Ook wandelroutenetwerk in oostelijk deel Utrecht

Ook wandelroutenetwerk in oostelijk deel Utrecht

24 februari 2021 - Wandelnet

Goed nieuws voor wandelaars. Ook het oostelijk deel van de provincie Utrecht krijgt een wandelroutenetwerk. De provincie Utrecht en dertien gemeenten sluiten hiervoor binnenkort een overeenkomst. Het nieuwe wandelroutenetwerk zal zoveel mogelijk gebruik maken van de al aanwezige wandelpaden en -routes.

Wandelnetwerk_1.jpeg

Knooppunten

Het wandelnetwerk, gebaseerd op het bekende knooppuntensysteem, krijgt een totale lengte van ruim 800 kilometer.  Bestaande wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug, in de regio Amersfoort en in delen van de Gelderse Vallei zullen onderdeel worden van het netnetwerk. Ook de door het gebied lopende LAW's en Streekpaden zullen worden opgenomen. Het wandelroutenetwerk zal naar verwachting in 2023 klaar zijn. 

Wandelnet

Het wandelroutenetwerk wordt ontwikkeld door het Routebureau Utrecht. Wandelnet is betrokken geweest bij het voortraject en het route-ontwerp. Dat betekent niet dat daarmee al het werk al is gedaan. Bert Bonestroo, padcoördinator van het Trekvogelpad: "Een deel van onze route is al opgenomen in een ander knooppuntennetwerk. En dat ziet er keurig uit. Maar om te voldoen aan de richtlijnen van Wandelnet moet er wel aanvullend gemarkeerd worden. En er zijn nog duidelijke instructies nodig welke onderhoudswerkzaamheden wij uitvoeren en welke het Routebureau doet".

Financiering

De provincie Utrecht betaalt 75 % van de kosten van de aanleg en het toekomstig beheer en onderhoud van de bewegwijzering. De andere 25 % komt voor rekening van de deelnemende gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, De Bilt, Eemnes, Leusden, Renswoude, Rhenen, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg en Zeist. In een aantal gebieden van de provincie Utrecht zijn al wandelroutenetwerken gerealiseerd. Er wordt gestreefd naar een volledig wandelnetwerk in de hele provincie.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?