenSituatie tijdens de werkzaamheden


Tekstbijdrage: Nieuwsbrief Zuiderzeepad/Paul Crijns

 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?